Poängsamlaren som flyger business
Veckans resenär

Poängsamlaren som flyger business

Tom Pyl är killen som ständigt tycks vara på resande fot. Och det är inte ovanligt att man hittar honom i en flygplatslounge någonstans. Han har nämligen hittat tricket till hur man flyger business världen runt - utan att betala multum för det!

Text: Linda Larsson
Foto: Tom Pyls privata


Vad är tricket?
– Jag samlar poäng på allt: från flygresor till bilhyror och dagliga inköp till när jag betalar räkningar (ja, man kan faktiskt tjäna poäng när man betalar räkningar). Och så håller jag koll på olika erbjudanden. Via flygbolagens nyhetsbrev och på reseforum. Det har nästan blivit lite av en sport att kunna resa så bekvämt som möjligt för så lite pengar som möjligt.

Sedan använder jag aldrig mina poäng till att boka economy-biljetter till långväga destinationer då det så ofta går att hitta bra kampanjpriser hos exempelvis SAS. Jag använder i stället poängen till att uppgradera mig till en högre kabinklass alternativt till bonusresor under storhelger, då priserna oftast är skyhöga.

Jag har alltid känt att det inte är värt att samla poäng eftersom jag alltid tagit billigaste biljetten och folk säger att det då ändå inte lönar sig?
- Jag ser alltid till att bli medlem i ett flygbolags bonusprogram oavsett hur lite jag reser med just dom. Man vet aldrig hur ens resemönster kan förändras i framtiden och plötsligt kan du ha tillräckligt med bonuspoäng för en resa inom Europa exempelvis.

Men reser man inte extremt mycket så är det otroligt viktigt att vara lojal mot ett flygbolag eller en allians för att enklast nå status i bonusprogrammet. Sedan är det väldigt sällan som flygbolagen säljer biljetter som inte ger några poäng alls, även den billigaste bokningsklassen generar oftast också poäng.

Vad är det bästa med att resa?
- Jag gillar planerandet inför en resa: att hitta en bra flygdeal och att göra research kring hotell och restauranger på resmålet. Sedan brukar jag också kolla upp vilken flygplanstyp det är, vad kabinen har för konfiguration, antal stolar i bredd, ifall nödutgånsplatserna är bokningsbara och vilken typ av stol man kommer få.

Vänta, så du kollar upp vilken flygplanstyp det är? Inte bara pris och bolag?
- Ja, haha, kalla mig kontrollfreak. Men jag vill få ut så mycket som möjligt av resan och då kan det ibland vara värt att ta reda på såna detaljer.

När föddes det här intresset?
- För några år sedan efter att jag vunnit en resa i business med British Airways till Miami. Då bestämde jag mig för att ta reda på hur man kunde flyga business utan att behöva lägga de pengar som en business-biljett vanligtvis kostar.

Hur många resor blir det på ett år ungefär?
- Det har blivit mer och mer med åren. Nu för tiden för jag bok över hur mycket det blir och de senaste åren har jag legat på runt 30 enkelresor per år. Jag flyger nästan alltid economy i Sverige och inom Europa, men på långdistansflygningar försöker jag flyga business om det är möjligt.Har du något favoritland?
- De senaste åren väljer jag ofta resmål beroende på vad jag hittar för bra kampanjpriser, men engelska landsbygden eller amerikanska storstäder är klara favoriter.

Vart går drömresan?
- Till Asien någonstans. Jag samlar nu poäng nu så att jag ska kunna flyga första klass med något av flygbolagen inom Star Alliance. I fall man har ett SAS-kopplat American Express så kan man erhålla en så kallad 2-4-1-voucher och i så fall betala 95.000 Eurobonus-poäng för en resa.

Vilken har varit din bästa resa?
- Hawaii var helt makalöst fint. Vi hyrde ett hus i Kailua på Oahus norra kust. Där fanns inga hotell, bara en fantastisk strand utan turister.

Det var precis så vackert som man ser på bilder. Lyckades hitta business-biljetter hos United för lite drygt 12.000 kr. Ungefär halva priset mot vad det vanligtvis kostar. Då en economy-biljett dit skulle kunna hamna på runt 10.000 med ordinarie priser så kände jag att det var en otroligt bra deal.

Om Tom Pyl

Familj: Sambo
Bor: Bor på Kungsholmen i Stockholm.
Gör: Jobbar som konsult åt krogar och barer samt som DJ.
Reseprofil: Poängsamlare som flyger business

Toms fem bästa tips kring poängsamlande och flygdeals

- Skaffa ett kreditkort kopplat till ett bonusprogram.

- Betala dina räkningar med det kreditkortet via tjänsten Betalo.

- Kolla upp partners till flygbolaget och försök tjäna poäng på nödvändiga eller mindre nödvändiga inköp hos diverse onlinebutiker.

- Få tips om kampanjpriser eller så kallade "mistake fares" via flygforum som Businessclass.se.

- Var ute i god tid för att hitta ett bra pris, men fundera på att avvakta ifall du reser med ett flygbolag som har för vana att erbjuda bra kampanjpriser till din destination.

Publicerad: 2016-04-18