Pretoria, Sydafrika: Kolonial diplomati i Pretoria
Sydafrika

Kolonial diplomati i Pretoria

Har du ett flygstopp i Johannesburg? Boka hotellet i Pretoria i stället. The diplomat i lummiga stadsdelen är en liten pärla. Komplett med khakiklätt spöke och alla andra bekvämligheter.

Ingen vet vem han är, men han är uppenbarligen inte helt nöjd med tillvaron. Och har man otur kan man få höra hans irriterade fnysningar i nacken. Ett fåtal har till råga på allt sett honom, en gammal gentleman i khakikläder och safarihatt. Passande nog håller han sig i det av de fem rummen som är inrett i just det temat, beprytt med bilder på gamla hottentottstammar och bushfolk som det är. Ibland när ingen bott där har det hänt att man har sett avtryck efter honom på sängen. Kanske är The Diplomats eget spöke helt enkelt bara väldigt trött, eller lite avundsjukt på de som får sträcka ut sig på de bekväma sängarna i huset i stadsdelen Arcadia i Pretoria.
– Min teori är att det är en gammal boerkrigare som dog under kriget, säger Marga Hofmeyr som äger och driver det lilla hotellet.

Ska man nu tvingas spöka är det svårt att tänka sig trevligare omgivningar. För här handlar det inte om någon gammal dragig herrgård i deprimerande brittiskt klimat. The Diplomat ligger utmed Arcadia Street i Pretoria. Det första intrycket av området är magiskt. Den långa gatan är exceptionellt lummig, jakarandaträden blommar och mellan de höga murarna skymtar taken på de gamla kolonialvillorna. När man passerar genom en av portarna på väg in till hotellet kommer man in i en trädgård som känns betydligt större än vad den borde vara, baserat på den bild man gjorde sig utifrån vägen.

Själva huset verkar leva i perfekt symbios med trädgården, det bara sticker fram sina rum lite artigt mellan träden. Detta bidrar till att en ovanligt stor känsla av avskildhet infinner sig när man väl satt ner sitt bagage inne i ett av rummen på Marga Hofmeyrs lilla guesthouse. Som om man där hade ett ännu mindre hus, helt för sig själv. Trots att byggnaden inte är enorm förstår jag aldrig riktigt planlösningen under mitt korta mellanlandningsbesök. The Diplomat har funnits i fyra år och har än så länge bara fem rum.
– Jag köpte det från en ensamstående polack som tyckte att det var för stort för honom. Vilket man kanske kan förstå: fastän vi har fem hotellrum var jag endast tvungen att bygga till ett enda extra badrum, säger Marga.

Namnet härstammar från omgivningen. Och från gästerna. Efter Washington DC är Pretoria den mest ambassadtäta staden i världen. Och av alla dessa ligger de allra flesta här, i eller i närheten av Arcadia. Området gränsar till det stora universitetsområdet och här ligger också presidentpalatset samt den berömda The Gerard Moerdyk Restaurant, inhyst i ett av den ryktbare arkitektens hus. Alldeles i närheten finns också Loftus Versfeld Stadium, en av de arenor som kommer att användas under fotbolls-VM 2010. Men kanske är det framför allt närheten till arbetsplatserna som är anledningen till att The Diplomat redan blivit en storfavorit för tillfällig ambassadpersonal.
– Just nu har vi tyskar, australiensare och colombianer här. Nästa vecka väntar vi besökare från Kina och Indien. Det känns som om hela världen strömmar genom mitt hus, säger Marga Hofmeyr.

Hon berättar att det var hennes son, en lokal bankir, som valde både huset och namnet. Den goda smaken har med andra ord uppenbarligen gått i arv.

För väl här framstår alternativet – att bo i Johannesburg för en kväll – som vansinne. Även om Johannesburg inte direkt är en stor turiststad som Kapstaden, så är det ofta här som folk hamnar åtminstone när de landar i Sydafrika. Kanske i väntan på ett anslutningsplan. Och då är det betydligt trevligare att tillbringa den tiden i Arcadia än i den angränsande storstaden.

Det som gör The Diplomat fantastiskt är inte bara läget. Det är även de bekväma rummen med stora mjuka sängar och det enkla men snygga badrummet. Allt det, och känslan för detaljer. Till exempel är porslinet under frukostbuffén av sällsamt hög klass.
– Nästan all inredning är min privata. Jag älskar att gå i gamla antikvitetsaffärer, så när jag väl öppnade The Diplomat hade jag redan nästan all inredning jag behövde. Det är till exempel mitt bästa porslin som används i matsalen, säger hon.

Innan Marga Hofmeyr startade hotellet jobbade hon på universitetet.
– Jag var hjärtligt trött på det. Men jag hade organiserat mottagandet av internationella besök så jag hade tillräckligt med kontakter för att steget till att öppna ett hotell inte skulle kännas så stort.

Framöver väntar uppförandet av ytterligare två rum. Dels för att det kommit önskemål om mer lägenhetsutrustade rum för besökare som stannar längre än någon vecka. Och dels för att fotbolls-VM 2010 närmar sig.
– Vi hoppas förstås mycket på det, för Sydafrikas skull. Vi hoppas att det kommer att pressa regeringen att verkligen bekämpa brottsligheten ännu mer. Det enda jag oroar mig för är om vår infrastruktur verkligen hinner bli bättre. Som det nu är skulle landet aldrig klara av så många besökare.

Hon förväntar sig att The Diplomat kommer att bli fullbokat först ett halvår innan. Fast den som är fotbollsintresserad och inte har något emot att eventuellt få dela rum med en sur gentleman i khakikläder kan ju göra slag i saken redan nu.

 

Publicerad: 2007-08-02