Foto: Istock.
Nyhet

Så mycket är dina oväxlade semesterpengar värda

Pengar kvar från utlandsresan? Du är inte ensam. Men de kan vara värda att växla in. Svenskar har i genomsnitt 1342 kronor i utländsk valuta liggande hemma i sina byrålådor. Det visar en ny undersökning från onlineresebyrån eBeach som besvarades av över 1000 resenärer.  

Kortbetalning i all ära men inte på utlandssemestern. 90 procent av svenskarna uppger i en undersökning från eBeach att de för säkerhets skull växlar pengar inför en utlandssemester, de allra flesta (två av fem) växlar mellan 2000 till 5000 kronor inför en veckas semester utomlands. 

Detta innebär också att många kommer hem med oväxlade sedlar som är obrukbara i Sverige.  I genomsnitt har svenskar utländsk valuta värd 1342 kronor liggande hemma. 

– De flesta tar ut kontanter för att försäkra sig om att kunna betala utomlands, då det inte är lika vanligt att betala med kort. Att många sedan struntar i att växla tillbaka är förvånande, men troligtvis sparar man istället pengarna till nästa resa. Undersökningen indikerar dock att svenskarna faktiskt har miljontals kronor som bara ligger hemma och dammar, vilket är en något svindlande tanke, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Undersökningen besvarades av 1024 resenärer via en webbenkät. 

Publicerad: 2017-01-24