Kuba: 5 bästa resetipsen på Kuba
Foto: Istock.
Reseguide

5 bästa resetipsen på Kuba

Karibien. Kuba, Havanna, med smak av mörk tropisk rom och doft av Hemingway och Taube. Kuba är Karibiens största ö och bjuder på palmer, pastellfärger och vita mjuka stränder. Musiken finns överallt – i taxin, på restaurangen, på torget och strömmandes ut ur alla öppna fönster. 

Text: Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén

1. Läckra cocktails och cigarrer på Maison Xanadu

Åker du charter till Kuba hamnar du i Varadero. Det är den mest turistanpassade orten på ön, men här finns förstås pärlor ändå för den som hittar rätt. En av dem var ursprungligen en elegant privatvilla, Maison Xanadu. I dag ingår huset i en lyxhotellsanläggning med golfbana. Låt inte det avskräcka, ta dig istället högst upp i den vackra villan där baren gömmer sig. I elegant miljö dricker vi en av de kanske bästa piña coladas vi fått och njuter av fina romdrinkar och aromatiska cigarrer. Du har dessutom utsikt i fyra väderstreck med havet precis nedanför – perfekt för en sundowner.

Mansion Xanadú (Dupont House)

Autopista del Sur kilometer 7, Varadero

varaderogolfclub.com

2. Missa inte Havannas finaste stadsdel

Som i del flesta städer är det som besökare lätt att hamna i centrum. Inget fel i det men det är inte alltid de bästa ställena och vackraste miljöerna finns där. Ofta får man leta sig ut en bit för att hitta lokalbornas favoriter där miljön är mindre exploaterad. I Havanna är det stadsdelen Vedado som lockar många. Här kantas lummiga gator av träd och rader av tjusiga (om än bedagade) palats och villor från början av 1900-talet. De allra finaste delarna ligger väster om stora gatan Avenida de los Presidentes.

3. Skippa mojiton och prova en mulata daiquiri

Kuba är kanske mest känt för fyra saker: kommunism, cigarrer, svängig musik och rom. När det gäller det sistnämnda är det lätt att gå i gamla hjulspår och beställa mojitos och rom och kola. Men nu är du inte hemma. Får vi därför föreslå att prova något nytt och fantastiskt gott? Beställ en mulata daiquiri! Drinken sägs ha skapats på 1930-talet av bartendern Constante Ribalaigua och blandas på gyllene rom (gärna en sjuårig Havana Club), limejuice, kakaolikör och/eller kaffelikör samt lite socker. Den finns också i en frusen variant som läskar fint i hettan.

4. Ät på privata restauranger som La Redaccion i Trinidad

Det mesta är statligt på Kuba, ett resultat av det kommunistiska styret. Tyvärr har det fört med sig att det är svårt att äta bra på Kuba – de statliga restaurangerna är oftast erbarmligt dåliga. Tricket är att hitta till någon av de små privata restaurangerna som poppat upp på sistone. En favorit är La Redaccion i staden Trinidad. I en luftig lokal med öppna valv och snyggt svart-vit-rutigt golv njuter vi av en utmärkt cross kitchen-meny, allt väl tillagat. Till detta serveras färska smoothies på lokal frukt och egengjord lemonad. Lägg till riktig goda efterrätter så förstår du varför vi ofta går hit.  Namnet knyter an till att tidningen “El Liberal” under 1800-talet både redigerades och trycktes i huset, så är också menyn uppbyggd som en dagstidning.

La Redaccion

Calle Maceo 463

laredaccioncuba.com

5. Bada på Playa Ancón

Några kilometer utanför staden Trinidad finns vad som ofta kallas en av Kubad vackraste stränder. Playa Ancón är lång, bred och har mjuk vit sand. Utanför lockar det turkosblå havet. Stranden är milslång så tycker du det är mycket folk i ena änden är det bara att promenera en bit längre bort. Längst ner i söder finns två hotell men också ett dykcenter som tar dig ut på turer till korallreven utanför. Härligt!           

Playa Ancón

11 km söder om Trinidad

I december släpptes reseguiden ”66 favoriter på Kuba” till denna Karibiens största ö, skroven av Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén. Tillsammans med sin lille son Gustav reser de runt i världen och filmar, fotograferar och skriver. De har de hittills gjort sex guideböcker, bland annat om Amsterdam, London, Berlin och Kanarieöarna. I vår kommer deras guide till Ungerns huvudstad, Mitt Budapest.

 

Hitta bästa hotellen på Kuba!

Lediga rum & priser

 

 

Publicerad: 2018-01-19