REPORTAGE

Mallorcas kreativa landsbygd

May 13, 2019

Mallorca har haft en plats i svenskarnas hjärtan sedan 1955 då den första svenska charterresan med flyg genomfördes. Resan varade i 16 dagar och gick från Stockholm till Palma de Mallorca. Många kommer hit för solen, stränderna och den vackra naturen. Men Mallorca är en lantlig ö och det tar inte många minuters strosande i Palmas butiker för att märka av den starka hantverkstraditionen. Eftersom du kommer tvärs över hela ön på en timme i bil är det inte svårt att närma sig den lokala kulturen och traditionerna. RES har gett sig ut på upptäckarresa.

Text: Hedda Lapidus Foto: Pär Olsson

Lediga hotellrum & priser på Mallorca

Hantverkstraditionerna är ofta centrerade till särskilda orter. Den lilla byn Pòrtol, 20 minuter norr om Palma, är ett keramikcentrum. Här tillverkas bruna terrakottagrytor med handtag för matlagning som används i många hem och på restauranger. Det finns fortfarande fyra fabriker här, en gång i tiden fanns det 20 stycken.

I Terra Cuitas fabrik där allt görs för hand träffar vi Pep Serra Crespí, femte generationens keramiker. Fabriken är kvar i samma hus som den alltid har varit i, och den gamla ugnen finns kvar även om den inte används, stor som ett rum.

– På vintern drejar och formar vi alla föremål, på sommaren glaserar och målar vi, berättar han när vi går runt i fabriken och visar hur genom att dra en skål genom en balja med glasyr.

Företaget har gått i arv från far till son sedan 1860. Pep har tre söner, men han vet inte om någon av dem kommer att vilja ta över en dag.

– Jag är utbildad av min far här i fabriken, men mina barn vill åka till USA och plugga annat.

Pep gillar förnyelse, och har utvecklat mer dekorerade produkter. Förutom skålarna med enfärgade målade insidor i regnbågens alla färger gör Terra Cuita nu till exempel fat med ikat- och bladmönster.

– Man kan också komma med en egen skiss och få den tryckt på ett fat eller en skål, fortsätter han.

Här finns en liten fabriksbutik, men de riktiga Terra Cuita-butikerna ligger i Palma och Santanyí.

Ett annat hantverk som går långt tillbaka i tiden är glasblåsandet. Utanför Algaida, en halvtimme västerut på vägen mot Manacor, ligger Vidrierias Gordiola. Det är både ett museum och stor välsorterad butik, stor som en fortfarande aktiv fabrik. Det är varmt, öppna eldar brinner i flera ugnar och de tre glasblåsarna arbetar i tyst samförstånd. Någon blåser och snurrar på en klump smält glas, den andra drar med en tång och trycker sedan dit ytterligare en kupa på det som förut var en klump. Det visar sig bli ett vinglas. Företaget har funnits i 300 år och ägs fortfarande av samma familj. Här i Algaida tillverkas förutom glas även vaser, lampskärmar och prydnadsföremål  -allt med samma välanvända och brända verktyg.

– Vi gör föremål i alla färger, men de traditionella färgerna är kolafärg och grön, berättar glasblåsaren Pedro Torres som har arbetat i fabriken i 25 år.

På ett skyddat naturområde i den sydöstra delen av Mallorca har salt framställts sedan feniciernas tid många hundra år före Kristus. Här finns alla de rätta förutsättningarna, en mild bris från havet, massor av sol och låg luftfuktighet. På Flor de Sal d’Es Trenc framställs havssalt och det exklusiva flor de sal. Flera gånger om dagen erbjuds rundturer kring bassängerna. Får du vänta en stund kan du ta en kaffe och kanske köpa lite salt och olja i det gulliga lilla kaféet.

– All skörd av flor de sal sker för hand, berättar guiden när vi går runt bland de 700 svagt rosafärgade poolerna inne på området. På sommaren flyter saltet upp till ytan och tas upp med hjälp av särskilda håvar. Är det riktigt varmt kan vi skörda två gånger per dag och alla företagets 50 anställda hjälper till, fortsätter hon.

Bredvid finns ett antal fotbollsstora bassänger från vilka havssaltet hämtas. Det är det som ligger i 10 000 ton stora berg bredvid, och det vita saltet mot den blåa himlen ger en förståelse för inspirationen till varumärkets färger. Vattnet kommer hit via en kanal från havet 900 meter längre bort. Dessa saltvägar drar till sig olika fåglar, som till exempel den rosa flamingon. Det sägs att flamingon får sin färg av de rosa miniräkorna som lever i vattnet och som också ger bassängerna dess färg.

– Saltet sprids ut på borden här för att torka och inne i huset bakom hälls det upp på burkar. Saltkristallerna ser ut som blommor när de flyter på ytan av de små bassängerna, därav namnet flor de sal, blommor av salt. Eftersom saltet inte är raffinerat innehåller det över 18 olika mineraler.

I närheten finns termalkällor där det sägs att romarna badade på sin tid. På samma plats som hotellet Fontsanta nu ligger har det funnits välbesökta källbad i 150 år. På sin tid kunde vem som helst komma och bada för att stärka sin hälsa och det fanns också läkare på plats. Fortfarande kan alla (vuxna) komma och bada, men numera är källan belägen i ett femstjärnigt hotell. Den gamla fincan är totalrenoverad till en lugn och harmonisk dröm i naturträ, vitt och sandsten med fladdrande vita linnegardiner både inne och ute. Förutom ett antal olika bastur finns både vattensängar och relaxrum, turkiskt bad och flera varianter av pooler.

– Alla bör börja i den saltrika ångbastun, för att vänja sig vid de höga temperaturerna, förklarar terapeuten när hon visar oss runt. Det mineralrika vattnet är gynnsamt för hudåkommor, många ser en snabb förbättring. De individuella baden är så avslappnande att vi knackar på dörren efter en kvart så att gästen inte somnar, fortsätter hon.

Något som påstås vara så rogivande gör mig vansinnigt nyfiken, så efter en pliktskyldig stund i ångbastun går jag till den gemensamma poolen och flyter i det salthaltiga vattnet. Musklerna blir verkligen helt avslappnade. Jag hade kunnat stanna länge men vill inte missa ett individuellt bad. Och det är paradisiskt. Jag flyter stilla och det är som att huvudet lösgörs från kroppen i ett tillstånd av fullständig relaxation. Dörrknacket kommer alldeles för tidigt.

Förutom keramik, salt och glas framställs naturligtvis vin på Mallorca, och det blir bättre och bättre hela tiden. Här finns över 70 vinproducenter, varav ett antal är ekologiska och några få fokuserar på naturvin, alltså vin helt utan tillsatser. En av dem är 36- åriga Eloi Cedó Perelló vars företag Sistema Vinari hyr in sig på ”4 kilos” (slang för 4 miljoner pesetas) utanför Felanitx. Han har varit här i sex år, varv de första två gick åt till att avgifta marken.

– Jag pluggade jordbruk på universitet, men har arbetat med vin över hela världen. Jag testade naturvin första gången i Chile år 2009 och insåg att det var grejen. Det är viktigt för mig att visa respekt mot såväl natur som kultur, men jag är helt ointresserad av att få nån certifiering. Jag vill göra min grej, och det är att fokusera på att ta fram bra naturvin, för allt som görs är inte det än.

För att få rätt kvävehalt i jorden planterar han bland annat bönor, men här växer också olivträd och blommor, insekter och bin surrar. Druvorna utsätts inte för några gifter, de sprutas bara med svavel för att motverka svamp.  

– Jag får fem-sextusen kilo druvor av min mark, hade jag odlat konventionellt hade jag fått kanske 10 000 kg. Jag har en liten produktion, men jag kan ha förståelse för större producenter som tillsätter sulfiter i vinet eftersom det skyddar mot oxidering. De vill inte riskera att förlora allt.

Om du mejlar innan kan du ha tur och få komma och prova, men Eloi jobbar på fälten och kan ha svårt att hinna med gäster.

Fortsätter du upp mot det nordöstra hörnet av ön kommer du till byn Arta och sedan Capdepera, Mallorcas korgflätarcentrum. Du har garanterat sett de flätade väskorna och hattarna på marknader och i butiker. De är i princip alltid gjorda i Marocko, men i källaren under butiken Son Pocapalla i Capdepera möts fem damer mellan 60 och 80 år varje eftermiddag och flätar korgar.

– Korgflätningen var det som räddade byn under spanska inbördeskriget, det gav oss lite extra pengar, berättar en av dem. Männen var ute och plockade palmblad, de torkades och blektes och sedan flätade kvinnorna korgarna. Vi har lärt oss av våra mödrar och mormödrar, men nu finns det inga unga som kan hantverket, det finns inga pengar i det, fortsätter hon.

Tekniken och traditionen är flera hundra år gamla och det sägs att fläterskorna var lyckligare än andra för att de träffades och samtalade medan de flätade. Inte mycket har ändrats, damerna här pratar konstant på mallorkin samtidigt som de oupphörligen arbetar. Det är ett tidskrävande arbete, först flätas ett långt band, sedan sys bandet ihop till en väska eller en korg, ett steg som bara det tar en dag. Produkterna blir otroligt slitstarka, och den som vill kan beställa sin egen väska.

I Pollenca, på norra Mallorca, lever ytterligare en tradition vidare i ett familjeföretag som har funnits i fem generationer, Teixits Vicens. Här framställs och säljs tyger, enfärgat, randigt och så lengua, det ikatmönstrade. Mönstret framställs genom att knyta gummiband runt vissa delar av garnet för att det ska bli ofärgat och kännetecknande för ett äkta ikat är att färgen alltid flyter ut lite i kanten på mönstret plus att det inte finns någon avig och räta. Tekniken kom till Mallorca på 1700-talet och detta är enda platsen i Europa där den nu används.

– Vi gör allt här i huset. Vi spinner, färgar, torkar, sätter tråden på rulle och väver. Allt sker på samma sätt som det alltid gjort, och det enda som används är bomull, linne och färg, berättar guiden när vi går runt i lokalerna och tittar på färgbaden, torkvinden och vävstolen.

Designen uppdateras lite varje år, men blått är den klassiska färgen och i butiken kan du förutom metervara köpa väskor, espadriller, kuddfodral, tallriksunderlägg och dukar.

Du hittar även Teixits Vicens varor i Arta, och på Terra Cuita i Palma. Den som hör av sig innan kan få en rundtur av fabriken.

Det är verkligen värt en biltur bortom bad och barer för att få en fördjupad bild av Mallorca. Är du på jakt efter genuint hantverk och högkvalitativa produkter kommer du att hitta båda delar här, och på köpet få en mängd intressanta möten.

Guide Mallorca

Hotell

Lediga hotellrum & priser på Mallorca

Fontsanta Hotel

Femstjärnigt hotell i en vacker byggnad som öppnade 2011 med 36 rum i olika storlekar, de flesta med privat liten uteplats. Hotellet och de smakfulla rummen går i lugna naturfärger. Pool, solsängar och solstolar i en vacker och omsorgsfull trädgård. Här finns ett stort spa med termalbad och en mycket bra restaurang. Dubbelrum från cirka 4 000 kronor per natt.

Carretera Campos utanför Ses Salines

Lediga rum & priser

 

Hotel Son Jaumell

I en ombyggd finca från 1600-talet ligger nu detta femstjärniga hotell med 24 rum, de flesta med egen uteplats. Många ursprungliga detaljer är bevarade och alla rum är olika, men uteslutande med inredning från Mallorca. Hit kommer du för naturen och tystnaden och vill du verkligen vara ifred väljer du att bo i det lilla huset till hälften inne i skogen. Poolen är uppvärmd vilket är ovanligt på Mallorca och i ett kapell från 1600-talet erbjuds yogaklasser och massage. Inte att förglömma ligger en av Mallorcas stjärnrestauranger, Andreu Genestra, i hotellet. I de ekologiska odlingarna odlas 30 procent av det som serveras i restaurangen. Dubbelrum från cirka 2 200 kronor per natt.

Carretera Cala Mesquida, i närheten av Capdepera

Lediga rum & priser

Hotel Es Turó

I ett antal gamla vackra hus ligger detta fyrstjärniga hotell med 17 stora rum i rustik stil, samtliga med egen förstukvist. Här finns en pool med solsängar och vidsträckt utsikt ända till havet, inomhuspool och spa. Restaurang med såväl mat som snacks. Dubbelrum från cirka 1 500 kronor per natt.

Cami de Cas Perets, Ses Salines

Ledíga rum & priser

 

Villa Station

Samma ägare som till Es Turó och Cassai inne i Ses Salines har byggt om detta gamla stationshus till ett boende med fyra rum av olika storlekar med eget kök. Det finns också möjlighet att hyra hela huset. Ingen restaurang men väl service med lakan och handdukar. Dubbelrum från cirka 1 300 kronor per natt.

Carrer Mestral 3, Ses Salines

Lediga rum & priser

Cases de Son Barbassas

Ägarna till detta agriturismohotell har låtit utvecklingen ta tid. De köpte den gamla fincan för 20 år sedan, men öppnade hotellet och restaurangen för 14 år sedan. Här finns 20 lantliga rum plus ett hus en liten bit bort med fyra rum och en egen pool. På ägorna går får som betar och som förr eller senare hamnar på din tallrik, trädgårdsland och så mycket olivträd att man har en egen oljeproduktion. Här finns också ett utomhusspa med jacuzzi, sauna och massage plus en stor gemensam pool. Dubbelrum från cirka 3 100 kronor per natt.

Ctra. Cala Mesquida, i närheten av Capdepera

Son Siurana

Detta är ett något enklare och mer lantligt hotell, här bor du antingen i hus med ett eller två sovrum eller i lägenheter med två sovrum. De flesta av husen har eget kök men det finns också en frukostbuffé som dukas upp inne i det största av de många husen. Miljön är lantlig och vacker med citrusträd och lavendel samt egna grönsaksodlingar. I det gemensamma vardagsrummet sprakar en brasa. Dubbelrum från cirka 2 000 kronor per natt.

Carretera de Palma a Alcúdia, utanför Port d’Alcudia

Lediga rum & priser

Restauranger

Cassai Gran Café & Restaurant

Blandad spansk och internationell meny i en miljö som blandar ute och inne. Härlig och grön innergård med hängande lampor och växter. Missa inte crème brulén, ett maffigt block som strös med socker och bränns vid bordet. 

Carrer Sitjar 5, Ses Salines

cassai.es

Casa Manolo

Trevligt kafé och restaurang med framförallt fisk- och skaldjursrätter. Frossa i olika sorters bläckfisk, blandade klassiska tapas eller gudomlig saltbakad fisk. Restaurangen säljer också sina egna saltblandningar.

Placa San Bartolom 2, Ses Salines

bodegabarahona.com

Calle Cruz 20

En trevlig restaurant med fräsch och nyttig mat till frukost och lunch som delar lokaler med en mysig butik för kläder och inredning. Möblerna används också som inredning så att kunderna lättare kan visualisera dem hemma hos sig. Ett av få ställen som serverar bra och matig sallad.

Carrer de sa Creu 20, Campos

callecruz20.es

La Mar de Vins

I denna mysiga trädgård äter du gott och nyttigt med många vegetariska och moderna alternativ. Aldrig fel med ställen som både serverar vegansk chili och en saftig äkta hamburgare. Uppmärksam och vänlig personal ser till att du har allt du behöver.

Carrer d'Antoni Blanes Joan, 34, Arta

Café de l’Orient

På alla spanska torg finns ett antal kaféer, på torget i Capdepera är Café de l’Orient ett säkert val. Här finns såväl tapas (en favorit är patatas bravas, friterade potatisbitar med en röd stark sås), varmrätter, gott kaffe och gratis wifi, men kanske viktigast av allt är den stora uteserveringen.

Placa de l’Orient, Capdepera

cafelorient.com

Café Margarita

Gå igenom den trevliga butiken Tortuga med keramik, möbler och designprylar för att komma till kaféet i trädgården som drivs av ett tyskt par som tar både kaffe och inredning på största allvar. Frun är konstnär, på övervåningen finns ett galleri med hennes verk.

Carrer de Centre 7, Capdepera

tortuga-capdepera.com/cafe-margarita

Shopping

Cassai

Här hittar du allt från kläder och inredningsdetaljer till uppblåsbara enhörningar för poolen. Det är snyggt och ganska dyrt, det känns som att det är riktat till den skandinaviska och tyska marknaden.

Carrer Sitjar 10, Ses Salines

Casa Raphael

Det är lite loppiskänsla över denna charmiga butik men ge den en stund och du kan lyckas göra verkliga fynd av såväl möbler som prydnadsföremål och handmålade skyltar.

Carrer Sitjar 37, Ses Salines

Bauc

Butik med typisk mallorkinsk keramik, liksom föremål av olivträ. Ägaren är keramiker och säljer både sina och andra konstnärer och hantverkares produkter. Man behöver nästan alltid en vackert turkosglaserad skål eller en skärbräda i olivträ.

Carrer de Cal Reiet, 46, Santanyi

Teixits Vicens

Välsorterad tygbutik med mallorkinskt tyg i metervara, dukar, kuddfodral, skor och supersöta barnprodukter som kuddar och inredning. Här säljs också korgar och keramik, liksom lite antikviteter på övervåningen.

Rotonda Can Berenguer, Pollença

teixitsvicens.com

Terra Cuita

Grytor, fat, skålar, tallrikar, muggar, prydnadsföremål och så vidare i både brun terrakotta och vit lera, målat och omålat. Mönstrat och enfärgat. Allt handgjort i fabriken i Portols.

Carrer de la Concepció, 5, Palma och Carrer Portell, 25, Santanyí

ceramicaterracuita.com

Vin

Vintåget Train Gourmet Tour, som stannar både vid fälten och vid själva vingårdarna. Du får prova 7-8 viner av olika sorter tillsammans med skinka, ost och sobrasada. Dra fördel av att slippa köra bil och prova fler viner för en mycket låg extrakostnad.

mallorcawinetours.com

Bodega Biniagual

Pittoresk by med 15 hus upprustade av en tysk familj som producerar marmelad, olivolja och vin i Mallorcas äldsta vinområde. Kom för att titta på byn och om du bokar innan kan du få en vinprovning i mån av tid, men försäljningen sker i vinbutiker i Palma.

bodegabiniagual.com

Camí de Muro 11, Binissalem

bodegabiniagual.com

Sistema Vinari på 4kilos

Kom hit och upplev en obesprutad vinodling med en karismatisk och anarkistisk vinodlare, men ring eller mejla innan. Elois vin heter Chateau Paquita och finns på Vinoteca i Palma och på en supermarket i Felanitx.

Eloi Cedó Perelló

Diseminado Primera Volta, 168, Felanitx
(+34) 650 13 14 72
eloi.cperello@gmail.com

Bodega Ribas

Ribas har gjort vin i 300 år och här erbjuds en rad olika vinprovningar med mer eller mindre avancerade tilltugg i en prisklass från 15 euro och uppåt.

Carrer de Muntanya, 2, Consell

bodegaribas.com

Marknad

Varje dag finns det någon by som har marknadsdag och både Arta och Santanyí har fina marknader med såväl kläder, korgar, smycken som mat. Se mer detaljerad info på till exempel masmallorca.es.

Lediga hotellrum & priser på Mallorca

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!