REPORTAGE

Maldiverna – De tusen öarnas land

Aug 15, 2016

Maldiverna är våra drömmars semesterdestination. Sol, sand och hav kombinerat med god mat och suverän service lämnar inget övrigt att önska. För den aktive turisten är dykning, snorkling och vågsurfing från båt en möjlighet att övervinna lättjan på någon av öarnas resorter.

Text och foto: Jörgen Ulvsgärd

Hotell på Maldiverna

Jag vaknar i något som varken är mörker eller ljus. Någonstans innan natten har lagt sig till ro och dagens första ljusstrimmor trängt undan skuggorna som förvandlar bungalowen på pålar ute i vattnet till en klaustrofobisk upplevelse. Vinden river i stråtaket och välter solstolarna på terrassen, regnet piskar mot fönsterrutan. Det är jet-laggen som skapar denna Fizzcaraldo-stämning på en lyxig resort på Maldiverna, men också de klassiska intensiva tropiska regnen som har sin egen dramaturgi. De kommer och går och försvinner lika fort som de dyker upp under regnperioden på Maldiverna. Andra delar av året skiner solen nästan jämt.

Så är det i tropikerna. Drömmar slås i kras och väcks till liv. Och tur är väl det. Verkligheten gör paradiset uthärdligt. En timme senare har de mörka molnen dragit bort och jag kan i ett bländande morgonljus glida ner från min stege på terrassen och simma ut i det blågröna vattnet mot en ändlös horisont. Mitt tillfälliga hem ligger i ena änden av en rad romantiskt byggda bungalows. De ligger alla utan insyn, en miljö perfekt för den som söker avskildhet. Här kan kändisarna gömma sig om de vill, även om det finns betydligt lyxigare och privatare hotellanläggningar för de som har gott om pengar. Jag befinner mig på resorten Constance Halaveli i norra Ariatollen, ett all inclusive i sann bemärkelse. För den som är ute efter total avkoppling, god mat och ständig uppassning är denna tillvaro perfekt. Inget kommer att saknas, inte ens en välfylld vinkällare, vilket kanske inte är oviktigt i detta strängt muslimska land där bara hotellen får servera alkohol.

Dagen innan har vi i ett litet sjöflygplan flugit över korallöar klädda i vita frasiga kjolar formade av bränningarnas skum och landat på ön Moofushi i södra Ariatollen. En ö bland 1 200 andra små korallöar i Indiska oceanen väster om Sri Lanka. När motorn har stannat glider planet i avvägd hastighet mot bryggan och ut hoppar andrepiloten i flipflops som gör en snabb pålstek runt en av pålarna och hälsar oss välkomna.

Mina drömmars barndomsö var nog sagornas Skattkammarön och Robinson Kruses ö, som lite senare byttes mot Villervalla i Söderhavet och i tonåren till en kuslig version i Flugornas herre. På planet ner ögnar jag igenom Carina Rydbergs bok Djävulsformeln som utspelar sig på Maldiverna, dit hon har åkt för att lära sig dyka innan märkliga händelser börjar störa paradisdrömmen.

Journalisten Anders Mathlein skriver: ” Världens alla övärldar är så stora, varierade, inbjudande och fantasieggande. Där är Mallorca och Teneriffa och Maldiverna, Gamla stan och Ile de la Cité och Gotland; vilka öar vi har läst om, drömt om och besökt har alla varit med och format vår bild av ön som miljö, fenomen och metafor. Ju mer avlägsen och isolerad en ö är, desto kraftfullare tycks dess magnetism”.

Varje år toppar Maldiverna, tillsammans med Seychellerna och Mauritius, listorna över platser dit vi nordbor helst drömmer om att bege oss. Frågar man något av bröllopsparen vi stöter på så är det bilderna på Maldivernas kritvita korallstränder som har lockat dem hit på bröllopsresa. Något de delar med många andra som i specialbagage fraktat ner sina dyrbara bröllopsklänningar för en bild på Halavelis eller Moofushis kritvita korallstränder.
Men många som är lockade kommer aldrig längre än till turistbroschyrerna på grund av den lyxstämpel dessa öar helst visar upp. Visst utstrålar de flesta anläggningarna på Maldiverna lyx, men undersöker man saken lite närmare går det att hitta något även för budgetresenären, inte minst under lågsäsongen. Stränderna kan ingen lägga beslag på. De lyder under en egen maldivisk allemansrättslag. Likaså havet med sin fantastiska undervattensvärld, ett ändlöst akvarium som inbjuder till både dyk- och snorkeläventyr.

Ombord på en dhoni, en traditionell maldivisk båt, tar kaptenen oss ut till de mer extraordinära korallreven. Att ligga där strax under vattenytan och spana är ett äventyr i det lilla formatet, men nog så storslaget. Ljudlöst flyter jag runt ovanpå korallreven i en konstant spänning över vad som kan dyka upp. Plötsligt sveper en rocka med ett vingspann på gissningsvis ett par meter upp framför näsan på mig för att i nästa sekund avlösas av en grönskimrande havssköldpadda som i eget majestät skrämmer slaget på ett stort fiskstim av en art som jag naturligtvis inte känner till.

Till Maldiverna åker man inte på en kulturresa för att lära känna lokalbefolkningen eller ta del av dess kultur. De flesta invånarna bor avskilda från turisterna och i huvudsak på huvudön Male, där de flesta bara mellanlandar innan de tar sjöflygplanet ut till sin en egen semesterö. En uppdelning som politikerna har beslutat om främst av religiösa skäl. Dessutom är många av de maldiviska öarna enbart reserverade för turismen. I princip gäller ”en ö – en resort”, så välj noga.

Vi gör dock ett försök att för en dag lämna det bekväma livet på ön Moofushi där inga störningsmoment råder, inte ens en försäljare så långt ögat når, för att bege oss till grannön Himandhoo med ett hundratal invånare. Här finns en läkare, en ambulans, en skola, en 400 år gammal moské och ett bed and breakfast. Vi hinner knappt gå i land förrän molnen tornar upp sig och det tropiska skyfallet är ett faktum. På några minuter fylls de sandiga gatorna av vatten och vi trycker inne i en affär.

Hard Rain is falling tänker jag medan vi osökt byter några ord med fiskaren Ali Saeed om klimatförändringarna i världen och hur de påverkar de som bor på Maldiverna. Ex-presidenten Mohamed Nasheed fick för några år sedan stor internationell uppmärksamhet när han samlade sitt parlament till ett undervattenskabinett. Med dykardräkt och tuber demonstrerade han vad som händer om klimatförändringarna i världen inte kan stoppas.

– Jag är inte orolig, säger Ali.  Skulle det hända blir det nog inte under min livstid och skulle det ändå ske får vi väl ta oss till en ö som är någon meter högre än den här, säger han med ett brett leende och försvinner barfota ut i regnet där gatan blivit en tillfällig flod.

Tillbaka på vår ö möter vi ett brudpar från Schweiz där bruden springer barfota med de högklackade lackskorna i handen och en nedsolkad genomblöt brudklänning i den andra, men skiner ändå som en sol.

– Vi hann ta våra bilder, säger hon andfått och det var det viktigaste.

Och så är det nog för de flesta av oss. Drömbilderna låter vi ogärna gå i kras. Och ärligt talat, vad betyder en regnskur hur hård den än är när solen lyser om en stund igen?

Imse Vimse spindel som torkar bort allt regn borde vara Maldivernas nationaldjur, men jag tror att det är den grönskimrande havssköldpaddan istället.

 

Fakta Maldiverna

Resa hit

Reguljärflyg med bland andra Emirates, Turkish Airlines och Qatar Airways (en mellanlandning). De stora charterbolagen erbjuder paketresor. Transfer från Male flygplats till hotellet med speedboat eller sjöflygplan.

Bästa tid

Det är solsäkrast från december till april, men temperaturen är ungefär 30 grader året om.

Valuta

Maldivska Rufiyaa (MVR). Endast USD på hotellöarna.

Boende

De flesta som kommer hit bor på en resort med all inclusive. Det går även bra att resa på egen hand och bo hos någon av de cirka 200 privata rumsuthyrare som har öppnat upp sina hem.

Constance Halaveli
En lyxig resort med utmärkt mat som ligger på den lilla ön Halaveli. Från cirka 4 300 kr natten. 

Lediga rum & priser

Constance Moofushi
Avslappnat, familjevänligt och allt ingår på den här resorten som ligger på ön Moofushi. Från cirka 4 100 kr natten.

Lediga rum & priser

The Somerset Hotel
Ett omtyckt hotell som ligger inne i staden Male, bara 3,5 kilometer från flygplatsen. Hotellet erbjuder gratis transfer med motorbåt från den internationella flygplatsen Ibrahim Nasir. Resan tar 7 minuter. Dubbelrum från cirka 1 600 kronor natten.
M. Melaa, Keneryee Magu, Male

Lediga rum & priser

Se och göra

Vågsurfing
När vågorna är som mest optimala, under våren, är en båtsurfsafari en kul grej att åka på. Upplägget kan jämföras med heliskidåkning. Deltagarna bor på en båt som kryssar runt i skärgården för att söka upp platser där vågorna är som bäst och där man slipper trängas med andra surfare.
Det finns även resorts med privata vågor där inga andra får surfa.
surfakademin.se

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!