Playa de las Canteras
Spanien

Las Palmas – 20 bästa tipsen just nu

Las Palmas är ett välkänt resemål för soltörstiga charterresenärer. Hit har turister vallfärdat sedan 80-talets början. Man kan knappast påstå att Las Palmas har lyckats hänga med i samma utveckling som Palma de Mallorca, men sanningen är att Spaniens främsta stjärnkockar, ekologiska kaféer och fräcka designbutiker har hittat hem bland öns kvarter. Text: Kajsa Beausang

 

 
Det vore mycket orättvist att prata om Las Palmas och kultfilmen Sällskapsresan i samma mening. Gran Canarias huvudstad har inte mycket gemensamt med den massturismentusiastiska hittepåstaden ”Nueva Estocolmo” som Stig-Helmer och hans vänner besöker i 80-talets begynnelse. Tiden har gått, men stämpeln är kvar. Det är kanske drastiskt att påstå att Las Palmas har genomgått samma förändring som Palma de Mallorca har lyckats med, men det är inte fel att hävda att man är en god bit på väg. Nu flockas Spaniens stjärnkockar på ön och restaurangnivån är så hög så att ditt största problem är att hinna äta på dem alla. Ekologiska kaféer, eleganta vinbarer och coola designbutiker har hittat hem i kvarteren. Boutique- och designhotellen blir allt fler och tar mark från de stora hotellkomplexen. Men det finns ett område där Las Palmas ligger långt efter Palma: i prisnivån. I Las Palmas är det fortfarande förvånansvärt billigt att äta, dricka och njuta. Och det kan vi ju leva med.
 
 
 
 
El Novillo Precoz
Vi påstår att detta är Las Palmas bästa köttrestaurang. Här har tiden stått stilla sedan 60-talet på ett bra och charmigt sätt, som en äkta gammal kvarterskrog ska se ut – svartvita porträtt trängs på väggarna tillsammans med diverse fotbollssouvenirer och namnteckningar av gäster som har ätit här under alla år. Ägaren kommer från Argentina och allt kött lagas enligt konstens alla regler över öppen eld, väl synbart för de ätande.
 
Calle Portugal 9
 
El Churrasco
Ytterligare en restaurang för köttälskare. Den här klassiska inrättningen har vita dukar på borden och servitörer iförda fluga, men stämningen är fortfarande avslappnad och välkomnande. Vårt sällskap avslutade vår lunch här klockan 19 på kvällen... Pommes friten var lite bleka, men köttet var mört. Adressen får oss svenskar att höja lite på ögonbrynen: Välkommen till Olof Palmes gata.
 
Calle Olof Palme 33
 
 
 
 
Mercado del Puerto de la Luz
En underbar, tjusig allt-i-ett-marknad från 1891 i den norra delen av Las Palmas. Här kan man givetvis handla sitt kött och sin fisk och andra marknadsmässiga råvaror, men ännu mer uppmärksamhet får den från vår sida, tack vare sina barer och restauranger. Här knapras det tapas och klunkas cervezas. Missa inte att gå hit kvällstid på fredagar och lördagar från 20.00 till midnatt – då samlas Las Palmas-borna runt ståborden, dräller i korridorerna, trängs i hörnen och vimlar på uteserveringarna. Dra på partyblåsan eller kom som du är. Alla är välkomna. Missa inte den halvnya cavabaren eller den fina sushiluckan.
 
Calle Albareda 76
 
 
 
 
Hotel Madrid
Hotel Madrid är som en gammal primadonna vars glansdagar är över, men som ändå håller huvudet högt. Man kan undra om något har renoverats eller ändrats på 50 år och sedan får man fråga sig om det verkligen hade varit bättre om så vore. Det sägs att general Franco slutförde sina planer på 1939 års statskupp just här. Be om rum nummer 3, det var hans favoritrum. Om dessa väggar kunde tala... Hotellet har en storlagen fasad, men en tämligen enkel standard. Uteserveringen och baren är populär bland Las Palmas-borna själva och dess centrala läge i den historiska stadskärnan kunde knappt vara bättre med Vegueta runt hörnet och shoppingen i Triana likaså.
 
Plaza de Cairasco 4
 
Guirlache
Här hittar du den godaste glassen i Las Palmas! Butiken ligger på den stora gågatan i Triana och skulle du av någon anledning inte hitta glassbutiken så kan du fråga vem som helst – alla känner till Guirlaches berömda glass. Vi fick till exempel direktiven av den lokala polisen... Välj mellan 40 olika smaker – samtliga görs på plats i butiken.
 
Calle Triana 68
 
 
 
 
Zoe Food
Det här ekologiska kaféet serverar inte bara mat att äta med gott samvete – det tjänar även som butik och utbudet av reko produkter är måhända inte stort, men det är bra. Kaféet serverar både vin och öl (ekologisk, givetvis!) och allra helst ska man besöka deras söndagsbrunch.
 
Calle Domingo J. Navarro 35
 
Hempel
Har du tur så pågår rean på Hempel när du är i stan och då finns det chans att göra ett riktigt klipp på märkesväskor och skor från till exempel Prada och Armani. Ägarinnan är duktig på att sätta ner reapriset rejält just nu. Annars är detta en butik där dyrgriparna behandlas som konstverk på utställning – en ensam handväska på en piedestal, en liten clutch-handväska på ett eget hyllplan. Hempel finns på två adresser i Las Palmas.
 
Kläder: Pérez Galdós 3
Accessoarer: San Bernardo 18
 
Cal Rei Fishing
Har du en ådra äventyr i kroppen rekommenderads djuphavsfisket starkt. För de bästa fiskevattnen bör man bege sig till den södra sidan av Gran Canaria. Cal Rei Fishing utgår med sina båtar från Puerto de Mogan som ligger cirka 40 minuters bilfärd från Las Palmas. Här får du seriöst fiske, och på köpet lär du även få se valar, delfiner och sköldpaddor. I paketet ingår kapten, proffsspö, mat, sol, (eventuellt) fisk och kanske en rejäl åksjuka. Om du är känslig så ta en åksjuketab lett innan avfärd. Klä dig varmt, det kan blåsa riktigt kyligt på havet även om lufttemperaturen är hög.
 
 
 
 
 
Dive Center 7 Mares
Det finns gott om fina ställen att dyka på runt omkring Las Palmas. Vrak- och djupdykning för den mer avancerade dykaren, men även vackra grottor och valv på mycket grundare vatten för nybörjaren. Ägaren till dykcentret 7 Mares, Sergio, och de andra dykinstruktörerna pratar god engelska och erbjuder alla typer av kurser. Allt du behöver inför ett dyk finns på plats. De har även en fransk bulldog som man kan klappa.
 
Calle Tenerife 12
 
Hop on Hop off
Är det din första gång i Las Palmas så finns det ingen bättre genväg att lära känna staden än från taken på en av de guidade turistbussarna. Det är bara att rätta in sig i turistledet och klättra upp i dubbeldäckaren med hörlurarna ordentligt intryckta i öronen. Det går undan både i trafiken och i informationsflödet, men efter den drygt timmeslånga färden – om du inte hoppar av en enda gång – så har du bildat dig en god uppfattning om stadens delar och vilka som lockar just dig mest. Pris från 18 euro för en vuxenbiljett som gäller i 24 timmar.
 
 
Embarcadero
Embarcadero betyder ”sjöman” och det säger en hel del om både läget och inriktningen på den här restaurangen. Här serveras fisk och skaldjur med utsikt över småbåtshamnen och allra bäst vy har man från terrassen. Börja middagen med ett urval tapas och låt ägaren Rafael och hans team skämma bort dig ordentligt. Lite dyrare än snittet i Las Palmas, men med svenska mått är den ändå mycket prisvärd. Boka bord i förväg, särskilt under högsäsong.
 
Muelle Deportivo Club MaritimoVaradero
 
 
 
 
Real Club de Golf
Det här är Spaniens äldsta golfklubb med över 100 år på nacken. Den ligger vid foten av vulkanen Caldera de Bandama med en fantastisk utsikt över öns centrala delar och bara en kvarts bilväg från Las Palmas. Oavsett om du spelar golf eller ej så rekommenderas ett besök på grund av den vackra färden hit och för att äta lunch i den trevliga restaurangen. Greenfee: 110 euro.
 
Lugar Campo de Golf 12
 
La Marinera
Majoriteten av restaurangerna längs med Las Canteras strandpromenad är ointressanta att nämna, men La Marinera är ett undantag. Restaurangen ligger längst bort på stranden, i den norra delen, och är en fisk- och skaldjursrestaurang. Här finns det mesta med gälar att välja bland och har du svårt att bestämma dig så ta helt enkelt trerättersmenyn och vinpaketet så kan du vara säker på att du kommer att få kvalitet för pengarna.
 
Calle Alonso Ajeda, Plaza de la Puntilla
 
 
 
 
Hotel Santa Catalina
Det här är Las Palmas motsvarighet till Grand Hotel i Stockholm – det vill säga stadensanrikaste hotell. Byggnaden uppfördes 1890 och tack vare sin gammeldags lyx, marmorpelare och guldpläterade detaljer har hotellet lockat många celebriteter under åren. Den spanska kungafamiljen bor alltid här när de är på besök. Det 5-stjärniga hotellet har 202 rum och ligger mitt i den vackra stadsparken Doramas.
 
Leon y Castillo 227
 
Hacienda del Buen Suceso Hotel
Ett boutiquehotell i en av Kanarieöarnas äldsta byggnader, cirka en kvarts bilfärd från Las Palmas och trots det relativt korta avståndet från staden så infinner sig här lugnet på landet totalt. Haciendan byggdes år 1 572 och dess 50 hektar stora bananplantage är fortfarande i bruk. Majoriteten avde 18 gästrummen har originaldetaljer från 1600-talet.
 
Arucas a Bañaderos, Arucas
 
Auditorio Alfredo Kraus
Om du promenerar söderut längs strandpromenaden vid Playa de las Canteras så kommer du så småningom att möta en gigantisk, fort liknande byggnad som nästan upplevs som lite skräckinjagande. Det är öns konserthus Auditorio Alfredo Kraus somtronar upp sig i vattenbrynet. Här spelas mest klassisk musik, men det händer att världsartister uppträder här också. Se hemsidan för aktuellt program.
 
Principe de Asturias
 
UNDVIK:
Kranvattnet – det är mestadels avsaltat havsvatten
som flyter i rören och det smakar inte något vidare.
 
Hyrbil i stadskärnan – det är billigare och smidiga
re att ta taxi när du behöver.
 
Att bli fast på strandpromenaden längs Playa de las
Canteras om kvällarna – här ligger den största ansamlingen
av turistbarer med namn som Scandinavian Corner och Viking bar.
Det är inte här som det verkliga, genuina nattlivet pågår.

 

 

 
Publicerad: 2015-02-06