SPA

Anrikt badhotell i framkant

May 12, 2016

Till Ystad Saltsjöbad har man kommit i århundraden för att njuta av hav och natur. Dess vackra läge vid havet med den pudriga stranden, de många badhytterna längs strandpromenaden och de påkostade trävillorna smyckade med snickarglädje ger spahotellet en direkt känsla av genuinitet och att platsen för hotellet knappast är vald av en slump.

Text: Kajsa Beausang

Hotellet brann ner på 50-talet, byggdes upp igen och har därefter byggt ut i olika omgångar. Sedan hösten 2014 finns en helt ny spaavdelning och det är den som vi har inspekterat lite extra. The Creek Exerience är hotellets signaturbehandling och bokas separat för 695 kronor per person. Behandlingen tar cirka två timmar.

Behandlingen bygger på de fyra elementen, har sina rötter över hela världen och ska stimulera alla våra sinnen, säger spaterapeuten Marita som ska guida oss genom upplevelsen. Behandlingen består på ett antal rum med olika inriktningar som vi passerar under kurens gång.

Det hela börjar med att vi kliver in i en stenbelagd gång, som en stig i en djungel där ett vattenfall strilar i bakgrunden och en varm, ångande dimma läcker ut genom bladverket. Den första anhalten är ett fotbad i gyllene mosaik, där vi får salt i badet och lavendeldoftande, våt handduk över ansiktet.

Därefter får vi en klick fuktgivande mask att applicera i ansiktet. Vid varje fotbadsstation – det finns sex stycken, lika många som antalet deltagare som kan göra behandlingen åt gången – ligger en liten hammare i trä som man ska använda för att banka på sina muskler för att öka cirkulationen i kroppen. Vi hamrar på tills det är dags att gå in i bastu nummer ett – ångbastun.

När ångan och masken gjort sitt är det dags för bastu nummer två – aromabastun. Utanför finns en ismaskin där isbitar trillar ner i en stor mässingsbehållare. Man ska gnugga in kroppen med isen och därefter gå in i bastun. Det är riktigt uppiggande med temperaturskillnaden mot huden. Proceduren upprepas tre gånger. Därefter är det dags för en dusch och ett dopp i ”lagunen” en kroppstempererad bassäng. Vi fryser lite.

Därefter är det dags för hamam, en favorit sedan gammalt för min del. Här kan man välja att arbeta parvis då och skrubba varandra enligt hamamtekniken med löddrande tvål och handske eller så håller man tassarna för sig själv och skrubbar sin egen lekamen.

Många gäster är just par och har inget problem med detta – tvärt om – men hotellet har även många konferensgäster, och då kan det kännas bättre att sköta sitt och slippa talla på kollegan. Det är här i hamamrummet som jag riktigt börjar uppskatta behandlingen. Ångan har luckrat upp gammal hud och smuts och den är nu bortskrubbad och kroppslig historia och man känner sig riktigt len och ren.

Nästa anhalt består av fyra trälådor med aromaterapi att dofta sig igenom. Vi uppmanas välja en favorit – jag tar pepparmint och min kollega citrongräs. Därefter är det dags för lerinpackning av hela kroppen, i ett vackert kakelklätt rum, en så kallad Rasul, där temperaturen är anpassad för optimal upptagning av mineralerna från leran som är hämtat från underjordiska gångar i de marockanska Atlasbergen. Det ni.

Efter att inpackningen gjort sitt och duschats bort så får axlar och rygg en omgång massage i de två tropiska duscharna – en med regnfall och en med vattenfall.

Nästa station består av ett stort uppvärmt fat med olja som man smörjer in hela kroppen med. Därefter vilar man i ett rum med varma vindar som ska hjälpa oljan att torka in i huden. Detta är det sista rummet i The Creek Experience och härifrån kliver vi ut i den ”vanliga” spaavdelningen  med pool både inomhus och utomhus.

Vi går upp en trappa till Seaview – ett underbart rum med dagbäddar och utsikt över havet i tre väderstreck, men här är det fullt så vi kikar i en ett mörkare rum på samma våningsplan – Fireview. Det ser ut som en gigantisk sovsal med enorma, lyxiga sängar uppradade längs väggarna med en enorm eldstad i mitten där ett dovt ljus sprider sig i rummet. Vi smyger in, lägger oss tillrätta och somnar direkt.

När vi vaknar ser vi att nästan varenda säng är upptagen av sovande eller vilande gäster i morgonrockar. Tänk att det kan vara så avslappnande att sova i grupp – vi har ju trots allt ett hotellrum att bege oss till för detta ändamål om vi vill.

Senare läser jag att man rekommenderar en stunds vila i just Fireview efter en Creek Experience. Vi gjorde rätt av misstag kan man säga. På samma våningsplan finns även en champagnebar med underbar utsikt över havet. Spaavdelningen har 16-årsgräns, så det lugn som råder rubbas inte av stojande barn, utan den största risken för brott i stillheten står ett champagnefnissigt medelålders tjejgäng för.

Spaavdelningen erbjuder utöver The Creek Experince – som vunnit pris för Årets Sparitual – en lång lista med behandlingar från topp till tå, och även fysiska pass för såväl kropp som själ, som till exempel yoga och meditation.

På matfronten finns två restauranger att välja bland – Port som är den stora matsalen med utsikt över havet men en svensk-amerikansk meny med fokus på fisk och skaldjur och Vitas som är en mindre och mysig fransk-amerikansk bistro med robustare smaker, som hamburgare och charkuterier.

 

 

 

 

Mer från RES

Foto: Fabió Alves.

Handplockade tips

7 favoriter bland Europas ölhak

Från en Londonpub med 295 år på nacken och Berlins äldsta ”biergarten” till ett kroatiskt hantverksbryggeri. Det här är sju hak runtom i Europa som RES-redaktionen gärna dricker öl på.

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!