Veckans resenär

”När jag reser står musiken i fokus”

Veckans resenär är en av Stockholms främsta musikprofiler inom klubbscenen. Han har rest världen över – oftast med musiken som drivkraft. När Victor Sanchez inte söker efter nya toner i världens alla hörn arbetar han som musikkurator på det samtida lyxhotellet At Six i Stockholm.

Text: Elin Gustafsson

Först och främst - hur uppkom ditt intresse för musik?
– Det har jag faktiskt Spanien och min tio år äldre morbror att tacka för. Mina föräldrar kommer ursprungligen därifrån och jag har sedan barnsben åkt dit flera gånger om året. När jag var liten var min morbror en riktig klubbräv och han kom alltid hem och spelade musik efter sena utekvällar. På den tiden var det också många klubbar som spelade in sin musik på kassetter. Dom kunde man få med sig hem och jag minns att jag fick några med lite lugnare klubbmusik. Det speglar verkligen den musik som jag sysslar med i dag.

Har du något speciellt resmönster?
– Det är nästan alltid musiken som hamnar i fokus när jag reser. Förr reste jag ofta för att spela musik men under de senaste åren är det framförallt för att leta musik. Först och främst brukar jag kolla upp vart det kan finnas intressant musik någonstans och anpassa destinationerna efter det. Det blir en ständig jakt på det oetablerade och bortglömda vilket ofta leder till ett sökande av lite äldre musik. Nästan alltid i form av vinylskivor.

Förutom musik, vad upplever du helst när du är på resande fot?
– Jag är faktiskt en naturmänniska, även om det inte blivit så många naturresor genom åren. I den bästa av världar vill jag kunna kombinera musikletandet med naturupplevelser. Det är dock inte så ofta jag får ihop de båda delarna – men det går.

Har du någon favoritdestination?
– Det är nog Vietnam och utan tvekan Tokyo. Nu var det några år sedan jag var i Vietnam men det var främst den vackra naturen som föll mig i smaken. Kulturen överlag var också fantastisk med god mat och supertrevligt folk. För skivletandet var det dock en ren flopp. Det fanns nästan ingenting och det var jättesvårt att hitta skivor i okej skick.

Och Tokyo?
– Det är verkligen en skivstad av rang och en riktigt häftig kulturupplevelse. De verkade väldigt pedantiska i Japan för skivorna var verkligen i superbra skick. När jag var där senast i oktober hann jag bara ägna mig åt musiksökandet i några dagar vilket var alldeles för kort tid. Jag ska dit snart igen och då blir det exklusivt skivletande i en hel vecka!

Vilken är din mest minnesvärda resa?
– Det är nog den senaste resan till Tokyo. Det var en speciell upplevelse delvis för att jag alltid velat åka till Japan och delvis för att det fanns så mycket skivor. Jag träffade även högtalarmakaren som har handgjort vårt ljudsystem till At Six i Stockholm. Bara att få vara där med honom var värdefullt.

Har du tips på bra musikscener runt om i världen?
– Det beror såklart på vad man är ute efter, men jag skulle säga Frankrike. Där har det länge florerat mycket och bra musik, särskilt med afrikanska influenser. Frankrike har även ett hav av skivbutiker. När det kommer till ett brett sortiment av varierad musik är också Italien ett hett tips. Det är något med det italienska soundet som är väldigt bra i min värld. Om man vill göra som jag och leta efter skivor är även Sverige en guldgruva – speciellt när det kommer till vinylskivor.

Vad är ett bra hotell enligt dig?
– Jag är inte en person som tillbringar speciellt mycket tid på hotell faktiskt. För mig är det snarare viktigare att det har ett bra läge till det man rest iväg för än att det har många stjärnor. Underhållning på hotellet är självklart ett plus, men ingenting som jag direkt söker mig till när jag reser. 

Vart går din drömresa?
– Jag har alltid velat åka till Afrika. Framförallt Sydafrika och det är väldigt baserat på just musik. Det kommer nog bli en av mina nästa destinationer. Jag har hört att det ska finnas en uppsjö av ställen där man kan få enorma kultur- och musikupplevelser. Det ser jag fram emot!

Och om du själv får välja, vad har du för musik i lurarna?
– Det där är en 10 000 kronorsfråga, men jag lyssnar mest på olika konceptmixar som dj:s gjort sin egen mix på. Musik som jag aldrig hört tidigare är dock det bästa!

Namn: Victor Sanchez.
Ålder: 34.
Bor: i Solna.
Karriär: DJ och grundare till vinylskivbolaget Sound&Echo.
Aktuell som: Musikkurator på hotell At Six i Stockholm.

 

 

Publicerad: 2017-05-19