VECKANS RESENÄR

"Nu har jag vänner över hela världen"

Apr 24, 2017

Veckans resenär är minst sagt berest – i snart tio år har jobbet som flygvärdinna tagit Maria Cecilia Gynning till jordens alla hörn. "Efter några dagar hemma vill jag iväg igen."

Text: Jennifer Hellström
Foto: Maria Cecilia Gynning, privata

Varför valde du att bli flygvärdinna?
– När jag var ung var det min dröm. Jag kände att det var så mycket som jag skulle vilja se, och så tycker jag att det är kul med service. Men innan jag bestämde mig för att bli flygvärdinna bodde jag i Italien där jag läste inredningsarkitektur i fyra år. Nu är jag glad för att ha den utbildningen eftersom flygvärdinneyrket kanske inte är något som man orkar göra så länge i livet.

Vad är det bästa med jobbet?
– Under fyra och ett halvt år bodde jag i Abu Dhabi och jobbade för ett flygbolag som var baserat i Förenade Arabemiraten. Då kunde jag ibland vara ensam svensk i besättningen. Det var fantastiskt när vi kunde vara 15 personer som arbetade tillsammans på en flygning och alla av olika nationaliteter. Då lärde jag ju känna folk och fick vänner i hela världen.

Nu jobbar jag som ensam värdinna på chartrade plan. Det bästa med hur jag arbetar nu är att det blir väldigt personligt och att jag kommer nära kunderna. Om jag vet att det kommer att vara barn eller djur med på flygningen så köper jag leksaker till dem. Jag ordnar också med maten på flygningen och då måste hitta bra restauranger att köpa från, om jag inte beställer catering från flygplatsen. Oftast väljer jag lokal mat men på senaste resan från Indien sa passagerarna: ”vi vill ha västerländsk mat på hemvägen”. Jag fick leta runt tills jag hittade en fantastisk restaurang där kocken var italienare.

Kan du berätta om en minnesvärd rese-upplevelse? 
– En gång när jag flög till Sydafrika ville kunden ha ett speciellt vin som var väldigt svårt att få tag i. Då åkte jag och piloten ut och besökte producenten och köpte det eftertraktade vinet. Kunden blev jätteglad och det var en härlig upplevelse på vingården.

Hur är det att ständigt vara på resande fot?
– Hemmet ska ju vara ens trygga punkt men när jag är hemma kan jag nästan känna mig arbetslös. Nu har jag varit ledig i fem dagar och börjar känna att jag vill iväg. Jag har utbildat mig till yogalärare på Bali och jag tänker att det kan vara ett bra jobb vid sidan om, för att ha rutiner och något att göra när jag kommer hem.

Vilka är dina favoritdestinationer?
– Alla destinationer har sin charm men Sydney tycker jag är en fantastisk stad. Man känner sig som hemma där, och det vet jag att många andra också gör. Det jag tycker om där är den goda maten, det sköna klimatet och att det finns ett bra kulturutbud. Australien är långt bort men ändå kulturellt nära för oss västerlänningar.

Är det något resmål du fortfarande drömmer om att åka till? 
– Barcelona är ett drömresmål. Men vi kommer att börja flyga dit nu och förhoppningsvis kan jag stanna där i några dagar. Där vill jag framför allt se konsten och arkitekturen.

Vad gör du helst när du är utomlands?
– Efter nattflygningar måste man vila upp sig på hotellet men det är många gånger jag har känt: ”jag vill inte sova!”. Jag tycker att det är jättekul att bara gå runt i mataffärer eller uppleva arkitekturen. I Kina ville jag se kinesiska muren och i Barcelona ser jag fram emot Gaudìs arkitektur. Sedan upptäcker man mycket när man bara tar sig från det ena stället till det andra. Hur fungerar det här, tar man taxi eller tunnelbana? Ibland har jag inte så mycket tid och då får man fånga stunden.

Blir man duktig på att packa väskan som flygvärdinna?
– Jag tror man blir duktig på att trixa och fixa och gilla läget. Det jag känner mer och mer är: ”travel light”. Att inte ha för mycket med sig och försöka hitta sådant som är gångbart överallt. Sedan vill jag ha mysiga kläder att ha på hotellrummet. Jag har insett att skor tar väldigt mycket plats.

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!