Madeira, Portugal: Madeira – Atlantens flytande spa
På ön Madeira får kropp och sinne sitt. RES spaexpert Kina Andersson tipsar om vilka spa:n man ska besöka på den portugisiska ön. Foto: Istock.

Madeira – Atlantens flytande spa

På Madeira njuter man av storslagna naturupplevelser och överdådig blomsterprakt, för att sedan ta del av någon av de många spapärlor ön bjuder på. Här får kroppen sitt, sinnet likaså. Såväl inne som ute. Madeira är som en enda stor wellnessupplevelse.

Text: Kina Andersson.

Hotell på Madeira

Madeira brukar kallas Atlantens flytande trädgård. Med all rätt – det är en tropisk arkipelag med ett subtropiskt klimat som ger ett behagligt klimat året om och med en överdådig blomsterprakt – ALLT verkat växa här, stort och mycket ­– och dessutom ett hisnande landskap med höga berg, djupa dalar, vattenfall och urskog.

Det absolut bästa sättet att uppleva Madeira är till fots, längs en av Madeiras berömda levador, bevattningskanalerna som leder vatten från de höglänta delarna av ön ut till odlingarna. Levadorna slingrar sig sammanlagt 2 000 kilometer runt ön och bjuder på olika svårighetsgrader.  

Att sedan få slappna av i ett skönt spa, är en oslagbar känsla.

Det finns en tydlig ambition att lyfta fram just spaverksamheten på Madeira. Här finns nu många spahotell med olika inriktningar, som anrika Reid’s Palace Hotel (Winston Churchills favorit) med klassisk lyx men också med behandlingar baserade på örter och växter från ön, till designhotellet Vine Hotel med sitt konceptspa där man specialiserat sig på behandlingar med vindruvor. Man hittar även små ställen med inriktning mer på själen som Ayurveda Cure Center liksom ultratrendiga anläggningar som Melia Madeira Mare Resort and Spa som även erbjuder behandlingar så som botox.

Den genuint spa- och wellnessintresserade åker förstås också till Porto Santo, en liten ö några timmars färjefärd bort som Madeiraborna kallar för sin "hidden treasure" och som de gärna åker till under semestrar och helger. Här lyser sanden guldgul, en sand som också är känd för sin helande verkan. Öborna har i århundraden hävdat att den har medicinska egenskaper som hjälper mot reumatism och skelettsjukdomar, och numer finns det också forskning som stödjer detta. Porto Santo är också den Madeirafödde fotbollsspelaren Cristiano Ronaldos favorit – och det sägs att han brukar ta med sig lite sand varje gång han är där.

Men det är inte bara sanden som det handlar om, på Porto Santo har även lera och mineraler kurerande egenskaper, liksom havsvattnet. Det finns också flera bra spaanläggningar på ön.


Foto: Istock

Spapärlor på Madeira

The Vine Spa, Hotel the Vine
Bara två minuters väg från Funchals centrum ligger The Vine Hotel, som med sin design vill ta med sina gäster till en vacker vingård. Den känslan vill man även ge i spaaavdelningen med behandlingar baserade på vindruvor. A divine experience...
Lediga rum & priser

Four Feelings Baía Spa, Four Views Baía
Här provar man med fördel reflexology eller behandlingar med ayurvedisk inriktning. I övrigt ett snyggt hotell med fin utsikt över Funchalbukten, hamnen, katedralen och gamla staden. Här ligger man gärna på en solstol vid poolen och bara njuter av de vackra vyerna.
Lediga rum & priser

Malo Clinic Spa, Melia Madeira Mare Resort & Spa
High tech-spa med sköna miljöer där gästerna förflyttas till soliga stränder och naturliga landskap genom dekor och speciell ljus- och ljudsättning. Riktigt duktiga massageterapeuter och uppskattade skönhetsbehandlingar. Melia Madeira ligger för övrigt fint alldeles vid strandpromenaden.
Lediga rum & priser

The Spa, Reid’s Palace Hotel
Reid’s Palace är själva sinnebilden för gammaldags lyx. Hotellet ligger alldeles vid havet, på gångavstånd från huvudstaden med fantastiska vyer över bukten i Funchal. Även spaavdelningen bjuder på stillsam lyx med klassisk touch och varje behandlingsrum erbjuder utsikt över Atlanten. Välkända produkter – men också behandlingar med örter och växter från Madeira tillverkade särskilt för Reid’s Palace.
Lediga rum & priser

Thalassotherapy Centre, Hotel Vila Baleira på Porto Santo
Havsvattnet och leran på Porto Santo är känt för sin läkande verkan – det tar man till vara här. "Thalassa" är det grekiska ordet för hav, och thalassoterapi bygger på användning av just havsvatten, havssalt, alger och leror. Ligger precis vid stranden.
Lediga rum & priser

Ayurveda Cure Centre
Yoga, massage och mat i ayurvedisk tradition för gäster som söker en djupare tillvaro.
ayurveda-madeira.com


Foto: Istock.

Om Madeira

Ön ligger i norra Atlanten, omkring 90 mil utanför Portugal och 60 mil utanför den marockanska kusten, som en sista europeisk utpost i den stora oceanen. Madeira är huvudön i en ögrupp med samma namn, och förutom Madeira ingår även Porto Santo i nordost, samt den obebodda ögruppen Ilhas Desertas i sydost. Dessutom ingår ytterligare en obebodd ögrupp, Ilhas Selvagens, som ligger lite mer än halvvägs till Kanarieöarna.

 

Publicerad: 2016-05-09