Vad ska du egentligen äta innan du ska sätta dig på ett plan? Och hur påverkar viss specifik mat kroppen när du väl befinner dig i luften? Prisjämförelsesajten Skyscanner har tittat närmare på saken och tagit fram en lista på mat att undvika och mat du ska äta för att må bra hela vägen fram till slutdestination.
Undvik:
Korsblommiga grönsaker
Grönsaker är förvisso bra för hälsan men broccoli, kål, blomkål, kronärtskocka och bönor bör undvikas inför en flight. Dessa är nämligen kolhydratsrika och kan leda till obehag när de når tjocktarmen, faktiskt till och med orsaka kramper om du befinner dig i en tryckutsatt miljö.
Salta snacks
Undvik generellt snacks med mycket salt - du kommer att samla på dig vätska och få svullen mage.
Koffein
Kaffe är vätskedrivande och stör din sömncykel.
Kolsyrade drycker
Sötade kolsyrade drycker innebär både gaser i mag- och tarmkanalen och en uppsvälld mage.
Alkohol
Alkohol är uttorkande och förstärker den uttorkande effekten av att befinna sig på ett flygplan. Om du tar en drink eller ett glas vin: drick dubbla glas vatten för att kompensera.
Ät:
Limevatten
De antibaktriella egenskaperna hos citrus kan lindra halsont.
Proteinrik mat
Proteinrika måltider gör att du håller dig mätt länge och sålunda inte frestas av att knapra salta snacks under flygningen.
Frukt
Frukt är en bra källa till C-vitamin som stärker immunförsvaret samt håller dig återfuktad. Speciellt apelsiner och vattenmeloner är bra då de är fulla med vatten. För mycket frukt kan dock ge en sockerkick. Lagom är bäst som man brukar säga.
Källa: Skyscanner.