HOTELL

Här är första bilderna på årets Icehotel i Jukkasjärvi

Dec 19, 2018

Sammanlagt 34 konstnärer från 13 länder har arbetat hårt för att under två veckor skapa den 29:e versionen av Icehoteö och dess förgängliga konstutställning gjord helt och hållet av snö och is från Torne älv.  

Det ligger ett stort arbete bakom att bygga ett hotell som återuppstår i ny tappning varje år. I mars skördar man 2 500 ton is från Torne älv. Isen förvaras sedan kallt tills den ska användas för att skapa nya sviter. Man använder den också för att göra glas, tallrikar och skålar till hotellets restaurang och för att leverera isbeställningar i form av skulpturer, block eller hela miljöer till event i andra delar av världen. Två veckor före öppning anländer 33 konstnärer från 13 länder till Jukkasjärvi för att skapa 15 unika sviter av is och snö, en ceremonisal för vigslar och andra högtider, och pelarsalen med de ikoniska kolumner och kristallkronor som blivit synonyma med hotellet. Ett byggteam, isproduktion, konstnärssupport och ljusdesigners arbetar tillsammans med konstnärerna och bygger själva hotellet samt ytterligare 20 isrum. 

Av 150 ansökningar har 15 konstnärsteam valts ut av juryn som består av Senior Advisor och juryledare Arne Bergh, konstnärsansvarig Luca Roncoroni, ljusdesigner Olof Lange, Johan Larsson från produktionsteamet och Marjolein Vonk, extern konstnär och designer.  

– Det var en tuff utmaning att välja ut 15 vinnare till årets hotell, men vi är mycket nöjda med resultatet och den här vintern kommer gäster kunna uppleva magiska miljöer, och utforska allt ifrån djupa hav till skogar och himlafenomen av is, säger Arne Bergh.  

ICEHOTEL i siffror 

  • ICEHOTEL är helt och hållet gjort av snö och is från Torne älv, Sveriges största nationalälv.   

  • Det årliga hotellet tar form under 12 veckor mellan oktober och januari, och smälter sedan tillbaka till älven i april.  

  • Den totala mängden is som används av hotellet motsvarar tio sekunders vattenflöde i Torne älv.  

  • De ikoniska kristallkronorna bär 1 000 iskristaller som skulpteras för hand.    

  • Det huvudsakliga byggmaterialet är “snis” (en mix av snö och is). 30 000 kubikmeter – eller motsvarande 110 miljoner isglassar - används för att göra golv, tak och väggar till hotellet.  

  • Utav 150 ansökningar antas 15 konstnärsteam som bjuds in att skapa sitt svitkoncept. 

Varje år besöks ICEHOTEL av 70 000 gäster från hela världen och ungefär 50 par gifter sig i den gnistrande ceremonisalen. De flesta gästerna övernattar tre nätter (en i issvit och resterande i de varma hotellrum som hotellet också erbjuder). På listan att bocka av finns upplevelser som norrsken, skoter, hundspann, isskulptering och att avsmaka den unika ismenyn i hotellrestaurangen – en femrätters middag med isen som röd tråd och som serveras på isfat direkt från älven.  

Icehotel öppnade den 14 december i år och håller öppet till 13 april 2019.

Lediga rum & priser

Art Suite Dancing Auroras Design Emilie Steele & Sebastian Dell'Uva. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com

 

Art Suite Flock Design Lisa Lindqvist & Ulrika Tallving. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com

 

Art Suite Lollipop Design Luc Voisin & Mathieu Brison. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com

 

Suite Blossom Design Wouter Biegelaar & Viktor Tsarski. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com

 

Art Suite ICEWOMAN Design Linda Vagnelind. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com

 

Art Suite Oak Design Tjåsa Gusfors & Sam Gusfors. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com 

 

Art Suite Spruce Woods Design Jennie O'Keefe & Christopher Pancoe. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com 

 

The Living Ocean Suite Design Jonathan Paul Green & Marnie Green. Photo Asaf Kliger www.icehotel.com

 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!