Pensionärerna ökar och briljerar på Airbnb
Foto: Istock
Nyhet

Pensionärerna ökar och briljerar på Airbnb

Seniorer drygar ut pensionen med Airbnb och är den åldersgrupp som ökar snabbast på plattformen. Dessutom får seniorerna högst betyg bland värdarna i Sverige.

Seniorerna var kanske inte några early adopters, men nu ökar de markant på Airbnb – både som uthyrare och som gäster. Ny data visar en kraftig tillväxt för seniorerna på Airbnb runt om i Europa. Sammantaget har över 220 000 seniora värdar (ålder 60 - 90) i Europa tjänat nästan 7,2 miljarder kronor förra året och blivit den snabbast växande åldersgruppen på Airbnb, där antalet seniora värdar har tredubblats under de senaste tre åren.

I Sverige har antalet seniora värdar ökat under det senaste året och är den snabbaste växande åldersgruppen på plattformen där 1 av 10 värdar nu är seniorer. Seniorerna på Airbnb runt om i Europa välkomnade fler än 6 miljoner gäster till sina hem under förra året. I Sverige välkomnades cirka 60 000 gäster till seniora värdar mellan 1 september 2017 och 1 september 2018.

– Airbnb öppnar inte bara upp för nya resmöjligheter för seniorer, plattformen erbjuder också en viktigt möjlighet för intäkter, samtidigt som den bidrar i kampen mot problemet med ensamhet. Eftersom vi lever längre i dag och behöver se till att våra besparingar räcker längre in i pensionen erbjuder Airbnb ett sätt att tjäna extra. Detta för att hjälpa med saker som ökade kostnader för boende och sjukvård, men också med att kunna bo kvar i sitt hem, säger Hadi Moussa, General Manager, Airbnb, Norra Europa.

 

  • Seniora värdar (60 - 90 år) har ökat det senaste året och är den åldersgrupp som växer snabbast på Airbnb-plattformen där en av tio värdar på Airbnb i Sverige i dag är en senior person.
  • De svenska seniorerna på Airbnb tjänade i snitt 22 700 kr förra året på att hyra ut sina boenden.
  • Seniora svenska värdar får exceptionellt bra recensioner, över 80 procent får femstjärniga betyg.
  • Seniora gäster är också den snabbast växande åldersgruppen – både i Sverige och globalt.

Källa: Airbnb.

Publicerad: 2018-10-08