Så skyddar du dig rätt i solen

Jun 14, 2016

Svenskar är generellt varken bra på skydda sig mot solens strålar och många känner inte heller till hur solskydd fungerar. Exempelvis att det är skillnad på UVB och UVA-ljus eller hur mycket som krävs för att uppnå det skydd som står på flaskan. Det vill ägaren till solskyddsmärket EVY, Margret Pinto, ändra på.

Text: Linda Larsson

-Medvetenheten om att man bör skydda sig i solen ökar men många vet inte eller är felinformerade om hur solskydd fungerar, säger hon.

Margret Pinto kommer från modeindustrin men började 2011 sälja skyddet i Sverige och jobba med sin mamma, som sålt solskyddet i 17 år på Island. 

-  Evy är ett av Islands populäraste märken när det kommer till solskydd, berättar Margret Pinto.

Margret Pinto menar på att i Sverige finns ett intresse för solskydd. Men intresset sträcker sig inte längre än "fungerar det?".

Vad många inte vet enligt Margret är skillnaden på UVA och UVB-ljus. Och det är framförallt UVA-ljuset som svenskar måste börja oroa sig mer för.

- Det är framförallt UVA-strålningen som orsakar förtidsåldrande och bidrar till hudcancer. UVA är inte den strålningen som bränner men den tränger längre ner i huden och kan skada vårt dna. Effekten av hur du solar nu kommer först tio-tal år senare, så den är mycket “lurigare” säger hon.

Ibland, berättar Margret att hon känner sig mer som en myndighet än ett företag då många hör av sig till henne för att få råd om hur de bäst skyddar sig mot solens strålar och många upplever problem i solen eller med solskydd.

- Solskydd är i mellanlandet, det klassas inte som läkemedel men är egentligen inte heller kosmetika. Solskydd har strängare krav och klassas som “speciell kosmetika” i många länder. Det kanske skulle bli för dyrt om man klassade solskydd som läkemedel av staten eftersom man då skulle behöva subventionera det? funderar hon. 

Vad är det som vi måste veta om solskydd enligt Margret?

SPF 10 släpper igenom 1/10 del av UVB stålningen och ger alltså 90% skydd, SPF 50 ger 98% skydd.  Det är inte så stor skillnad på faktorerna som folk tror och det låter. Det viktiga är att ta tillräckligt.

- Folk tror ofta att om SPF-faktorn till exempel är 50 kan man vara ute i solen 50 gånger så länge som om man inte hade använt solskydd. Det är inte så det fungerar. Man måste smörja in sig ungefär varannan timme för att skyddet ska ha samma effekt som den påstår på flaskan. Och man måste smörja in tillräckligt mycket,  ca 35-45 ml för en helkroppsinsmörjning.  Detta gäller i princip alla ordinarie skydd.  

SPF-faktorn mäter bara hur bra produkten skyddar mot UVB-strålning. Vill man skydda sig mot UVA-strålning måste man hålla koll på att det står på flaskan att den gör det. Märkningen är UVA inuti en ring, inom EU. Det betyder att UVA skyddet är minst 1/3 av angivet UVB skydd. Övriga märkningar är Boots stjärnsystem, där man bättre markerar vilket skydd produkten ger och då är 5 stjärnor det högsta och indikerar över 90% skydd. I Asien finns PA + systemet.  

Att svenskar inte har koll på solskydd illustrerar hon genom att dra en parallell till när vi åker på solsemester.

- Hur mycket behöver en familj med två barn och två vuxna som ska vara borta i två veckor? Säg att du är ute i solen i 6 timmar, då  ska smörja in dig med ungefär 120 ml eller 360 ml varje dag för hela familjen. Ingen packar 30 flaskor i bagaget, det går ju inte.

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!