Palma stoppar uthyrning av lägenheter till turister
Foto: Istock.
Spanien

Palma stoppar uthyrning av lägenheter till turister

För att begränsa turismen i Mallorcas huvudstad Palma förbjuds nu lägenhetsinnehavare att hyra ut sina lägenheter till turister.

Text: Malin Nilsson

Detta är det andra förbudet Palma inför. Tidigare i år infördes stopp för happy hour för att begränsa fylleriet bland turister. Det nya förbudet är det första i sitt slag i Spanien. I juli 2018 förbjuder borgmästaren i Palma invånarna att hyra ut sina lägenheter till turister, förbudet införs efter klagomål från invånarna om stigande hyror. Antalet turister har ökat i Palma delvis beroende på möjligheten att hyra privata bostäder genom tjänster som till exempel Airbnb. Uthyrningen ska ha ökat med 50 procent mellan 2015 och 2017, enligt uppgifter till BBC. Konsekvenserna har märkts av de lokala invånarna i form av hyreshöjningar, hyrorna har drivits uppåt så mycket som med 40 procent sedan 2013. En annan konsekvens är försämrade stadsdelar som är populära för turister, genom dåligt uppförande och buller.

Vill du hyra en privat bostad i Palma finns det fortfarande möjlighet till det, det går nämligen bra att hyra hus och stugor i och kring Palma. Undantaget är hus som ligger bredvid flygplatsen, i industriområden samt inom skyddade områden.

Publicerad: 2018-04-26