Mexiko

Kriminellt avkopplande i Tulum

Känner du dig jagad? Behöver du gömma dig för omvärlden ett tag? Coola ner i Casa Magna, kokainkungen Pablo Escobars gamla strandpalats i mexikanska Tulum.

Om du just har investerat 63 miljoner dollar i en palatsliknande colombiansk hacienda med privat flygplats, helikopterplatta, konstgjorda sjöar, sex olika pooler, inplanterade bestånd av elefanter, bufflar, lejon, noshörningar, gaseller, zebror, flodhästar, kameler och strutsar … vad mer behöver du då för att bli lycklig?
Ett weekendställe i Mexiko, förstås!

1979 uppförde den colombianske kokainsmugglaren Pablo Escobar – under sin storhetstid listad som världens sjunde rikaste man av Forbes – sitt djuriskt dekadenta hem Los Nápoles på en ofantlig landareal öster om Medellín. Han påstås dessutom ha ägt ett tjugotal hus och lägenheter inne i sin hemstad.
Och så Casa Magna då.

I Tulum, på en enslig bit av Mexikos allra östligaste och vackraste kustremsa, ett par timmars bilresa söderut från charterflygplatsen i Cancún, ligger de två vita strandhusen med drygt två tusen kvadratmeter boyta som alltså ska ha uppförts av Escobar på åttiotalet. Huruvida Casa Magna var ett sätt att tvätta knarkpengar på fastighetsmarknaden, eller om Pablo faktiskt semestrade här, råder det delade meningar om. Namnet, spanska för ”det rena huset”, verkar i vilket fall ha valts med en ironisk glimt i ögat.

CA709-resa30.jpg

I dag är det enda som för tankarna till kokain möjligen stranden, som här är lika vit och finkkornig som vetemjöl, och de närmast hallucinogent turkosblå atlantvågorna som rullar in över den. Casa Magna är numera hotell och ställets amerikanska ägare, Melissa Perlman, har ersatt Pablo Escobars guldglänsande vulgärkitsch med en asketiskt crossoverasiatisk inredning som gjord för meditativa avslappningsövningar. Själv sammanfattar Perlman sin vision med orden ”rustik lyx”.

Men om du har livlig fantasi, eller har läst lika mycket om Pablo Escobars famösa excesser som jag, kan du ändå lätt föreställa dig de väldiga villorna i en helt annan skrud och sinnesstämning. Om de överdrivet tjocka – skottsäkra? – putsväggarna på Casa Magna kunde tala skulle de kanske dra skrönor om veckolånga fester med åttiotalets sämsta discomusik, oknäppta Hawaiiskjortor, Burt Reynolds-mustascher, influgna tonåriga starlets från dåtidens latinska tv-såpor med tokpermanent och halva Colombia i sina näsor, korrupta politiker och en sexualmoral som får Playboy Mansion att lika Bamseklubben.

Pablos party tog slut i Medellín den 2 december 1993 när han sköts till döds efter en flerårig flykt undan polis, myndigheter, militär och amerikanska specialstyrkor. Casa Magna hade stått övergivet på stranden i ett drygt decennium när Melissa Perlman köpte loss husen 2005. Tre år tidigare hade hon någon kilometer norrut startat Amansala, en ”ekochic” bungalowresort vars koncept – yoga, pilates, magdans, djungeltrummor, miljötänk och fettsnål mat – lockat celebriteter som Jude Law, Benicio del Toro, Linda Evangelista och Cindy Crawford.
Melissa Perlmans lyckodrag var lanseringen av sina så kallade ”bikini bootcamps”, veckolånga workoutvistelser för amerikaner som vill detoxa bort bukfettet i en paradisisk miljö.

Checkar du i likhet med mig in på Casa Magna med den enda ambitionen att suga i dig solen, havet och en trave böcker står du därför inför en sällsynt frihetsupplevelse. Alla andra gäster är nämligen ute och joggar, yogar eller cyklar när du kickar tillbaka på playan. Casa Magna ligger dessutom bokstavligt talat vid civilisationens ände – precis invid gränsen till naturreservatet Sian Ka’an, dryga halvmiljonen hektar orörd mark.
En morgon vandrar jag den palmkantade stranden söderut i soluppgången. Jag går i en timme och sedan hela vägen tillbaka utan att se en annan människas fotspår i sanden. Tro mig, det här är uppe där med Maldiverna och Mauritius på paradisskalan – men fortfarande till en bråkdel av vad Hollywoodstjärnor, oligarker och börsbrats betalar för sina semestrar där.

Med detta sagt: det är inte alldeles lätt att förstå sig på Casa Magna om man inte varit där. Av ställets egen numera rätt snofsiga webbplats får man omedelbart intrycket att man har att göra med ett lyxboende i stil med smärtsamt dyra hotellkedjor som One & Only, Soneva eller Banyan Tree. Kontrollkör du å andra sidan ”Casa Magna” på en sajt som Tripadvisor så hittar du ett helt gäng honeymooners som i uppenbar affekt hamrat ner missbelåtna recensioner om bristande service, kallt duschvatten och missade bokningar.

casamagna_bed3.jpg

Och visst, det finns fortfarande något hemmasnickrat över Casa Magna. Rustikt lyxigt, visst, men kanske mest rustikt ändå. Cash är kung, kreditkort kan du glömma, elen funkar bara efter solnedgången, rumsdörrarna går inte att låsa, ibland finns det bröd till frukost, ibland inte …Men om du börjat ledsna på all inclusive-hotell där du tvingas bära ett kulört plastarmband för att få mat, och där avståndet från ditt rum till poolen är så stort att du behöver en golfbil, så bjuder Casa Magna på charmerande primitiv lyx.

Pablo Escobar var kanske inte så mycket för det där med balans mellan kropp och själ, men han skulle nog ändå le i sitt helvete om han visste hur obyråkratiskt hans gamla strandkåkar förvaltas i dag – när jag gav Melissa min kontanta förskottsbetalning delade hon genast ut den som lön till några av de anställda mexikanerna.

Frågan är förstås hur länge Tulums södra delar kan streta emot utbredningen av den mer tillrättalagda massturismen som trycker på norrifrån och i dag dominerar ”Mexikos guldkust”. Tio år? Fem? Två?  Jag skriver därför dessa rader med dubbla känslor. Casa Magna är en sådan där plats som man vill bevara till varje pris och endast dela med sig av till noga utvalda vänner.
Så ta väl hand om vår hemlighet nu.

Casa Magna
Adress: Tulum, Mexiko
Tel. +52-9-841 000 717
www.casamagnatulum.com


Party: 1
Paradisstrand: 10
Batikkläder: 9
Fet mat: 0
Elegans: 3
Hemma hos-charm: 8
Prisvärt: 7

Läs också

 • Mexiko

  Mayaindianerna reste pyramider och löste astronomiska gåtor redan för 3 000 år sedan. Idag härskar turistindustrin i deras gamla trakter – men Yucatánhalvön i Mexiko bär fortfarande många spår av sina forna härskare. Följ med på en resa i mayarikets spår.

 • Nyhet

  För alla resglada foodies därute: den danska stjärnkrogen Noma gör ett gästspel i Mexiko nästa år. Och imorgon, tisdagen den 6 december, börjar restaurangen att ta emot bokningar.

 • Kroatien

  Närmare 800 000 kryssningsresenärer anlände till Dubrovnik i fjol. För många, menar stadens borgmästare Mato Frankovic.

 • Shopping

  Försov du dig och glömde halva packningen hemma? Om du ska flyga via Köpenhamn kan du andas ut.

 • Bäst i världen

  Inför inspelningen av filmen Borg, där han spelar rollen som tennislegendaren Björn Borg, låg Sverrir Gudnason i hårdträning för att lära sig spela tennis. När han inte spelar in film så vänder han plattor på nattklubb i Stockholm, dricker öl i New York och umgås med släkten i Reykjavik. Här är Sverrir Gudnasons bästa…

   

Reseguider

 • Miami
  Reseguide

  I vår resguide till Miami hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Singapore
  Reseguide

  Singapore är hett, hett, hett! I vår reseguide till Singapore hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger,...

 • Stockholm
  Reseguide

  I vår reseguide till Stockholm hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Prag
  Reseguide

  I över tusen år har Prag samlat en brokig skara kulturer som tillsammans skapat en mix få städer kan matcha. I vår...

 • Boston
  Reseguide

  I vår reseguide till Boston hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Tokyo
  Reseguide

  I vår reseguide till Tokyo hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Zürich
  Reseguide

  Bland alla skinande banker växer en kreativ kulturstad med små kaffebarer, lokala designbutiker och alternativa barer...

 • Tel Aviv
  Reseguide

  I vår reseguide till Tel Aviv hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Köpenhamn
  Reseguide

  I vår reseguide till Köpenhamn hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • London
  Reseguide

  I vår reseguide till London hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Berlin
  Reseguide

  I vår reseguide till Berlin hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Riga
  Reseguide

  I vår reseguide till Riga hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, shopping och...

 • Madrid
  Reseguide

  I vår reseguide till Madrid hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Dubrovnik
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubrovnik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Hamburg
  Reseguide

  I vår reseguide till Hamburg hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Reseguide

  I vår reseguide till New York hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Ibiza
  Reseguide

  På hundra år har Ibiza gått från fattig glesbygd till tummelplats för de rika och berömda. Däremellan har ön hunnit...

 • Reseguide

  I vår reseguide till Paris hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Amsterdam
  Reseguide

  I vår reseguide till Amsterdam hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Reseguide Gran Canaria bjuder på lodrätta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria...

 • Reseguide

  Reseguide Hongkong – en världsmetropol av rang som förutom galna marknader, finrestauranger med Michelinstjärnor och...

 • Palma, Mallorca
  Reseguide

  I vår reseguide till Palma på Mallorca hittar du de bästa tipsen till stadens hotell, restauranger, barer, klubbar...

 • Reseguide

  Reseguide Rom bjuder på mer än Colosseum och Vatikanen. Den senaste tiden har många nya barer och restauranger öppnat...

 • Los Angeles
  Reseguide

  I vår reseguide till Los Angeles hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Flyg

  Flyg mellan New York och Paris – så många gånger du vill

 • Grekland

  Vissa begrepp betyder olika saker för olika människor. All-inclusive är ett av dem, det fick en tavernaägare på Rhodos nyligen erfara, rapporterar grekiska Dimokratiki.

 • Italien

  För första gången på 40 år öppnas Colosseums översta plan för allmänheten.

 • Flyg

  Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sina årliga toppnoteringar under vabruari, månaden tidigare känd som februari. Det sista man vill är att åka på en influensa på flyget till den efterlängtade semestern. Men det finns knep för att undvika att dra på sig medresenärernas baciller.

 • Reseguide

  Florida är ett av de största resmålen under årets sportlov och av alla städer i staten är Miami helt klart dess kronjuvel. Att göra reseguider har varit vår största expertis sedan vi startade – missa inte vår uppdaterade digitala Miamiguide om du eller någon du känner ska dit framöver. Guiden hittar du HÄR.

 • Resmål

  Alla kvinnor som känner ett behov av att ta en paus från män på semestern kommer snart att få ett nytt resmål.

Våra reseproffs

 • Redaktören som skyr sol, bad och värme. När David får välja är vädret kyligt, landskapet kargt och baren mörk och fylld med träpanel. Det är alltså ingen slump att han kan Irland utan och innan.

 • Vår korrespondent i Paris som befunnit sig i ljusets stad på obestämd tid – under väldigt många år. Hon förser oss med de senaste nyheterna och de bästa tipsen.

 • Idas jobb är bokstavligt talat att hålla koll på det senaste i Barcelona – hon driver guide- och eventföretaget When in Barcelona. Hon är snäll nog att dela med sig av sina hemligheter till RES.

 • En globetrotter och socialt geni som har sin bas i New York, men som ständigt är på resande fot. Från henne får vi trendrapporter från världens alla hörn, särskilt om restauranger och innovativa kockar.

 • Vårt matproffs i Amsterdam. Nina driver den omåttligt populära bloggen och Instagram-kontot Nourish Atelier med fokus på vegetariska anrättningar – mest sina egna. Hon har stenkoll på allt var vad Amsterdam har att erbjuda, även bortom tallrikskanten.

 • RES chefredaktör har rötterna i Värmland men hjärtat i en resväska. Hon återvänder sällan till samma resmål två gånger utan har som motto att alltid åka till nya platser, oavsett klimat eller kultur.

 • Johan är vår hotellexpert, men även en förträfflig fotograf och skribent. Han har ett långt förflutet på RES, bland annat som chefredaktör.

 • Vår Londonkorrespondent som har full koll på de senaste hotellen, de hetaste restaurangerna och vilka utställningar och klubbar som gäller.

 • Linda har gjort Los Angeles till sin hemstad och rapporterar om allt från smartaste foodtrucken på Venice Beach till flådigaste restaurangen för Hollywoodeliten.

 • Hotell

  Courmayeur är en mysig by som ligger inklämd mellan Mont Blanc-massivet och spektakulära toppar på andra sidan. Det är lätt att ta sig till och från liftarna från hotellen som nästa alla erbjuder gratis transport. Byns centrum ligger vid en charmig gågata med bra restauranger, shopping och barer. Här är några av de bästa hotellen i Courmayeur.

 • Semester

  Äntligen en arbetstagarjul! Knappt har arbetsåret 2018 satt igång på riktigt förrän vi börjar fundera på årets ledigheter och semestrar – och i år blir det ovanligt bra. 

 • Tåg

  Frukosten är dagens viktigaste måltid och det gäller givetvis även för affärsresenärer. MTR Express lanserar ny, hållbar och näringsriktig frukostmeny i 1 klass Plus, signerad krögaren Pontus Frithiof.

Missa inte de bästa tipsen – prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag!

Då blir du först med de senaste nyheterna och mest initierade tipsen, får genvägarna till de nyaste guiderna och full koll vilka weekendstäder som gäller framöver och vart din nästa långresa bör gå. Ett fullkomligt nödvändigt nyhetsbrev för dig som vill få ut mer av dina resor, men andra ord.