SunExpress

Under antiken bar staden det grekiska namnet Smyrna, i dag är den tredje störst i Turkiet efter Istanbul och Ankara. Men Izmir är inte bara en stad utan även en provins. En provins som inrymmer flera vackra sol- och badorter vid Egeiska havets kust.

SunExpress

Staden har genomgått en fullständig förvandling. Från att inte ha något att erbjuda turister för bara femton år sedan är hela Alacati i dag som ett enda stort boutiquehotell. Den har lyckats behålla en charm som annars ofta brukar försvinna när turister anströmmar till platser.

SunExpress

Kebab i bröd, kebabtallrik och på sin höjd kebabsallad. Utbudet på de flesta svenska kebabhak är minst sagt begränsat. I Turkiet däremot är varianterna lika som landet är stort och det är lätt att gå vilse i menyerna. Här kommer därför en miniguide till några av de vanligaste rätterna.

SunExpress

”Här fanns ingenting av det du ser i dag innan vi öppnade”, berättar Yusuf Ozen, receptionisten på Tas Hotel, när han visar mig runt i den lummiga trädgården. Tas Hotel öppnade 2001 och var Alacatis första hotell. I dag är byn den som alla pratar om i Izmir.

SunExpress

En typisk turkisk frukost består av ägg, ost, gurka och tomat, oliver och nybakat bröd. De flesta frukostserveringar serverar det här och inte sällan i rikliga mängder. Se till att ha plats i magen om du beställer ensam.

SunExpress

Har Frankrike, Italien och de andra vinländerna fått en utmanare? Ja, det är i alla fall Urla Winerys ambition. Den Izmirbaserade tillverkaren vill sätta turkiska viner på kartan.

SunExpress

Bra presenter, prisvärda småsaker och oemotståndligt myller i de klassiska basarerna. Så här shoppar du i Izmir.

Vi frågade några passagerare ombord varför de har valt Izmir.

 

SunExpress

Jag föll pladask direkt jag klev in på det charmiga hotellet inne i Alacati, en liten by med kullerstensgator och gamla stenhus. En by som hela den andas boutique-chic.

SunExpress

Vindsurfing är mycket populärt i Alacati och det är inte så konstigt. Förhållandena är utmärkta, särskilt för nybörjare.