RYSSLAND

Puder i Ryssland

Dec 13, 2009

I Kaukasus finns en plats som lockar extremskidåkare och presidenter. En liten bondby som garanterar både bökande grisar, vodkafester och magnifikt puder. RES testar Vladimir Putins favoritbackar i Krasnaya Polyana.

Krasnaya Polyana var länge en sömnig bondby i Kaukasusbergen där grisar strosade fritt på gatorna och tunga snöflingor föll över lador och bergstoppar. På nittiotalet byggdes en handfull skidliftar och när sedan Vladimir Putin började fräsa runt i backarna var livet i den lilla byn sig inte mera likt.

Bilder av den sportige presidenten lockade Moskvabor med den senaste skidutrustningen. Hotell och privata stugor växte upp mellan bondgårdar och sneda lador. Gas- och oljejätten Gazprom investerade i liftar och fastigheter och sommaren 2007 lyckades Putin övertyga den olympiska kommittén om att Krasnaya Polyana är rätt plats för en vinterolympiad.

 

berg

 

2014 fick byn tillsammans med badorten Sochi vid Svarta Havet, fem mil från backarna, stå värd för vinter-OS. Men det är varken Putins slalomsvängar ellerolympiaden som har lockade mig till Krasnaya Polyana. Det är rykten om ortens fantastiska snö.

När jag ska flyga till Sochi tar mannen vid bagageincheckningen i Moskva mina väskor och mitt handbagage och lägger det på vågen. Han trycker ner högen med hela sin tyngd.

– Excess baggage, säger han och pekar på vågen. Two thousand rubel. Or one thousand – no receipt.

Han får tusen och stoppar sedeln direkt i fickan. Det känns som om det står ”sucker” skrivet över hela min panna. Jag talar med flera ryssar på flyget som säger att de skäms över hur korrupt landet är och att de inte kan förstå hur en utlänning orkar åka hit bara för att åka skidor. Men ett bottenlöst puderåk är inte att bara åka skidor.

Långt innan Putin började lobba för en vinterolympiad lockade den udda skidorten extremskidåkare och skidfotografer från hela världen. Byn ligger bara fem mil från Svarta havet, mitt i Kaukasusbergen – ett perfekt geografiskt läge som ger en ”lake effect” liknande den i skidorterna runt Salt Lake City i Utah. Fuktig luft från havet bildar moln som sedan ger snö i bergen. Riktigt mycket snö.

 

rysk

 

När jag besöker Krasnaya Polyana i slutet av februari är snötäcket över fem meter tjockt på två tusen meters höjd. Vid toppliften måste personalen gräva fram ett spår under liften för att stolarna inte ska släpa i snön. Skidorna glider i en framskottad gång av snö när jag sitter i liften.

2 238 meter över havet kliver jag av stolliften som tagit mig till toppen. Härifrån ser jag Svarta havet breda ut sig och söderut fortsätter bergen in i Georgien, gränsen ligger mindre än en mil bort. Kaukasusbergen är som en blandning av Alperna och bergen på Hokkaido i Japan – storslagna, vindpinade bergskammar med fria ytor leder ner mot snötäckta silverbjörkar vid trädgränsen. Terrängen liknar en jättelik terrängpark: raviner bildar naturliga halfpipes, skogskidåkningen är fylld av hopp över stenar och stockar. Det är gott om brant terräng och fantastiskt nog håller sig snön kvar – den ryska pudersnön är fuktig nog för att sitta fast på branterna, men ändå tillräckligt torr för att jag ska få snö i ansiktet.

Efter ett par hundra meters fallhöjd når jag trädgränsen, och det roliga bara fortsätter. Björkar som växer lagom glest bevarar snön kall och lätt. Jag forsar ner mellan träden med en svallvåg av pudersnö efter mig. Jag känner mig som en rockstjärna i Krasnaya Polyanas djupa snö.

Fyra stolsliftar tar mig åter till toppen. Fyra långsamma. Det tar över fyrtio minuter att nå toppstationen, om det inte är någon kö. Är det kö gäller det att passa sig, ryssarna har en effektiv kökultur, de kliver iskallt över både skidor och skidåkare för att komma först.

 

lift

 

Jag avslutar skiddagen på Restaurang Münchausen, ett av få matställen i Krasnaya Polyana som har en meny på engelska. Här dricker man kaffe på morgonen, tar en afterskiöl på eftermiddagen, plockar i sig sushi till middag och dansar disco på kvällen. Modiga (och sliriga) ryssar dansar gärna på takbjälkarna på småtimmarna.

– People of Sweden, we drink for friendship!

En leende ryss vid bordet bredvid höjer ett dricksglas med vodka för att skåla. Vodkan är ett självklart inslag i en skidsemester i Ryssland. På morgnarna stärker sig flera skidåkare med en klunk från en praktisk fickplunta innan de hoppar på liften. Det spelas technomusik vid biljettkassorna, här går fest och skidåkning hand i hand.

 

lokal

 

Det finns även heliskidåkning i Krasnaya Polyana, men dagarna då man kunde hitta världens billigaste helikopterlyft i Ryssland är över. Flygbränslet har blivit dyrare och Röda Arméns helikoptrar har ersatts av nya, säkrare maskiner. Priserna ligger i dag på nästan samma nivå som i Kanada, fyra åk kostar runt 5 000 kronor.

– Helikopterskidåkningen här är fantastisk, säger Andy Ehurner, bergsguide från Sankt Anton som är i byn för att åka heliski med klienter från Frankrike.

– Jag skulle aldrig komma hit bara för att åka skidor vid liften.

Det finns bara fem liftar på berget och en handfull pistade backar, så visst, Krasnaya Polyana är inte ett alternativ för den som gillar svepande pister och ett överflöd av liftar som i Alperna. Men för den som vill hålla sig utanför pisterna och kan tänka sig att lägga skidorna över axeln för att nå orörd terräng är detta ett puderparadis. Än så länge.

 

bergstoppar

 

Vinterolympiaden kommer att innebära en rad förändringar för Krasnaya Polyana: liftsystemet ska byggas ut, det ska dras en femtio kilometer lång snabbjärnväg från Sochi till byn, ett stort antal hotell- och lägenhetskomplex ska byggas, bland annat Gazprom Village. Sammanlagt satsar den ryska staten över 75 miljarder kronor på att utveckla Sochi och Krasnaya Polyana inför de olympiska spelen.

När jag besöker Krasnaya Polyana märker jag inte mycket av investeringarna. Den omtalade finanskrisen har nått även hit och halvfärdiga byggen står utan snickare, backarna som tidigare fylldes av huvudstadsbor är skönt öde mitt under högsäsong. Grisar strosar fritt på gatorna likt förr, men nu bökar de mellan ett fåtal blänkande nya SUV:ar. Det är en bra bit kvar tills Krasnaya Polyana blir den olympiska metropol som Putin utlovat.

 

SKIDFAKTA

Fallhöjd: Byn ligger på 550 meter. Liften går upp till 2 238 meter.
Säsong: Januari till april. Snösäkrast i februari.
Snödjup i februari: Det ligger i genomsnitt 4,5 meter snö på 2 000 meter. Information om aktuellt snöläge finns på www.snow-forecast.com.
Priser: Liftkort för sex dagar kostar 1 100 kronor.

ÅKA DIT
Det går flyg från Moskva till Sochi flera gånger om dagen. Ett annat alternativ är att flyga till Sochi från Wien. Från flygplatsen i Sochi är det fyrtiofem minuters taxifärd till backarna.

VISUM OCH PAKETRESOR
Det krävs visum för att resa till Ryssland, räkna med att det tar fem arbetsdagar för att få det godkänt. Sweagent Tour AB i Stockholm kan hjälpa till med visumansökan samt boende och transport till Krasnaya Polyana, www.sweagent.se. Svenska Pathfinder Travels ordnar paketresor till Krasnaya Polyana, 21 500 kronor för flyg, boende och bergsguide i en vecka, www.pathfindertravels.se.

BRA ATT VETA
Fixa i förväg
Att resa på skidsemester till Ryssland kräver en viss framförhållning och öppenhet. För att få tag på boende och visum behöver man kontakta en rysk resebyrå. Det går inte att boka allt själv över internet.

Bevakad flygplats
Flygplatsen i Sochi är sorgligt sliten och bevakas av tungt beväpnade militärer. Den hårda bevakningen beror bland annat på att Sochi ligger mitt i en geopolitiskt känslig zon – nära gränsen till Abchazien, ett område som enligt Georgien ingår i Georgien, men enligt Ryssland är ett självständigt land.

Hyrskidor
Ta med egen utrustning eller hyr i Sverige. Skidutbudet i Krasnaya Polyana är skralt.

Taxipriser
Ta reda på vilka priser som är rimliga och gör upp om betalning innan du åker taxi, annars riskerar du trista blåsningar.

Internet
Det finns inga internetkaféer i byn och endast de större hotellen har uppkoppling.

Språk
I Ryssland används det kyrilliska alfabetet och det kan vara lurigt att läsa skyltar. Räkna med att få gissa och peka på restaurangernas menyer. Det är även ont om ryssar som talar engelska.

BOENDE
Det saknas ett riktigt centrum i Krasnaya Polyana. Det finns en handfull mat- och boställen vid liftarna, men de flesta hotell och restauranger ligger utspridda över flera kilometer och gästerna åker busstransfer till backarna.

Irbis
Vi hyrde en enkel stuga, Irbis, cirka hundra meter från liftarna med plats för fem personer.
Esto-Sadok
service-sochi.ru
600 kronor per natt

Lazurnaya Peak Hotel

Flottast bor du på fyrstjärniga Radisson SAS Lazurnaya Peak Hotel, ett par kilometer från backarna.
77 Zaschitnikov Kavkaza
+7-495-411 77 66
peakhotel.ru
Dubbelrum från 2 000 kronor per natt

ÄTA

Piramida
Rysslands största forellodling ligger i närheten av Krasnaya Polyana och fisken serveras på alla restauranger i byn. Restaurang Piramida invid basstationen är ett populärt och prisvärt ställe.

MISSA INTE
Efter en lång dag i backen är ett besök i en banya, ett ryskt badhus, helt underbart. Eukalyptusbastu, ångbastu, massage och kallbad – testa allt. Flera av hotellen har egen banya, till exempel Banya-Land.
Zapovednaya, 94
+7-918-408 45 12
banya-land.ru

Mer från RES

Kivotos Hotel & Villas på Mykonos. Foto: Pressbild.

Handplockade tips

Bildspecial: 7 av världens vackraste hotellpooler

Att utnämna de vackraste hotellpoolerna i världen är ett omöjligt uppdrag. Att inspireras av vad som finns där ute gör vi däremot nära nog dagligen. När solen och värmen nu står för dörren börjar vi på allvar drömma om alla kommande bad. Det här är RES-redaktionens sju poolfavoriter just nu.

Foto: Unsplash.

Intervju

Intervjun: Det här får du inte missa i Japan

För två veckor sedan öppnade Japans nationella turistorganisation, JNTO, sitt första kontor i Norden – i Stockholm. RES passade på att fråga direktören Kana Wakabayashi om hennes bästa tips i hemlandet.

Artikel

Poängnyheter: Därför finns SAS Eurobonus

För alla som flyger finns mängder av lojalitetsprogram på marknaden. Som i sin tur är allianser mellan olika flygbolag och erbjuder olika typer av nivåer och förmåner. Vi bad plattformen Chatflights poängexpert Jonas El Said förklara mer – och vi börjar med SAS Eurobonus.