Bäst i världen

Christer Björkmans Mallorca

Allas vår Mellokung Christer Björkman är en inbiten Mallorcakännare och förra året köpte han en lägenhet i Palma. Vi vill så klart tanka honom på hans bästa tips till ön. Här är Christer Björkmans bästa…

 

… strand?

– Min rekommendation är att skaffa dig en favoritstrand av praktiska skäl men bli inte fast där. Ge dig ut på upptäcktsfärd. Mallorca har ju så mycket att erbjuda. Hyr en bil och utforska ön. Hitta egna strandhugg! Cala Major är en bra, lättillgänglig ”åka till varje dag”-sandstrand, bara två kilometer utanför Palma. Här finns både en privat del och en del för allmänheten. Du behöver således inte känna dig pressad att spendera en massa pengar om du inte vill.

 

… butik?

– Det beror på vad du är ute efter men vi – jag och min man – har varit i ett ”inredningsmode” sen vi köpte lägenheten. Mallorca Life Style är en personlig inrednings- och möbelbutik med många fina inredningsdetaljer att pynta lägenheten med. Ett annat tips: i byn Portol har man specialiserat sig på att göra mallorkinskt keramikporslin. Perfekta stället att besöka om du är på jakt efter mysiga kaffekoppar och skålar.

Mallorca Life Style
Carrer Fabrica 4

lifestylemallorca.es

 

...shoppingtips?

– På Mallorca arrangeras en marknad varje dag i någon av byarna vilka är roliga att åka till. Senast åkte vi till lördagsmarknaden i Santanyí – hela staden kryllade av marknadsstånd. Det är ett mysigt sätt att upptäcka byarnas olika utbud av lokala specialiteter.  

 

… kafé?

– Plaza Major inne i gamla stan i Palma – ett stort vackert torg med hur många serveringar som helst att välja på. Mitt tips är att efter en dag på stranden slå sig ner på någon av dem, ta en liten apertif och runda av dagen där. Sen finns det många kaféer utmed hela hamnpromenaden och att sitta där på ett kafé och titta ut över båtarna är fantastiskt fint. 

 

… bar?

– Art Café i El Terreno som ligger bara 250 meter från där vi bor. En fantastiskt trevlig bar och restaurang där du sitter utomhus i en apelsinlund – så otroligt vackert! Personalen är dessutom så trevlig. Här slentriansmiter jag in bara för att småsnacka med personalen.
Carrer de Bellver 9

 

… hotell?

– Hotel Feliz i El Terreno. Ett litet privatägt boutiquehotell jag brukar tipsa mina vänner om som ska ner. Hotellet har en personlig touch och det är viktigt för mig om jag ska kunna rekommendera ett ställe.  
Avinguda de Joan Miró 74

Lediga rum & priser Hotel Feliz

 

… restaurang?

– Can Pedro i byn Genova som ligger någon kilometer upp i bergen från Palma. En spansk variant av en riktigt bra köttbullsrestaurang i Sverige: hit åker spanjorer på söndagar för att äta söndagsmiddag. Skinkor hänger i taket, dukarna är rutiga och här är stort och slamrigt. Ett ställe där man verkligen får känslan av att ”jag är i Spanien”. Här serveras traditionella rätter såsom gambas al ajillo, kaningryta, spansk bondomelett och paella.
Carrer Rector Vives

mesoncanpedro.com

 

…bästa tapasställe?

– Toque De Queda är en fantastisk tapasbar man bara måste gå till. Så coolt och fruktansvärt bra! Här känns det som att man är hemma hos någon med ett hopplock av olika stolar och bord. Och bara en sådan sak som att man kan skriva sin egen beställning på en lapp och ge till servitören!
Carrer de Can Cavalleria 15B

 

… park?

– Parken Bellver är en gigantisk park, en värld för sig själv, där man kan springa, promenera, göra yoga och ha picknick. Att bara gå runt och ta in alla dofter av träd och blommor är en fantastisk upplevelse. Bellver är också en bra plats att söka skugga – även när det är riktigt varmt hittar du en svalkande plats.

 

… Bästa by?

– Jag tycker man ska åka till Puerto de Sóller på västkusten. Bara resan dit är värd en dag. Ta inte motorvägen utan bergsvägen där man passerar byar som bokstavligt talat hänger över bergskanten. En annan by som är ett måste att besöka är Deià – en sagolik by med vackra hus, vacker arkitektur och vackra villor.

 

…Generellt tips?

– Hyr en bil och ge dig ut på upptäcktsfärd! På Mallorca finns hur mycket som helst att upptäcka och perfekt för dagsutflykter.

 

… Eurovisionland?

– Jag hoppas att det blir Portugal nästa år. Eurovision har inte arrangerats i ett, i maj, garanterat varmt land sedan Aten 2006. Aten var fantastiskt och jag hoppas Portugal också blir det. Jag tror faktiskt jag har det bästa landet framför mig.

 

…Resminne?

– Min man och jag åkte till Marrakech över nyår en vecka för kanske tre år sedan. Det var som att komma till en annan epok, till en annan tidsålder. Att gå in i deras medina – vilken upplevelse och kulturkrock! Vi hade utan att överdriva 110 kilo bagage med oss hem. Vi fick köpa två gigantiska resväskor för att få med oss allt porslin, alla vaser, ljusstakar och lampor…

 

… pryl på resan?

– Tålamod. Ha bara det. Jag tycker ju mindre man bestämmer sig för hur saker ska bli desto starkare är upplevelsen på resan. Planera inte för mycket. Go with the flow. Ha ett öppet sinne och tålamod, då får du en fantastisk resa vart du än åker.

 

Akutell med: Självbiografin Generalen (Forum förlag).  

 

 

Läs också

 • Spanien

  Palma är en perfekt shoppingstad. Här vimlar av kläd- och skoaffärersom de flesta erbjuder längre priser än i Skandinavien. Den klassiskashoppinggatan som för var dag blir exklusivare är Jaime III och den”nya” trendgatan med A-läges affärer är Paseo Borne.

 • Lodräta klippstup, sagoskogar, bördigt högland och små fridfulla byar. Gran Canaria är så mycket mer än artificiella hotellstäder, opersonliga shoppingcenter och överbefolkade stränder. Dessutom anses hon ha ett av världens bästa klimat.

 • Spanien

  Mallorcas dramatiska berg bjuder också på lyxiga oaser. Här har medeltida slott och fängelser byggts om till hotell- och spaanläggningar som lockar till lugn och rekreation. RES Jörgen Ulvsgärd besöker tre av dem.

 • Med Pluras kök kokade, hackade och brässerade sig Plura in i svenskarnas hjärtan och kök. Programmet flyttade sedermera från sångarens lägenhet på Kungsholmen i Stockholm till ett hus utanför Barcelona i Spanien. Här är Pluras spanska favoriter…

 • Spanien

  Fem minuter upp i bergen från Palma på Mallorca hittar du Genova, denminimala byn som har utvecklats till ett vibrerande kulinarisktcentrum. RES bjuder på sina fem favoritställen.

 • En tolv timmars flygresa kan vara rena mardrömmen – men kan också vara helt ok (även om du inte har råd att flyga business). Vi tipsar om vad du bör tänka på för att flighten ska kännas så smidig och kort som möjligt.

 • Kroatien

  Närmare 800 000 kryssningsresenärer anlände till Dubrovnik i fjol. För många, menar stadens borgmästare Mato Frankovic.

 • Shopping

  Försov du dig och glömde halva packningen hemma? Om du ska flyga via Köpenhamn kan du andas ut.

 • Bäst i världen

  Inför inspelningen av filmen Borg, där han spelar rollen som tennislegendaren Björn Borg, låg Sverrir Gudnason i hårdträning för att lära sig spela tennis. När han inte spelar in film så vänder han plattor på nattklubb i Stockholm, dricker öl i New York och umgås med släkten i Reykjavik. Här är Sverrir Gudnasons bästa…

   

Reseguider

 • Tel Aviv
  Reseguide

  I vår reseguide till Tel Aviv hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Stockholm
  Reseguide

  I vår reseguide till Stockholm hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reykjavik
  Reseguide

  I vår reseguide till Reykjavik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Riga
  Reseguide

  I vår reseguide till Riga hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, shopping och...

 • Zürich
  Reseguide

  Bland alla skinande banker växer en kreativ kulturstad med små kaffebarer, lokala designbutiker och alternativa barer...

 • Reseguide

  Vår reseguide till Franska rivieran lockar med sol, bad, glamour, mysiga franska bistroer, gamla fasader, konstmuseer...

 • Los Angeles
  Reseguide

  I vår reseguide till Los Angeles hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Reseguide Rom bjuder på mer än Colosseum och Vatikanen. Den senaste tiden har många nya barer och restauranger öppnat...

 • Tokyo
  Reseguide

  I vår reseguide till Tokyo hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Reseguide

  I vår reseguide till Paris hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • London
  Reseguide

  I vår reseguide till London hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Boston
  Reseguide

  I vår reseguide till Boston hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Nashville
  Reseguide

  Nashville är hett. Här finns artisternas favoritbutik, musikaffären som blivit en turistattraktion och det gamla...

 • Prag
  Reseguide

  I över tusen år har Prag samlat en brokig skara kulturer som tillsammans skapat en mix få städer kan matcha. I vår...

 • Reseguide

  Reseguide Bali. Bali är den sinnliga ön där det alltid finns plats för konst, dans, traditioner och kultur. Samtidigt...

 • Reseguide

  Reseguide Hongkong – en världsmetropol av rang som förutom galna marknader, finrestauranger med Michelinstjärnor och...

 • Köpenhamn
  Reseguide

  I vår reseguide till Köpenhamn hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Ibiza
  Reseguide

  På hundra år har Ibiza gått från fattig glesbygd till tummelplats för de rika och berömda. Däremellan har ön hunnit...

 • Amsterdam
  Reseguide

  I vår reseguide till Amsterdam hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  I vår reseguide till New York hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Barcelona
  Reseguide

  I vår reseguide till Barcelona hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Palma, Mallorca
  Reseguide

  I vår reseguide till Palma på Mallorca hittar du de bästa tipsen till stadens hotell, restauranger, barer, klubbar...

 • Berlin
  Reseguide

  I vår reseguide till Berlin hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Sydney
  Reseguide

  I vår reseguide till Sydney hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • Flyg

  Flyg mellan New York och Paris – så många gånger du vill

 • Grekland

  Vissa begrepp betyder olika saker för olika människor. All-inclusive är ett av dem, det fick en tavernaägare på Rhodos nyligen erfara, rapporterar grekiska Dimokratiki.

 • Italien

  För första gången på 40 år öppnas Colosseums översta plan för allmänheten.

 • Flyg

  Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sina årliga toppnoteringar under vabruari, månaden tidigare känd som februari. Det sista man vill är att åka på en influensa på flyget till den efterlängtade semestern. Men det finns knep för att undvika att dra på sig medresenärernas baciller.

 • Reseguide

  Florida är ett av de största resmålen under årets sportlov och av alla städer i staten är Miami helt klart dess kronjuvel. Att göra reseguider har varit vår största expertis sedan vi startade – missa inte vår uppdaterade digitala Miamiguide om du eller någon du känner ska dit framöver. Guiden hittar du HÄR.

 • Resmål

  Alla kvinnor som känner ett behov av att ta en paus från män på semestern kommer snart att få ett nytt resmål.

Våra reseproffs

 • Vår korrespondent i Paris som befunnit sig i ljusets stad på obestämd tid – under väldigt många år. Hon förser oss med de senaste nyheterna och de bästa tipsen.

 • Vår Londonkorrespondent som har full koll på de senaste hotellen, de hetaste restaurangerna och vilka utställningar och klubbar som gäller.

 • Johan är vår hotellexpert, men även en förträfflig fotograf och skribent. Han har ett långt förflutet på RES, bland annat som chefredaktör.

 • Vårt matproffs i Amsterdam. Nina driver den omåttligt populära bloggen och Instagram-kontot Nourish Atelier med fokus på vegetariska anrättningar – mest sina egna. Hon har stenkoll på allt var vad Amsterdam har att erbjuda, även bortom tallrikskanten.

 • RES chefredaktör har rötterna i Värmland men hjärtat i en resväska. Hon återvänder sällan till samma resmål två gånger utan har som motto att alltid åka till nya platser, oavsett klimat eller kultur.

 • Redaktören som skyr sol, bad och värme. När David får välja är vädret kyligt, landskapet kargt och baren mörk och fylld med träpanel. Det är alltså ingen slump att han kan Irland utan och innan.

 • En globetrotter och socialt geni som har sin bas i New York, men som ständigt är på resande fot. Från henne får vi trendrapporter från världens alla hörn, särskilt om restauranger och innovativa kockar.

 • Idas jobb är bokstavligt talat att hålla koll på det senaste i Barcelona – hon driver guide- och eventföretaget When in Barcelona. Hon är snäll nog att dela med sig av sina hemligheter till RES.

 • Linda har gjort Los Angeles till sin hemstad och rapporterar om allt från smartaste foodtrucken på Venice Beach till flådigaste restaurangen för Hollywoodeliten.

 • Hotell

  Courmayeur är en mysig by som ligger inklämd mellan Mont Blanc-massivet och spektakulära toppar på andra sidan. Det är lätt att ta sig till och från liftarna från hotellen som nästa alla erbjuder gratis transport. Byns centrum ligger vid en charmig gågata med bra restauranger, shopping och barer. Här är några av de bästa hotellen i Courmayeur.

 • Semester

  Äntligen en arbetstagarjul! Knappt har arbetsåret 2018 satt igång på riktigt förrän vi börjar fundera på årets ledigheter och semestrar – och i år blir det ovanligt bra. 

 • Tåg

  Frukosten är dagens viktigaste måltid och det gäller givetvis även för affärsresenärer. MTR Express lanserar ny, hållbar och näringsriktig frukostmeny i 1 klass Plus, signerad krögaren Pontus Frithiof.

Missa inte de bästa tipsen – prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag!

Då blir du först med de senaste nyheterna och mest initierade tipsen, får genvägarna till de nyaste guiderna och full koll vilka weekendstäder som gäller framöver och vart din nästa långresa bör gå. Ett fullkomligt nödvändigt nyhetsbrev för dig som vill få ut mer av dina resor, men andra ord.