Annorlunda matupplevelser

Jun 17, 2016

Friterat ankhuvud någon? Annorlunda matupplevelser från hemma är en del av resan. Här berättar vår webbredaktör Linda om några av de märkligaste måltiderna hon har ätit utomlands.

Ankhuvud
Taiwan är landet för de som gillar att prova på märklig mat och alltid är hungriga. Det är till nattmarknaderna man ska för att verkligen ta del av Taiwans mångsidiga kök med influenser från framförallt Kina och Japan. Grillad anka var min taiwanesiska vän Brads favorit och han fick mig att smaka på den speciella "delikatessen" under ett besök i Taipei. "Perfekt snacks" tyckte han eftersom det är rätt knaprigt. Som svensk är det dock rätt svårt att ignorera känslan av att två ihopskrumpna ögon tycks kolla på en.

Friterad syrsa
På en buss mellan Phnom Phen i Kambodja och Vientienne i Laos vaknade jag upp av att en man som satt bredvid mig sträckte fram en påse med något oklart i. Han frågade om jag ville smaka. "Absolut", svarade jag (utan att riktigt veta vad jag tackade ja till) och sträckte fram handen. Knaprigt men bittert konstaterade jag medan mina amerikanska vänner fnissande satt bredvid.

Stinkande tofusoppa
Ytterligare något som min vän Brad fick mig att prova på i ett av världens mest spännande matdestinationer - Taiwan. Stinkande tofusoppa smakar inte så vidrigt som det låter (eller luktar). Men gott? Nej, gott är det inte.

Durianglass
Durianfrukten känner många till. Vissa älskar den - andra hatar den. Under duriansäsongen i Malaysia är det helt omöjligt ibland att åka in i vissa städer om man har svårt för lukten. Den skarpa doften (stanken?) omringar dig - bokstavligt talat (inte ens i taxin slipper du undan). Att de smaksätter allt från godis till glass med den i mitt tycke fruktansvärda smaken visste jag inte när jag som 20-åring bestämde mig för att en glass skulle sitta fint. En tugga in insåg jag mitt misstag.

Mote con huesillo 
Chiles svalkande sommardryck: persikojuice med matvete som jag bokstavligt talat drack (åt?) varje dag när jag bodde där under en tremånadersperiod för några år sedan. Känns nyttig men varning: det är mängder med socker i den. Den läskar bra vilket är anledningen till att man främst hittar den under sommarmånaderna då den säljs överallt.

Glass med fisksmak
På en resa med Hurtigruten fick jag smaka på deras konstigaste version av norsk matinnovation - glass med fisksmak. Sött och salt på samma gång. Gott? Nej, inte alls.

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!