PROMOTION

Turkisk frukost – dagens bästa måltid

Jul 11, 2016

En typisk turkisk frukost består av ägg, ost, gurka och tomat, oliver och nybakat bröd. De flesta frukostserveringar serverar det här och inte sällan i rikliga mängder. Se till att ha plats i magen om du beställer ensam.

– Du kommer inte att orka en hel frukost – den är gigantisk. Man skulle nästan kunna vara fyra som delade på den, men den är tänkt för två, berättar Ersin Turkovic. Han kommer från Göteborg men jobbar på nyligen öppnade Le Soiree i Konek Pier i Izmir dit jag har gått i min jakt på något frukostliknande att äta, trots att klockan närmar sig tre på dagen.

Att beställa in en frukost tänkt för fyra ensam känns smått orimligt, men efter lite tjat får jag beställa in en specialvariant. Frukosten som serveras skulle kunna beskrivas som en tapasvariant av flera smårätter. Eller kanske en miniversion av en svensk brunch?

Jag skippar mitt tänk på att undvika gluten och laktos och doppar gladeligen det nybakade brödet i den smakrika olivoljan som jag sedan syndigt toppar med en stor bit ost. Jag sköljer ner det med ett glas te.
– I Turkiet dricker man mängder med te. Här är det är te, te och ännu mer te som gäller, säger Ersin.

Trots att jag beställt in specialvarianten för en person är jag storknande mätt när jag lämnar bordet. Jag längtar dock redan efter morgondagen. Jag, som brukar säga att frukosten är dagens bästa mål hemma i Sverige, är definitivt beredd att säga detsamma sak om här nere i Turkiet.

Tips på ett annat bra frukostställe: Nars
Den turkiska frukosten som serveras på boutiquehotellet Nars är en dröm för alla frukostälskare. Färska mullbär och nyfriterat bröd serveras som en liten extra bonus. Är ni i Çeşme gå hit bara för frukosten. Och vyn över vattnet. Att sitta här och äta frukost är rena drömmen – Nars ligger precis intill vattnet men en skön havsbris som svalkar skönt i hettan.

Adress: Ilıca Mh. 5065. Sk. 35930 Cesme
Tel: +90 232 729 0001

 

Boka din resa till Turkiet med SunExpress här.

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!