NYHET

Brisket & Friends – ny köttrestaurang i Stockholm

Feb 20, 2019

Brisket & Friends har fått folk från Stockholms innerstad att bege sig till Årsta industriområde under lunchtimmen där de har förvandlat en gammal biltvätt till ett smokehouse i sann Texasanda. Men nu behöver man inte åka längre än till Vasastan för att ta del av deras mat.

Text: Sofia Sundström

En trappa ner på Upplandsgatan i Vasastan är stämningen på topp under öppningen av den nya restaurangen. De murriga gröna väggarna och de långa ekborden erbjuder en sällskaplig känsla, som tar oss ett steg bort från den svenska principen att inte prata med sin bordsgranne.  Och tillsammans med den dova belysningen och molnet av rök över våra huvuden från kökets äkta amerikanska rökugnar från Oklahoma, känns lokalen som ett smokehouse fast som en restaurang. 

På brickor serveras det lång rökt oxbringa och burnt ends, med coleslaw och syrad rödlök vid sidan om, tillsammans med en kall öl från deras nya ölmärke Big Bones Brews. Det finns även vegetariska alternativ i kvällsrestaurangen, något man ser om man tar en titt ner längs det långa ekbordet. 

Där den ena ägaren, Ludvig Åström blev kär i Texas och den andra, Niklas Elshazry bär på 15 års erfarenhet i köket, har det två ägarna bakom Brisket & Friends slagit ihop sina stora intressen och infört sitt egna koncept i Sverige – bra barbecue och öl, som i Texas fast i Sverige.

Upplandsgatan 7, Stockholm

brisketandfriends.se

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!