REPORTAGE

Split vision

Sep 28, 2016

Split är sol och bad, Split är ändlösa fartfyllda nätter. Staden byggdes för 1700 år sedan och fortfarande går man vilse i samma gränder som människor gjorde då. Split är en av Medelhavets bästa weekendstäder. Och alldeles utanför staden väntar Europas vackraste skärgård.

Text: Jonas Henningsson
Foto: Linda Gren

Hotell i Split

Tanken var ju inte att vi skulle fastna här. Men det är så enkelt att just fastna här, upplyser våra bordsgrannar oss. St Riva är det klassiska kaféet längs strandpromenaden Rivan som nu på kvällen har övergått i cocktailbar. Vi hamnade här efter en dag i kroatiska skärgården, skulle bara ta en vätskepaus här på vägen från båten till hotellet. För varje steg solen drar sig tillbaka färgas himlen djupare röd, havet mörkare blått och beställningarna går från kaffe till färgglada drinkar. Våra nyfunna vänner, Dora, Margareta och Ema studerar psykologi och klassiska språk när de inte hänger på barer. De är på väg till klubben Hemingway senare, men än vill de inte släppa taget om St Riva, de sippar på favoritdrinken Medica – rakija med honung – och spanar på folk.

St Riva ligger i de bedagade venetianska husen som utgör palatsmuren. Purpurröda väggar, fönster flankerade av solida träluckor och en smal, smal balkong varifrån vi spanar ut över palmerna, hamnen med guppande glada segelbåtar och det grönglittrande havet som döljer några av Europas finaste öar alldeles utanför staden.  Studenter, lokalbor och tillfälliga besökare samsas på hyllan. Nedanför, på strandgatan Rivan, ett tilltagande myller av festsugna som hittar ut när skymningen faller.  

Split föddes ur en fix idé av den romerska kejsaren Diocletianus att det var dags att bygga ett palats där han skulle kunna dra sig tillbaka och ha kul. Ingenting höll han igen på. Ingenjörskonst parat med ypperliga val av byggnadsmaterial föll väl ut, palatset har stått pall genom historiens turbulenta tidevarv. Då var palatset själva navet varifrån allt festande utgick. Det här var för drygt 1 700 år sedan och även om staden förstås har växt är det fortfarande innanför murarna det bästa händer om man vill ha just kul i Split.

Det 30 000 kvadratmeter stora palatset är en av de största bevarade romerska byggnaderna i världen, 215 meter i östvästlig riktning och 181 meter i nordsydlig riktning, läser vi i guideboken nästa dag när vi flanerar genom tiden och förirrar oss runt i gränderna. 1979 blev det Kroatiens tredje världsarv.

Splits gamla stadskärna är en labyrint av smala marmorkorridorer som skiftar färg beroende på tid på dygnet och som ibland öppnar upp sig i små näpna torg där vi nästa morgon slår oss ner för en macchiato innan vi vimlar vidare och går vilse i gränderna igen. På Slastičarna Tradicija köper vi ljumna och ljuvliga rafioli, bakverk med nötfyllning spetsad med rakija. Tradicija betyder tradition och ingenstans stämmer det så bra som på det här lilla hål-i-väggen-bageriet. På övervåningen bakar man och det har man gjort sedan starten på 1930-talet. Just rafioli bakades vanligtvis till speciella helger och firande men nu gör man dem dagligen, upplyser Zeljana bakom disken.

Utanför pågår stadslivet som vanligt. Tvätt hängs mellan de smala husgavlarna, katter lommar lojt runt och barnen leker tafatt mellan medeltida brunnar. Just arkitekturen är enastående, i Split kan den arkitekturintresserade på bara några minuter bocka av resliga renässansbyggnader och galanta, gotiska fasader tillsammans med uråldriga romerska mästerverk.

Under senare år har Split fått än mer uppmärksamhet genom att tv-serien Game of Thrones filmade flera scener i staden. Set-jetters från hela jordklotet lockas nu hit för att se Daenerys Targaryens tron och Meereens gator. Vi ser en grupp förundrade fans guidas genom gränden, storögt stirrar de på miljöerna som de känner så väl. Så enkelt för scenografen tänker vi, när vi kryssar vidare. Allting finns ju redan här.

Från toppen av kampanilen i St Dominuskatedralen försöker vi dechiffrera stadens labyrintiska koder. Där gick vi! Eller var det där? Där! De röda taken som strössel på de mjölkvita byggnaderna, mörkklädda stadsbor pilar i alla riktningar. Det overkligt turkosa havet som rytmiskt knackar på från väst. I fonden de veckade bergen som dallrar i hettan. För att få ett underjordiskt perspektiv på staden tar vi sikte på de labyrintiska gångarna under palatset. I katakomberna förvarade man så sent som på femtiotalet sopor men så fick någon en snilleblixt. Det kanske är synd att lägga stadens sopor i de här historiska utrymmena, så man gjorde de fascinerande rummen tillgängliga för besökare istället.

Historievandringen har gjort oss hungriga. Den istriska olivoljan var den enda som dög för de romerska kejsarna, idag är den återigen en av världens bästa efter en tillbakagång under nittonhundratalet då kvalitet ersattes av strömlinjeformade produkter. På Uje kan man fördjupa sig i olja, man kan bada i olja, femtio olika lokala oljor matchas med maten. Ja, till och med efterrätten har en touch av olivolja märker vi fascinerat.  

Drar man ett finger rakt över 45:e breddgraden passerar man Bordeaux och Piemonte innan man kan parkera pekfingret i hjärtat av Kroatien. Regionen har liknande förutsättningar som de man hittar i Italien, liksom historiska band förstås. Förutsättningar och en historia som skapat en vinkultur som hör till de mest underskattade i Europa. På Paradox Wine Bar försöker man råda bot på underskattningen. Krispiga vita druvor, fylliga väderbitna druvor där havet, den kalkrika jorden och den eviga solen gör underverk med dem, gör att vi faller pladask varje gång vi är här. Och får nya lokala favoritdruvor att plita ner i minnesbanken: Debit, Lasina, Maraština, Plavina, Pošip. Bland mer än 600 sorters vin har man valt ut 75 favoriter som ska representera landet, berättar bartendern Josip Perkovic.

– Som det här röda vinet från Hvar, visst är det bra? Tycker ni om vin måste ni åka till Hvar, säger Josip.

Till vinerna provar vi marmelad på vildäpple, get,- ko- och fårostar, oliver, bröd, den vindsmekta hängtorkade skinkan prsut. Mer vin!

När vi vandrar vidare enas vi om att Splits största förtjänst är att staden inte gör samma misstag som många andra städer med ett förflutet, stannar kvar och vältrar sig i sin mättade historia. Det är som att invånarna är alltför sugna på att ha kul och berika sin samtid för att det skulle vara möjligt. Den övertygelsen har skapat en av Medelhavets roligaste tummelplatser för den som gillar god mat, trendiga barer och lojt häng på kaféer där ingen har bråttom. Där havet och solen manar till att ta det lugnt, till att hänga och umgås efter långa dagar på stränderna kring staden. Där historien får vara en del i tilldragelsen, men inte får vara allt.

– Var är palatset, hör vi en amerikansk kryssningsturist fråga sin guide när vi pilar över det alltid välfyllda Peristyltorget där stora kolonner ramar in den öppna ytan.

­Gamla stan ÄR palatset, ni är inne i palatset hela tiden, svarar guiden lite trött.

Ja, gamla stan är verkligen palatset, historien är här, hela tiden, men den spelar inte förstafiolen, det gör samtiden, tänker vi. Som för att bekräfta våra funderingar slår vi oss ner på skönt stimmiga tavernan Sperun för en sen lunch. Solen har redan börjat måla horisontella penseldrag på fasaderna. Brujet, fisksoppa, röd risotto, grillad fisk och grönsaker.

Till det föreslår jag ett rött, lätt vin som vi traditionellt väljer här,  upplyser servitören.

Vid borden kring oss börjar diskussionerna om vart kvällen ska ta vägen starta. Först försiktigt, sedan allt mer högljutt. Stadens invånare gör sig klara för ännu en natt.

Närheten till havet har förstås satt sin prägel på staden. Tidigt nästa morgon motar vi bort tröttheten och beger oss till fiskmarknaden, Ribarnica, eller Peškarija, som mannen som visade oss vägen kallade den, ligger en liten bit utanför palatsmuren. Marknaden huserar i en rymlig jugendbyggnad med enorma järnkonstruktioner, på långa kalla stenbord ligger dagens fångster prydligt framlagda för hugade spekulanter som för sitt inre ser kvällens menyer ta form. Makrill, skarpsill, sardiner och ansjovis. Skaldjur, stim och stoj.

Restaurang Nostromos läge vid fiskmarknaden dikterar förstås villkoren för menyn. Vi ber inte om menyn utan frågar vad som gäller just idag, med besöket på marknaden på näthinnan. Snart frossar vi i pinfärska musslor, sköljer ner dem med vin på den friska, vita inhemska druvan Pošip, innan vi sakta lommar tillbaka mot gamla stan.

På Split Circus slår vi läger när dagen övergår i natt.  Split Circus har sedan starten för några år sedan fått rakishots att bli det hetaste i Kroatien. Hit återvänder vi alltid. En mängd fantasifulla och färgstarka shots fyller menyn. Pepparmint, aprikos, jordgubbe, citron, mint och honung, rödvin, körsbär. Basen för rakijan är vindruvsskalen som blir över när man gör vin, all smak kommer så från riktiga frukter upplyser bartender oss, riktig rakija använder bara naturliga ingredienser. Man står vid bardisken och dricker, eller så tar man med en äggkartong fylld med favoritshots och sätter sig ute på torget.

Snart har vi tagit stegen över till Figa Bar. Vi följer Anita Simicas rörelser när hon blandar en Cuba Libre. För att vi inte ska glömma hennes tips drar hon dem för säkerhets skull en gång till.

Först går man på Figa, sen Fluid, sen går man till Rakija, det är en hållplats för rakija, sen går man till Academia Ghetto Club och så slutar man på någon av klubbarna utanför stan. Se där, ett recept för kvällen och natten.

Efter evighetslånga dygn i Split är vi redo att dra vidare. När natten ersätts av ett milt morgonljus fiskar vi upp packningen på hotellet och vandrar ner till hamnen. Vi hälsar på några äldre män som är djupt upptagna av en boulematch. Får en kopp livgivande espresso på stående fot i en kiosk och drar vidare mot båten. Skärgården väntar och än vet vi inte var vi kommer att sova i natt. Vi har betat av några öar under veckan, men har en trio namn kvar. Vis, Korcula, Brac…

Skärgården väntar och vi tänker att där är det nog också lätt att fastna.

Om Split

Snabbfakta: Split hittar man i mellersta Dalmatien i Kroatien. Staden ligger på en halvö vid Adriatiska havet och har 180 000 invånare. Staden är porten ut till den kroatiska skärgården.

Språk: Kroatiska. Många talar engelska och en del tyska dessutom.

Resa dit: Ving flyger direkt till Split från Göteborg, Jönköping, Karlstad, Köpenhamn, Malmö, Norrköping, Stockholm, Växjö och Örebro. Resan tar 2 timmar och 45 minuter. Reguljärflyg kostar från ca 2 000 kronor och kräver ett byte, även Norwegian flyger till Split med mellanlandning.

Ta sig runt: Det är enkelt att utforska Split till fots. Skärgårdsbåtarna ligger dessutom nära själva centrum.

Mat & Dryck

Apetit
Ligger inne i gamla delen av staden i ett hus från fjortonhundratalet, med solida stenväggar och mysig stämning. Seafood, medelhavsmat och också lokalt kök.
apetit-split.hr

Sperun
Mysig kvarterskrog en bit ifrån de mest hektiska kvarteren. Några få bord inne, ännu färre ute, men den som får plats sitter gärna kvar. Risotto eller någon av dagens fiskrätter brukar vara bra val.

Nostromo
Läget vid fiskmarknaden är inte så jättekul, men maten är bra. Vinlistan är inte lång men har många spännande lokala viner.
restoran-nostromo.hr

Boende

Vestibul Palace
Vestibul Palace har lagt beslag på bästa läget, inne i gamla palatset med hela Splits spännande stadskärna utanför hotellets murar. Mycket av palatsets gamla känsla är kvar. Dubbelrum från cirka 1 900 kronor.
Ulica Iza Vestibula 4
Lediga rum & priser

Goli ± Bosi
Designhostel perfekt beläget i gamla stan. Goli Bosi är ett bra ställe att bo på om man vill träffa andra resenärer med en minglig stämning. På kvällarna anordnas filmvisningar, informationskvällar om Split och Kroatien och musikhappenings. Dubbelrum från cirka 850 kronor men har också billiga sängplatser.
Morpurgova Poljana 2
Lediga rum & priser

Barer

Figa Bar
Före detta Puls är stället att starta kvällen på. Ligger i gamla stan och lockar festsugna. Ruffiga stenväggar och kallt stål skapar undergroundkänsla – halva Figa är inrymt under jord. Skön uteservering på sommaren. Cocktails är ett hett tips här. Har också bra mat.

Paradox
Splits första, moderna vinbar ligger i norra delen av gamla staden. Riktigt bra glas går på 60 kronor, en flaska får man för 200 kronor. Till vinet finns smårätter, marmelad på vildäpple, get- och fårostar, oliver, bröd. Öppet till 01.30.
Poljana Tina Ujevića 2
Facebook.com/wineandcheese.hr

Split Circus
Uppstickaren Split Circus inne i gamla stan har fått rakishots att bli det hetaste i hela landet. En mängd fantasifulla och färgstarka shots fyller menyn. Har en filial nere vid stranden Bačvice som också lockar festsugna.
Buvinova 1
Facebook.com/splitcircus

Academia Ghetto Club
Bohemiskt och skönt avslappnat ställe som funkar lika bra för skönt tidigt kvällshäng som för mer mingel framåt natten. Snyggt, känns medvetet ruffigt och coolt. Försök få ett av de populära borden på uteserveringen på den fina innegården. 
Dosud 10
Facebook.com/ClubGhetto

Sankt Riva
Populär cocktail- och kaffebar som ligger i en byggnad som klänger sig fast på den gamla muren ut mot havet, vid Rivan. Populär både för splitbor och turister. Bra ställe att spana på folk i solnedgången. Hög musik på kvällen.
Obala hrvatskog narodnog preporoda 18
Facebook.com/Riva.bar

Se & Göra

Utforska staden
Antingen på egen hand – eller med någon av de många guiderna som finns tillgängliga. Splits historia går tillbaka till 300-talet och spåren från äldre kulturer finns tydliga i stadsbilden idag. Gå vilse i gränderna och utforska palatset.

Se skärgården
Ingenstans i Europa finns en så vacker skärgård som här. Och den är enkel att utforska. Båtarna går bokstavligen inne från staden. En perfekt dagsutflykt. 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!