Så undviker du att bli smittad på planet
Foto: Istock
Flyg

Så undviker du att bli smittad på planet

Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sina årliga toppnoteringar under vabruari, månaden tidigare känd som februari. Det är även under denna månad som sportlovsveckorna går av stapeln och många glada resenärer flyger till alperna eller stränderna. Det sista man vill är att åka på en influensa på flyget till den efterlängtade semestern. Men det finns knep för att undvika att dra på sig medresenärernas baciller.

 

1. Håll avståndet

Undvik att stå i trånga klungor och i täta köer. Håll avståndet till medresenärerna i gaten – du har ju ett bokat säte att sitta på, du måste inte köa för att få plats på planet.

 

2. Våtservetter

Desinficerande våtservetter är en billig investering som är mycket användbar på planet. Förutom att du kan torka av händerna efter att du tallat på diverse allmänna ytor på flygplatsen och planet, bör du torka av brickan och armstödet – två av flygplanets populäraste platser för bakteriehärdar.

 

3. Drick vatten

Kroppens slemhinnor i näsa och mun är bättre på att filtrera och stöta bort luftburna baciller när de är ordentligt återfuktade inifrån.

 

4. Så på fläkten

Luftflödet från ventilen ovanför ditt säte får luften runt omkring dig att cirkulera, vilket hjälper till att blåsa bort partiklar från medpassagerare som nyser eller hostar.

 

5. Egen kudde och filt

Även om flygbolagen ska tillhandahålla tvättade kuddar och filtar kan man aldrig riktigt vara helt säker på hur bakteriefria de är. Packa en egen uppblåsbar nackkudde och en tunn resefilt i handbagaget för att vara på den säkra sidan.

Källa: SeatGuru

Publicerad: 2018-02-09