Mat ombord och extra benutrymme mest efterfrågat vid utlandsresor
Foto: Istock.
Nyhet

Mat ombord och extra benutrymme mest efterfrågat vid utlandsresor

Drygt en fjärdedel av svenska utlandsresenärer kan tänka sig att betala en avgift för att få extra benutrymme samt möjlighet att köpa till måltider på planet.

Text: Malin Nilsson
 

Många gånger ingår bara flygstolen vid köp av en utlandsresa, andra bekvämligheter och produkter kan resenärerna oftast välja att köpa till.

– Måltid ombord, tillsammans med extra benutrymme, är lite förvånande det som flest svenskar kan tänka sig att köpa till när de reser utomlands. Jag hade nog gissat på att bokad sittplats eller en reseförsäkring skulle prioriteras över mat på planet, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

De olika typerna av tillägg prioriteras olika beroende på var i landet man bor. 36 procent av resenärer från Göteborgsområdet köper gärna till extra bagage, medan motsvarande siffra för boende i Malmöområdet är 19 procent. 28 procent av resenärer hemmahörande i Småland eller Gotland/Öland betalar gärna för reserverad sittplats, medan endast 8 procent av boende i norra Mellansverige bryr sig om att boka sittplats.

När det gäller möjligheten att avboka sin resa utan läkarintyg är 18 procent intresserade, och 16 procent är intresserade av ombokningsbara biljetter som innebär att man kan ändra datum på resan. En ”barnfri zon” på planet var inget som intresserade resenärerna, endast 7 procent kunde tänka sig betala extra för en flygresa garanterad fri från små fötter som sparkar på stolsryggen.

– Trots att en flygresa kan vara jobbig för yngre barn och påverka medresenärer har de flesta överseende, och kanske inser att det oftast är jobbigast för barnet självt – och för föräldrarna, säger Katarina Daniels.
 

Vad kan du tänka dig att betala extra för när du bokar en flygbiljett till din privata utlandsresa?

1. Måltid ombord (26 procent)
2. Extra benutrymme (26 procent)
3. Incheckat bagage ingår (25 procent)
4. Möjlighet till avbokning av resan utan läkarintyg (18 procent)
5. Bokning av sittplats (17 procent)
6. Skönare säte (16 procent)
7. Ombokningsbar/flexibel flygbiljett (16 procent)
8. Reseförsäkring (avbeställningsskydd mot läkarintyg (11 procent)
9. Fast Track förbi säkerhetskontrollen/Tillgång till lounge (9 procent)
10. Wifi/internetuppkoppling (9 procent)
11. Extra kilon i resväskan (8 procent)
12. Barnfri zon (7 procent)
13. Underhållning, t.ex. film ombord (5 procent)
14. Inget av ovanstående (9 procent)
15. Tveksam, vet ej (5 procent)

Källa: Tickets Sifoundersökning, riksrepresentativt urval

Publicerad: 2018-06-04