Designsurf i Portugal

Aug 07, 2015

Som barn drömde John Malmqvist en natt att han surfade på en våg. Resten är svensk surfhistoria. Sedan tre år tillbaka bor John i Portugal och där driver han surfhotellet Surfers Lodge Peniche. Vi hörde av oss till gamle surfmästaren och fick en pratstund med honom.

Text: Hanna Anfelter

Lediga rum & priser

John Malmqvist har surfat i snart 20 år och har både ett VM och EM på sin meritlista. Uppväxt i Stockholm upptäckte han vågsporten när han som 16-åring åkte på ett utbytesår till USA. Trots starka önskemål om att få bo längs med kusten, hamnade han till sin stora förtret mitt i den kaliforniska öknen, utan körkort och långt till havet.
- Jag fick ta saken i egna händer och såg till att ta mig till havet åtminstone fyra gånger det året, berättar John. Det räckte för att jag skulle bli fast och när jag efter gymnasiet åkte till Australien för att plugga reklam och marknadsföring så var inte fokus på skolböckerna, utan på landets grymma vågor.

Väl hemma i Sverige igen startade John, tillsammans med några kompisar, surfmärket Nord. Efter ett tag kände han att bara jobbade med surf, han hann aldrig stå på brädan själv. När surfbegäret blev för stort åkte han ner på olika surfläger i södra Europa och upptäckte att det fanns en nisch att fylla.
– Jag märkte att de flesta surfresorna riktade sig till ungdomar och såg samtidigt att flera äldre gillade att surfa men att de inte ville ha ”pubertetshänget”. Där och då föddes idén om att starta ett eget surfhotell med fokus på sköna sängar, trevlig atmosfär, god mat och, viktigaste av allt, en riktigt bra surfskola.

Valet av plats föll på Peniche, en mysig liten portugisisk fiskeby belägen på en halvö, cirka en timme norr om Lissabon, och vars stränder ännu är relativt oupptäckta och oexploaterade. För drygt ett år sedan blev Surfers Lodge Peniche en verklighet - ett surfhotell som strävar efter att komma så långt bort från det traditionella hotellkonceptet som möjligt.
– Tanken är att gästerna ska känna sig som hemma här. Vi har satsat på att skapa en skön och avslappnad stämning där hållbarhet är en viktig faktor i allt från inredning till mat och arbetsförhållanden. Vi har försökt att använda återvunnet material så långt det går. Receptionen är byggd av gamla lastpallar och bardisken av gamla båtar. I restaurangen serveras vällagad mat baserad på lokala råvaror.

Hotellet har 17 rum, varav 15 dubbelrum och två sviter . För den som önskar uppleva ett lyxigare campingliv finns det två sovsalar med sex våningssängar. Hjärtat i verksamheten är surfskolan och ambitionen är att alla som kommer hit med drömmen om att lära sig att surfa, ska lyckas.
– Vår surfskola håller en hög standard. Alla lärare är utbildade surfinstruktörer och anpassar utbildningen efter elevernas nivå. Grupperna är små. Lektionerna videofilmas så att eleverna kan se vad som behöver förbättras och det finns ett videorum tillgängligt för videoanalyser i grupp. När veckan är slut får alla elever ett mejl med en full rapport på vad de har lärt sig och behöver jobba mer på. Dessutom sparar vi allt material så - om och när - eleverna kommer tillbaka, är det bara för instruktörerna att ta vid där de slutade förra gången.

 

Alentajo - orört i Portugal

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!