PROMOTION

En handfull av olika kulturer

Mar 19, 2015

I långt mer än tusen år var Oman en viktig handelsplats mellan öst och väst. Här träffades människor, bytte varor med varandra och begav sig sedan iväg. Kvar blev influenser från såväl öst som väst – influenser som än i dag präglar den omanska kulturen. 

Indien, Persien, Zanzibar, Portugal och Storbritannien – den omanska kulturen, som vi känner den i dag, har influenser från en rad olika håll. Oman blev muslimskt inom ibadigrenen på 600-talet och inriktningens demokratiska och toleranta förhållningsätt var en starkt bidragande orsak till att landet kunde förenas runt de många olika kulturerna och kanske framför allt odla en öppenhet för det nya och moderna.

Religionen är fortfarande högst central i Oman och det märks av inte minst under högtiderna. Fastemånaden Ramadan firas traditionsenligt i landet och avslutas förstås av festveckan Eid al-Fitr. Den långa dagsfastan möter då sin raka motsats när de lokala specialiteterna äntrar matborden i full karnevalskrud. Där och då är ett ypperligt tillfälle att besöka Oman - sällan eller aldrig gör sig landets rika kultur lika påmind.

En resa till Oman är en resa i historiens tecken. Här hittar du en uppsjö av intressanta byggnader och platser - flera av dem upptagna på Unescos lista över världsarv. Längs med den historiska handelsleden Rökelsevägen ligger det berömda Olibanumlandet som spelade en avgörande roll för medeltidens handel med rökelse. Från träden med samma namn utvanns olibanum – ”ren rökelse” – som sedan såldes och skeppades iväg från hamnarna i området som sedan 2000 är världsarvsklassat.

I norra Oman ligger fornminnet Bat som tillsammans Al-Khutm och Al-Ayn utgör ett annat av landets världsarv. De första utgrävningarna i området inleddes i början av 1970-talet och fynden var spektakulära. Unika bosättningar och gravplatser, daterade till omkring 4 000 år bakåt i tiden, grävdes fram och är i dag några av de mest fascinerande turistmålen i Arabvärlden. På Unescos lista finns också Aflaj, bevattningssystemen i de omanska bergen, upptagna samt Bahlafortet som byggdes på 1200-talet.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!