TURKIET

Bodrum - Turkiets guldkust

Mar 27, 2009

Bodrum har gått från upprorisk bohemby till semesterklassiker med hemlagad turkisk mat och spektakulära designhotell. RES har hittat höjdpunkterna i turkarnas Saint-Tropez.

Foto: Eric Josjö

Hotell i Bodrum
 

När solen vandrat nerför de flintskalliga bergen längst ut på yttersta spetsen av Bodrum blir det först alldeles svart. Kos syns inte längre vid den dimmiga horisonten, och det turkosa havet har blivit till en djupmörk sörja. Men så blinkar det till i vattnet framför mig. På vadavstånd dinglar små hemmagjorda lyktor från knotiga träd, och sprider snälla glimtar av ljus över vårens första blommor som svävar fram på vågorna.

Restaurangägaren Fikret Alphan gör alltid så. Varje kväll sprider han ut blomknoppar av vit oleander i vattnet framför sina gäster. Under kvällen slår vissa av blommorna ut, andra förblir som de är, innan de skingras och flyter utom synhåll i havsmörkret. 
När Fikret Alphan som tioåring tog bussen från Turkiets fattiga västra delar till semesterparadiset Bodrum för att börja jobba på byggen, var det här säkert ingen framtid han såg framför sig.
Det piper till i Fikrets mobil.
– En kändis från tv. Hon vill komma hit i morgon med sina föräldrar, säger han, lutar sig tillbaka och viftar med cigaretten så att serveringspersonalen ska tända hans cigarett.
Snart tar han djupa bloss och säger att det vanligtvis brukar vara trångt mellan borden. Under högsäsongen på sommaren får han in tvåhundrafemtio gäster på den strandremsa där Brutus steg iland efter att han hade mördat Julius Ceasar en vår för drygt två tusen år sedan. Då hette den här fiskebyn på semesterhalvön Bodrums yttersta spets inte Gumüslük, utan Myndos.

Nu tillhör stranden framför Bodrums bästa solnedgång Restaurant Mimoza och det står grillad gös, räkor i chiliolja och en skål med tjock, syrlig yogurt som fått en söt smak av rökt aubergine på bordet framför mig. Från en högtalare i ena hörnet av restaurangen sjunger Turkiets manliga svar på Zarah Leander, storstjärnan Zeki Müren, en knastrig version av Senede bir gün, en hit från sjuttiotalet som talar om kärlek, hopp och ett brustet hjärta.
När Fikret Alphan kom till Bodrum hade den transsexuella filmstjärnan Zeki Müren redan börjat skulptera myten om platsen. I mångt och mycket var det nämligen just när han paxade Bodrum som sin fristad från måsten och konservativa värden som frigjordhet, öppenhet och dekadens förvandlade den sydturkiska halvön från sömnigt fiskesamhälle till en semesterort för kreativa, banbrytande alternativkretsar.


harligt.jpg
 

I Bodrum fanns närheten till Grekland, orörda stränder och det turkosa Medelhavet, rundade kullar, stilla mandarinlundar och historiska platser av så väl stor som mindre avgörande betydelse. Här hade Kleopatra tagit en paus på sin resa mot Rom och Herodotos fötts, innan Cicero kallade honom för historieskrivningens fader. Men det som gjorde att den pittoreska halvön skilde sig från resten av den turkiska Medelhavskusten var att Zeki Müren hade gjort Bodrum till Bedroom, och tillsammans med andra författare, konstnärer och musiker hittat ett undantag i det annars så konservativa Turkiet, ett ungt land som försvagats på sextiotalet efter en rad militärkupper.
– Jag förstod inte varför jag ville åka till Bodrum. Jag hade bara en känsla av att jag måste uppleva det, säger Uluc Telmen, som åkte från Istanbul till Bodrum första gången på tidigt sjuttiotal.
När han kom hem hade hans mamma samlat familjen hemma i vardagsrummet. Hulkande sa hon:
– Om det är något du vill berätta för oss om din läggning så gör det nu.

Modern fick torka sina tårar, det fanns inget att berätta. Familjen flyttade snart till Sverige och Uluc Telmen öppnade en rad restauranger och klubbar, bland annat Halv trappa plus gård och En halv grek plus turk i Stockholm.
Zeki Müren blev så pass förknippad med Bodrum, där han sedermera bosatte sig, att det numera finns ett konstmuseum tillägnat honom i Bodrums hamn. Där kan man höra hans musik och läsa om den man som gjorde mycket för gayrättigheter i Turkiet – trots att han själv aldrig kom ut som annat än en stor stjärna som gång på gång fick storroller och hamnade på topplistor.


bat.jpg


När Zeki Müren tog sitt sista andetag 1996, mitt under ett framträdande på en scen i Izmir några mil norrut, hade de högst rankade filmstjärnorna, de vackraste modellerna och de rikaste direktörerna också hittat till Bodrum.

Kändisarna slappnade av, klädde av sig och kanske började de till och med spruta lite champagne på varandra. Pengarna hade anlänt, investerarna fick upp ögonen och Bodrum blev för alltid förknippat med lyx, pengar och framgång. Och ett lyxigare alternativ till det allt mer populära matorgiernas och spritfesternas all inclusive-fenomen som hade växt sig starkt i charterorten Antalya.

I början av tjugohundratalet fick hela den turkiska turistnäringen sig en ordentlig törn efter bankkrisen. Samtidigt tog Turkiet ett sjumilakliv som designnation. Numera uppmärksammas Istanbulbiennalen i världspressen och arkitekter som Eren Talu har skapat vågade hotell som är medlemmar i Design Hotels. Hotellen Adam & Eve och Hillside Su hjälper nya resenärer att hitta till den turkiska Medelhavskusten. Även Sverige har fått sin beskärda del av Bodrumhalvöns semesterparadis.

I dag har Uluc Telmen återvänt till Bodrum och låtit arkitekten Thomas Sandell rita trettiotalet semestervillor i slänten ovanför Gumüslük, där en hel skolklass reklamare, mediefolk och några svenska kändisar har flyttat in. I april står ytterligare femtio villor färdiga, lagom till att de lokala myndigheterna har satt stopp för allt nybygge i området.
Bodrum blev även det naturliga valet när Eren Talu fortsatte utveckla sitt hotellkoncept. Han semestrar här sedan tio år tillbaka och han och hans skönhetsdrottning till fru, utgör båda sinnebilden för den typiska Bodrumbesökaren: snygga, rika och framgångsrika. Det stilrena och kritvita EV Hotel var först tänkt att säljas som fyrtioåtta enskilda lägenheter, men efter succéerna i Antalya valde Eren Talu att utveckla projektet till ett eget hotell.


fest.jpg


Och kanske är det också typiskt för Bodrum. Här blir det vräkiga förvisso plastigt, men pengarna städar inte bort smaken helt och hållet. Det går att fortfarande att hyra en större segelbåt, gulet, med teakgolv, helpension och egen kapten och segla fram till ensamma monument från förhistorisk tid. När kaptenen lägger ankar är det först dags för en badstund i så klart vattnet att det är möjligt att se åtta meter ner till botten. Därefter serveras trerätterslunch för hela sällskapet på däck.


I Bodrum är det också fortfarande möjligt att hitta till ställen som Limon, ett lagom bohemiskt utomhuskafé i en slänt med trädgårdsmöblerna utspridda i naturen – eller Sakiz Ana, där Ruhber Sakiz serverar sina gäster en robust, traditionell böngryta som hon och grannfruarna har lagat på morgonen. Och på Bagarasi, ett litet krypin i en hemlig, tillika ekologisk, mandarinlund, serverar en prisbelönt kocka från Istanbul hemlagade turkiska rätter som överträffar det mesta; knaperstekta småfiskar, risona som blandats med murklor, dill och pinjenötter, chilimarinerad kronärtskocka och nyfångad bläckfisk som smälter i munnen. Till efterrätt blir det en varm chokladsufflé, som för tanken till Frankrike och den tid då Ottomanska Riket sträckte sig en bra bit in i Europa.


För även om Bodrum med åren har fått ett rykte om sig att vara dyrt – och det är inte ovanligt att en öl kostar dryga hundralappen under sensommarens högsäsong – så får du fortfarande betydligt mer för pengarna här än i exempelvis Frankrike, Italien eller Spanien. De dyra priserna är för det mesta avgränsade till specifika turistfällor och strandbarer som Ship O’hoy och Bianca Beach Bar. De senaste fyrtio årens turisthorder har förstört en del, men inte allt; på resten av halvön segrar fortfarande det genuina.

Bodrums bästa boende
I Bodrum har pengarna lockat till sig spektakulära hotell som förstärker upplevelsen av Turkiets bästa semesterhalvö. RES har testat de fem bästa i byn Göltürkbükü.


evhotel2.jpg


EV Hotel – vitt, stramt och sexigt
Det ser ut som en rymdstation, och känns stundvis som en. På gott och ont. Längst upp på ett av Göltürkbüküs högst belägna berg blickar designhotellet EV ut över bukten, havet och det karga bergslandskapet. Vi befinner oss långt från stranden – här är det meningen att hotellet ska bjuda på upplevelsen. Det är en av Turkiets mest framstående arkitekter Eren Talu som har skapat ännu ett spektakulärt hotell efter strikta designprinciper: vitt, stramt och sexigt. I designen är det gästen som står i fokus – tanken är att människan ska träda fram och vara rummets enda dekoration. Därmed är all inredning kritvit och väggarna klädda med heltäckande speglar. Det betyder att du ser dig själv överallt, hela tiden.

Hotellet ligger avsides och man måste ha bil för att komma hit. Den dramatiskt branta uppfarten är gjord av grova stenar som brutits från det omkringliggande bergslandskapet. Runtom hotellet betar korna obekymrat, men innanför hotellets domäner får ordet helhetsgrepp en ny mening. Allt är vitt. Golvet, taket, sofforna, borden. Allt. Bara galgarna och tvålaskarna är i illrosa.
Det märks att det inte var meningen att det här skulle vara ett hotell till en början. Rummen är mer som väl tilltagna lägenheter, inredda efter ett strikt koncept. Rumservicen lämnar mycket att önska och trots att det finns sammanlagt nio pooler på området är det för kargt och blåsigt på berget för att ett dopp ska kännas inbjudande. Bättre då att ta sig till hotellets egen strandklubb som ligger en tio minuters bilresa nerför berget.

Göltürkbükü
+90-252-377 60 70
Dubbelrum från 600 euro
evhotels.com.tr


yuhotel.jpg


Yu Hotel – snyggast budgetval
Göltürkbükü är inte känt för att vara billigt, men på det nya, unga designhotellet Yu Hotel får du mycket för pengarna. Sedan det öppnade förra året är gästerna framför allt ett ungt turkiskt klientel, som gärna hänger på Ship O’hoy eller Bianca Beach Club på kvällarna. Det här hotellet är dock präglat av en närmast asketiskt designtrend, där det är betonggolv, vita väggar och hårda vinklar som gäller. Men viktiga semesterbehov är ändå tillgodosedda. Här finns väl tilltagna sängar, generösa duschar, Ipodhögtalare och trådlös uppkoppling i alla nitton rum. De flesta rummen har altandörrar direkt ut mot soldäcket framför den gemensamma poolen och varje morgon serveras en traditionell turkisk frukost med fyra sorters ostar, oliver, marmelad, honung, starkt turkiskt kaffe och olika sorters bröd.

 

yuhotel2.jpg


Även i detta hotell har den mäktiga familjen Kuris ett finger med i spelet. Ägaren heter Can Kuris (son till jetsetaren Irfan Kuris som bland annat varit med och öppnat närliggande Kuum Hotel) och det är hans syster Asli Kuris som har skapat de mangainspirerade illustrationerna som pryder väggarna i hotellrummen.

Barasi Caddesi 26, Göltürkbükü
+90-252-377 52 75
Dubbelrum från 80 euro under lågsäsong, från 110 euro under högsäsong
yu-otel.com


magakizi.jpg
 

Maçakizi – lågmäld komfort
Det är inte för inte som Maçakizi brukar nämnas som det bästa hotellet i Bodrum. Namnet, som betyder ”spader dam”, kommer från den ursprungliga ägarinnan, en grand old lady som kom till Bodrum samtidigt med Zeki Müren. Nu har hennes son tagit över hotellet som ger en semester med det där lilla extra: den enastående utsikten, den lågmälda komforten, den goda maten och närheten till havet.

Slingriga stigar löper mellan utomhusgymmet, hotellets alla bungalower och uteserveringar. Slänten tar slut vid en av de mest populära bryggorna i Göltürkbükü. De ljusa hotellrummen är inredda med robusta trägolv, väggfasta hyllor och tjocka vita gardiner som ramar in en intagande utsikt över buktens mörkgröna berg och turkosa hav. Ett extra plus för den tuktade vildheten i hotellets trädgård. Här finns cerise bougainvillea bredvid hibiskus, vassruggar och låga olivträd. I den firade huvudrestaurangen serveras rätter från en innovativ medelhavsmeny och en gigantisk öppen spis lyckas med konststycket att vara en samlingspunkt för hotellets alla gäster.

Kesireburnu Mevkii Narcicicegi Sk., Göltürkbükü
+90-252-377 62 72
Dubbelrum för 400 euro
macakizi.com


ada.jpg


Ada Hotel – ottomanskt lyxpalats
Kanske tänkte Vedat Semiz på ett ottomanskt palats när han skapade Ada Hotel för tolv år sedan. I den här stenborgen finns pampiga matsalar, charmiga tornrum, gedigna öppna spisar och ett enastående antikt hammam i traditionsenlig marmor. Hotellet är pittoreskt inramat av olivträd som hänger över de tjocka stenmurarna. Golvet knarrar, sofforna är låga och mattorna har lagom sofistikerat orientaliska mönster.

Ada Hotel är medlemshotell i Relais & Chauteau och de fjorton unikt inredda rummen andas gedigen lyx och gamla pengar. Till Ada kommer också gärna ett äldre klientel som inte är alltför förtjusta i barnskrik och högljudda grannar.

Det kanske säger sig själv att hotellet därmed inte har brytt sig om att uppdatera sina underhållningsmöjligheter för en yngre generation. Här finns visserligen en sorts hemmabio i källaren, men det finns inga uppkopplingsmöjligheter och rummens stereoanläggningar är verkligen från förra seklet. Det är endast de allra lyxigaste sviterna som har privat pool och eftersom hotellet ligger en bit från vattnet är detta ett minus som bara kan upphjälpas av den gemensamma turkosfärgade poolen på hotellets framsida.

Tepecik Caddesi 128, Göltürkbükü
+90-252-377 59 15
Dubbelrum från 900 dollar
adahotel.com


kum.jpg

 

Kuum Hotel – Nybyggt lyxeko
Kuum Hotels runda tak i grå betong bildar kullar som påminner om det omkringliggande bergslandskapet. Arkitekten bakom Kuum, Gökhan Avcioglu, menar att han inspirerats av just landskapets topografi när han ritade Bodrums senaste ekotillskott.

Hotellets namn kommer från turkiskans ord för sand, kum, och Avcioglus arkitektbyrå GAD (Global Architecture Development) har låtit naturen stå i fokus i det här mastodonthotellet som även innefattar en spaanläggning på två tusen kvadratmeter, en partystrand och tretton condos, det vill säga lägenheter som går att köpa (för cirka 1 miljon euro). Men samtidigt låter det knappast ekologiskt att forsla tjugofem stora lastbilar med blommor, vass och buskar från Italien – eftersom de turkiska inte dög.  

En anledning till att Kuum redan fått så mycket uppmärksamhet trots att hotellet knappt har invigts, är att ägaren är jetsetprofilen Irfan Kuric. En annan anledning är att hotellet är perfekt för den som vill vara mitt i kändissmeten, och fortfarande behålla anonymiteten. Hotellet har byggts så att alla rum inredda med designerdyrgripar, jacuzzi och egen kaffemaskin har utsikt mot havet, utan den minsta insyn.

Atatürk Caddesi 150, Göltürkbükü
+90-252-311 00 60
400 euro för ett dubbelrum

Lediga rum & priser
 

Fakta BodrumBodrum är namnet på själva halvön men också själva huvudorten. På halvön finns ett flertal mindre orter värda att besöka; Göltürkbükü, Gumüslük, Yalikavak och Bitez. De bästa hotellen i Bodrum ligger i Göltürkbükü, en naturlig följd av att det är här de mesta pengarna finns under högsäsong. Restauranger och andra sevärdheter ligger dock aldrig längre bort än en halvtimme med bil.


hund.jpg
 

Åka dit Högsäsongen är från juni till september, men se till att komma hit i maj, när det fortfarande är lågsäsong och vårvärmen har börjat klä halvön i grön lummighet. Ett flertal charterbolag har börjat flyga direkt till Dalaman där det finns transfer till Bodrum, bland annat Detur. Annars kan man åka inrikes från Istanbul med Turkish Airlines.

Äta
Sakiz Ana

Här håller Ruhber Sakiz hov bland grannfruar och vänner. För cirka femtio kronor serverar hon hemlagade, rykande böngrytor till ris, tomater och färsk lök i sin mysiga uteservering precis vid vägen. Sätt dig ner och stjäl en pratstund med ”mor Sakiz” (som namnet på restaurangen betyder) och fråga om du får smaka de söta, hemmagjorda efterrätterna.  

Yahsi 133, på höger sida utmed vägen norrut efter Ortakent
+90-252-348 37 03


Miam
Vid vattnet i Türkükü ligger gemytliga Miam (som betyder mums) där det serveras färsk gös på spett, väl tilltagna sallader och en traditionell röra på rom, ägg, bröd och majonnäs. Gemytlig stämning, trevlig personal och ett varmt ägarpar ser till att du kommer att trivas.

Vid stranden, Yali Mavkii 52, Türkbükü
+90-252-377 56 12
miambodrum.com


Mimoza
Den bästa solnedgången bjuder Gumüslük på, och här har Fikret Alphan den bästa restaurangen. Vandra hela vägen längs hela stranden och bered dig på en lång kväll med god mat och söta lyktor som guppar i vattnet.

Vid stranden, Yali Mevkii 44/1, Gumüslük
+90-252-394 31 39
mimoza-bodrum.com


Sait
Ägaren Sait Birtan Yilmaz var i Sverige i många år innan han återvände till Turkiet och öppnade den hemtrevliga och mycket populära restaurangen Sait. Här kan du välja mellan sextio olika mezes till förrätt, till huvudrätt serveras utsökta skaldjur och grillad färsk fisk.  

Gerisalti 54, Yalikavak
+90-252-385 53 86
saitbirtan.com


Bagarasi Restaurant
Ismail Ummahans håller låda bland gästerna i den här hemliga lilla restaurangen som serverar gudomlig turkisk mat i en mandarinlund utanför Bitez. Svårt att hitta hit, men väl framme kommer du att upptäcka att familjen Ummahans fantastiska egenkomponerade rätter är höjdpunkten på resan – och det kostar en spottstyver. Missa inte chokladsufflén.

I mandarinlunden vid Pinarli Caddesi 59, Bitez
+90-252-363 76 93


Arsipel
Mer femtiotalsromantik än så här blir det inte. Nedanför huskomplexen i Aktur (som ligger i närheten av Bitez) serverar duktiga kockar Bodrums bästa skaldjur i en vitkalkad byggnad alldeles vid vattnet. Arsipel är värt ett besök för alla som går i gång på snyggretro och en god drink vid vattnet.

Aktur Sitesi A Mahallesi 2, Bitez
+90-252-343 10 16
arsipel.com.tr


Limon
En liten skylt vid vägen är det enda som avslöjar Bodrums eget hippie chic-kafé – ett litet hus med vitkalkade väggar, roliga mosaikdetaljer och en samling finurliga bord och stolar som strösslats ut i trädgårdsslänten för att ge den rätta stämningen. Se solnedgången, smaka egeisk mat under bar himmel eller testa en oslagbar husdrink.

Yali Mevkii 1
+90-252-394 40 44


Grekturken Travel
Om du vill hyra en av de Thomas Sandell-ritade villorna i Gumüslük, en bil eller en segelbåt kan du höra med Uluc Telmen och Felix Herngren som nyligen har startat resebyrån Grekturken Travel som bara specialiserar sig på Bodrum.

+46-70735 32 80
En villa för 10-15 000 kronor i veckan, segelbåtarna kostar 10 000 kronor per dag inklusive mat för ett sällskap på tolv personer
grekturkentravel.com


klocka.jpg

Mer från RES

Foto: Unsplash.

Intervju

Intervjun: Det här får du inte missa i Japan

För två veckor sedan öppnade Japans nationella turistorganisation, JNTO, sitt första kontor i Norden – i Stockholm. RES passade på att fråga direktören Kana Wakabayashi om hennes bästa tips i hemlandet.

Artikel

Poängnyheter: Därför finns SAS Eurobonus

För alla som flyger finns mängder av lojalitetsprogram på marknaden. Som i sin tur är allianser mellan olika flygbolag och erbjuder olika typer av nivåer och förmåner. Vi bad plattformen Chatflights poängexpert Jonas El Said förklara mer – och vi börjar med SAS Eurobonus.