Foto: IStock.
Nyhet

Så lurar du skidtjuven

Skidor och snowboards är ett hett byte för tjuven – utrustning för omkring 15 miljoner stjäls varje år från Sveriges skidanläggningar enligt en uppskattning från försäkringsbolaget If. Här är några tips på hur du undviker att få semestern förstörd på grund av klåpiga fingrar. 

Skidor och snowboards stjäls för miljontals kronor varje år. Enligt en uppskattning från försäkringsbolaget If stjäls utrustning värd omkring 15 miljoner kronor varje år från Sveriges skidanläggningar. Trots det låser få fast skidorna när det är dags för en lunch eller fika i backen. 

– Det finns nog inga dyra ägodelar som vi är så slarviga med som skidor och snowboards. Vajerlås och stöldsäkra ställ har funnits i decennier, men har fortfarande inte slagit igenom, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.

Han påpekar också vikten av att förebygga en stöld även om försäkringen skulle täcka. 

– Det ju inte så roligt att behöva stå skidlös i backen. 

Så lurar du skidtjuven

  • Tillfället gör tjuven. Det vanligaste är att skidor stjäls utanför restauranger, caféer och värmestugor. Ett sätt att förhindra dessa stölder är att använda sig av ett vajerlås.
  • Många skidor stjäls från bilars takboxar. Lämna sålunda ingen utrustning i bilen. 
  • Har du ny utrustning: notera det unika tillverkningsnumret. Pensla märk-DNA på skidorna och sätt på ett varnande klistermärke – sålunda kan de spåras tillbaka till dig och det försvårar för tjuven att sälja dem vidare. 
  • Om du inte har möjlighet att låsa fast skidorna när du ska pausa i backen: ställ höger och vänsterskidan på helt olika ställen och para ihop dem med någon annans skidor från ditt sällskap.  
Publicerad: 2017-02-13