Reportage

Little Italy i Boston

Bostons North End är ett italienskt kvarter i fickformat, fyllt med historia och charm. Vi besöker Bostons minsta stadsdel som trots stora turistströmmar lyckats behålla både den genuina atmosfären och en levande entreprenörsanda.

Text: Malin Hefvelin
Foto: Linda Romppala

Hotell i North End, Boston

Att besöka Bostons North End är som att kliva in i Maffiabröder eller annan valfri film om italienska immigranter under förra sekelskiftet. Kvarteren som ligger på en udde i stadens norra delar sägs vara USA:s äldsta bostadsområde. Redan 1630 bosatte sig britter här och blev de första i en rad olika immigrantgrupper att gästspela i kvarteren. Efter britterna kom irländarna, som följdes av ryssar, polska judar och portugiser. Men ingen folkgrupp har satt så stark prägel på kvarteren som de som kom därnäst, italienarna.

Michele Topor driver företaget Boston Food Tours och berättar gärna om kvarterens utveckling. När hon själv flyttade till North End på 1970-talet var de flesta husen i uselt skick. Man delade toalett med övriga lägenheter och det fanns sällan duschar. Idag har området gentrifierats, och lägenhetspriserna närmar sig de på Manhattan. North Ends invånare är numera en blandning av immigrantättlingar, studenter och så kallade ”empty nesters”, äldre välbärgade par som sålt villan i förorten när barnen lämnat boet.

Att ta in North Ends historia och folklore kan inte göras utan att prata om den kulinariska utvecklingen i området. I North End finns idag över 80 restauranger, varav flera hålls för att vara några av de bästa i Boston. Det finns också mängder av bagerier, konditorier, vinhandlare och delikatessbutiker. Ett är säkert – ingen lämnar North End hungrig.

En promenad längs huvudgatan Hanover Street är en orgie i italienska dofter, ljud och intryck. Var och varannan person vi möter bär en papperslåda varsamt i händerna. Följer man strömmen av människor bakåt når man till slut en av huvudkällorna, Mike’s Pastry på Hanover Street. Bageriet serverar allehanda sötsaker med italienskt ursprung, som sfogliatelle, stora, knapriga croissantliknande bakverk. Här flockas framför allt turister, många lokalbor menar att Mike’s är för populistiskt och sött.

En äkta North End-bo går istället till Maria’s Pastry Shop. Butiken ser inte särskilt inbjudande ut med blinkande lysrör i taket och stora industrikylar längs väggarna. Men det är här man köper Bostons bästa cannoli. Maria fyller de knapriga kakrören med ricottakräm först när du har beställt för att de inte ska ligga och mjukna i disken. Hit kommer folk från hela Boston, tar en kaffe vid de rangliga plastborden och en liten pratstund med Maria medan de väntar på sina bakverk.

– Ibland får jag varna folk innan vi går in här, berättar Michele Topor som då och då besöker Maria´s på sin guidade North End-tur. Maria kan vara rätt grov i munnen om hon är på det humöret.

Alldeles i början på Hanover Street löper en gränd som är så smal att man knappt kan gå två i bredd. Längst in ligger Bricco Salumeria & Pasta Shoppe. Runt lunch ringlar köerna långa i delikatessbutiken där smörgåsar fyllda med burrata, mortadella, salami och soltorkade tomater snabbt packas in i smörpapper och langas ut till hungriga kunder. Varje dag tillverkas en stor omgång färsk mozzarella i butiken där de torkade skinkorna hänger tätt i taket. I dörren bredvid står Antonio Fóllico och bakar bröd efter gamla neapolitanska recept.

– Det finns en stolthet i det man gör här, menar Antonio. Det känns i varje detalj och det märker folk. Jag tror det är därför North End är så populärt.

Bröderna Mendoza öppnade sin smörgåsbutik på Salem Street i North End redan på 1980-talet, då var Patrick Mendoza bara 17 år. Numera har det växt till ett veritabelt matimperium med flera butiker, restauranger, vinotek och pizzastånd. Patrick berättar att han har lärt sig allt han kan i köket av sin mamma, Monica, som också gett namn till flera av deras restauranger.

På Trattoria di Monica står ett tiotal bord med rödrutiga dukar, och menyn är klassisk italiensk med bruschetta, calamari, olika sorters pasta och traditionella huvudrätter som saltimbocca och kyckling cacciatore.

När bröderna var unga var de kända för att vara något av bråkmakare, de kunde ryka ihop inne i smörgåsbutiken utan att bry sig om att det fanns kunder där.

– Men nu har vi lugnat ner oss, blivit äldre och visare och driver företaget tillsammans i god anda, försäkrar Patrick.

– Vi vill att North End ska fortsätta vara ett levande och trevligt område och vi tror att det här är rätt väg att gå, med fler lokala butiker och restauranger med stark anknytning till den italienska gemenskapen här.

Bröderna Mendoza är inget undantag, familjekänslan är tongivande bland näringsidkarna i grannskapet. Även Cirace’s vinbutik är en ren familjehistoria, den populära affären har drivits av samma familj i över 100 år. Här inne anas en fläkt av den gamla världen, med takkronor av damejeanner, dammiga hyllor fulla med vinflaskor från Italien och ett vackert utsmyckat rum där man håller vinprovningar varje fredag.

En av de mest betydelsefulla personerna när det gäller North Ends nuvarande anseende som matdestination är kocken Marguerite DiMino Buonopane. Hon drev flera egna restauranger i North End på sjuttiotalet och är också upphovsman till kokboken The North End Italian Cookbook, som fortfarande är en klassiker.

– Jag gick runt till alla husmödrarna här i kvarteret och bad om deras familjerecept. De flesta hade dem inte nedskrivna, så jag fick helt enkelt stå bredvid och ta anteckningar medan de lagade mat, berättar Marguerite. Kokboken blev en stor succé, numera har den sålt i över en kvarts miljon exemplar och anses vara en av anledningarna till North Ends goda rykte som matkvarter.

Marguerite har däremot inte mycket till övers för dagens turistanstormning i North End.

– Det är för mycket turister, de köar för att komma in på restaurangerna här. Köp lite tomater, vitlök och lök, koka en pastasås och ät hemma istället, säger hon krasst när vi träffar henne på den blommande innergården där hon bott i över 70 år.

Men själv ger hon sig gärna ut på restaurang, hon har slutat laga mat själv sen ett par år tillbaka. Med ett fast grepp om maken Angelos arm promenerar hon till Lucia’s Ristorante på Hanover Street för middag minst en gång i veckan, och sitter gärna på bänken utanför och byter några ord med dörrvakten Brayan.

Söker man en plats för avkoppling finns många parker i och runt North End som till exempel the Green Way, en långsträckt park som skiljer stadsdelen från övriga Boston. Här finns gräsmattor med bord och stolar uppställda, en perfekt plats för att äta picknick inköpt i någon av kvarterets många delikatessbutiker. Sen om cannolin är köpt på Mike´s eller Maria´s, det är en smaksak. Eller varför inte köpa en av varje för säkerhets skull.

 

Guide North End, Boston

North End kallas även inofficiellt Bostons Little Italy (fast inte av de boende), då många italienska immigranter bosatte sig här i början på 1900-talet. Området som är Bostons minsta kvarter har mängder av italienska restauranger, butiker och bagerier, och här finns flera viktiga historiska landmärken.

Äta & dricka
 

Trattoria il Panino
Har legat i North End i 30 år och utökade nyligen till lokaler på andra sidan kvarteret med fönster ut mot Hanover Street. Klassisk italiensk husmanskost.
11 Parmenter Street
trattoriailpanino.com

Taranta
Peruansk-italiensk crossover i moderna lokaler längst upp på Hanover Street. Utsedd till en av USA:s fem bästa peruanskinspirerade restauranger.
210 Hanover Street
tarantarist.com

Trattoria di Monica
Mysig atmosfär, tegelväggar och ett italienskt kök i hjärtat av North End. Bröderna Mendoza driver restaurangen i mamma Monicas anda. Här avnjuter många Boston-italienare långa familjeluncher.
67 Prince Street
monicasboston.com

Lucia’s Ristorante
Traditionell italiensk restaurang med bås som serverar enorma portioner. Många kommer in och handlar med sig mat. Klassiska rätter gjorda på färsk, hemlagad pasta.
415 Hanover Street
luciaboston.com

Shopping

LIT
Klädbutiken LIT finns på Bostons fashionabla Newbury Street och i North End på Hanover Street. Lokala och internationella märken.
223 Newbury Street
236 Hanover Street
litboutique.com/Locations.aspx

Stanza dei Sigari
Klassiskt rökrum med cigarrer en trappa ner i en källare på Hanover Street.
292 Hanover Street
stanzadeisigari.com

Monica´s Deli
Delishop med massor av godsaker, här plockar man gärna ihop en picknickkorg tillsammans med något gott att dricka för en lunch i det gröna. Eller gå runt hörnet och beställ en stenugnsbakad pizzaslice.
130 Salem Street
monicasboston.com

Polcari’s Coffee
Bönor, torkade kryddor, godis och kaffe kan man köpa med sig från Polcari´s, en av North Ends äldsta butiker.
105 Salem Street
polcariscoffee.com

Boende

The Boxer Hotel
Boutiquehotellet ligger i en byggnad från 1800-talet i Bostons historiska distrikt Bulfinch Triangle, ett par minuters promenad från North End. Moderna rum i jordnära färger med industriell stil, gratis lånecyklar och trevlig restaurang på bottenvåningen. Dubbelrum från cirka 2 900 kronor natten.
107 Merrimac Street
Lediga rum & priser

Bricco Suites
Små fräscha lägenheter med ett, två eller tre sovrum, inredda med kyl och öppen spis. Centralt beläget mitt på huvudgatan Hanover Street i North End. På gatuplanet ligger restaurangerna Bricco och Quattro som ingår i samma koncern.Lägenhet med ett sovrum från cirka 2 700 kronor natten.
241 Hanover Street
Lediga rum & priser

Aktiviteter

Boston Food Tours
Michele Topor har själv bott i North End i över 30 år, så hon kan grannskapet utan och innan.Hon berättar kunnigt och insatt om North Ends historia och det gastronomiska arvet.
bostonfoodtours.com/north-end

Freedoom Trail
Markerat med tegelstenar i gatan kan man följa Freedom Trail genom hela Boston. Promenaden som är på drygt fyra kilometer tar med vandraren på en resa genom stadens och USA:s förflutna via historiska platser och byggnader.
thefreedomtrail.org

 

 • Kroatien

  Närmare 800 000 kryssningsresenärer anlände till Dubrovnik i fjol. För många, menar stadens borgmästare Mato Frankovic.

 • Shopping

  Försov du dig och glömde halva packningen hemma? Om du ska flyga via Köpenhamn kan du andas ut.

 • Bäst i världen

  Inför inspelningen av filmen Borg, där han spelar rollen som tennislegendaren Björn Borg, låg Sverrir Gudnason i hårdträning för att lära sig spela tennis. När han inte spelar in film så vänder han plattor på nattklubb i Stockholm, dricker öl i New York och umgås med släkten i Reykjavik. Här är Sverrir Gudnasons bästa…

   

Reseguider

 • Reykjavik
  Reseguide

  I vår reseguide till Reykjavik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Tokyo
  Reseguide

  I vår reseguide till Tokyo hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Dubrovnik
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubrovnik hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Bangkok
  Reseguide

  I vår reseguide till Bangkok hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, takbarer, klubbar, affärer,...

 • Prag
  Reseguide

  I över tusen år har Prag samlat en brokig skara kulturer som tillsammans skapat en mix få städer kan matcha. I vår...

 • Barcelona
  Reseguide

  I vår reseguide till Barcelona hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Dubai
  Reseguide

  I vår reseguide till Dubai hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer,...

 • Reseguide

  Reseguide Hongkong – en världsmetropol av rang som förutom galna marknader, finrestauranger med Michelinstjärnor och...

 • Zürich
  Reseguide

  Bland alla skinande banker växer en kreativ kulturstad med små kaffebarer, lokala designbutiker och alternativa barer...

 • Ibiza
  Reseguide

  På hundra år har Ibiza gått från fattig glesbygd till tummelplats för de rika och berömda. Däremellan har ön hunnit...

 • Amsterdam
  Reseguide

  I vår reseguide till Amsterdam hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Boston
  Reseguide

  I vår reseguide till Boston hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Berlin
  Reseguide

  I vår reseguide till Berlin hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Reseguide

  I vår reseguide till Paris hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, affärer och...

 • San Sebastian
  Reseguide

  Med San Sebastian är det kärlek vid första ögonkastet och det visar sig vara en hållbar sådan. Ju djupare man gräver...

 • Köpenhamn
  Reseguide

  I vår reseguide till Köpenhamn hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Reseguide

  Reseguide Bali. Bali är den sinnliga ön där det alltid finns plats för konst, dans, traditioner och kultur. Samtidigt...

 • Palma, Mallorca
  Reseguide

  I vår reseguide till Palma på Mallorca hittar du de bästa tipsen till stadens hotell, restauranger, barer, klubbar...

 • Porto
  Reseguide

  Porto i norra Portugal har ett förföriskt vackert läge - en naturlig skönhet med ett fascinerande förflutet och en...

 • Los Angeles
  Reseguide

  I vår reseguide till Los Angeles hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer,...

 • Hamburg
  Reseguide

  I vår reseguide till Hamburg hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museer, affärer...

 • Reseguide

  I vår reseguide till New York hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer, klubbar, museum, affärer...

 • Kapstaden
  Reseguide

  I vår reseguide till Kapstaden hittar du de bästa tipsen till de hotell, restauranger, barer och takbarer, stränder...

 • Reseguide

  Reseguide Aruba bjuder på vita stränder, kristallklart vatten och skinande sol. Hit vallfärdar chica yogaentusiaster,...

 • Flyg

  Flyg mellan New York och Paris – så många gånger du vill

 • Grekland

  Vissa begrepp betyder olika saker för olika människor. All-inclusive är ett av dem, det fick en tavernaägare på Rhodos nyligen erfara, rapporterar grekiska Dimokratiki.

 • Italien

  För första gången på 40 år öppnas Colosseums översta plan för allmänheten.

 • Flyg

  Influensa, vinterkräksjuka och RS-virus når sina årliga toppnoteringar under vabruari, månaden tidigare känd som februari. Det sista man vill är att åka på en influensa på flyget till den efterlängtade semestern. Men det finns knep för att undvika att dra på sig medresenärernas baciller.

 • Reseguide

  Florida är ett av de största resmålen under årets sportlov och av alla städer i staten är Miami helt klart dess kronjuvel. Att göra reseguider har varit vår största expertis sedan vi startade – missa inte vår uppdaterade digitala Miamiguide om du eller någon du känner ska dit framöver. Guiden hittar du HÄR.

 • Resmål

  Alla kvinnor som känner ett behov av att ta en paus från män på semestern kommer snart att få ett nytt resmål.

Våra reseproffs

 • Vår Londonkorrespondent som har full koll på de senaste hotellen, de hetaste restaurangerna och vilka utställningar och klubbar som gäller.

 • RES chefredaktör har rötterna i Värmland men hjärtat i en resväska. Hon återvänder sällan till samma resmål två gånger utan har som motto att alltid åka till nya platser, oavsett klimat eller kultur.

 • Vårt matproffs i Amsterdam. Nina driver den omåttligt populära bloggen och Instagram-kontot Nourish Atelier med fokus på vegetariska anrättningar – mest sina egna. Hon har stenkoll på allt var vad Amsterdam har att erbjuda, även bortom tallrikskanten.

 • Johan är vår hotellexpert, men även en förträfflig fotograf och skribent. Han har ett långt förflutet på RES, bland annat som chefredaktör.

 • Linda har gjort Los Angeles till sin hemstad och rapporterar om allt från smartaste foodtrucken på Venice Beach till flådigaste restaurangen för Hollywoodeliten.

 • Idas jobb är bokstavligt talat att hålla koll på det senaste i Barcelona – hon driver guide- och eventföretaget When in Barcelona. Hon är snäll nog att dela med sig av sina hemligheter till RES.

 • En globetrotter och socialt geni som har sin bas i New York, men som ständigt är på resande fot. Från henne får vi trendrapporter från världens alla hörn, särskilt om restauranger och innovativa kockar.

 • Redaktören som skyr sol, bad och värme. När David får välja är vädret kyligt, landskapet kargt och baren mörk och fylld med träpanel. Det är alltså ingen slump att han kan Irland utan och innan.

 • Vår korrespondent i Paris som befunnit sig i ljusets stad på obestämd tid – under väldigt många år. Hon förser oss med de senaste nyheterna och de bästa tipsen.

 • Hotell

  Courmayeur är en mysig by som ligger inklämd mellan Mont Blanc-massivet och spektakulära toppar på andra sidan. Det är lätt att ta sig till och från liftarna från hotellen som nästa alla erbjuder gratis transport. Byns centrum ligger vid en charmig gågata med bra restauranger, shopping och barer. Här är några av de bästa hotellen i Courmayeur.

 • Semester

  Äntligen en arbetstagarjul! Knappt har arbetsåret 2018 satt igång på riktigt förrän vi börjar fundera på årets ledigheter och semestrar – och i år blir det ovanligt bra. 

 • Tåg

  Frukosten är dagens viktigaste måltid och det gäller givetvis även för affärsresenärer. MTR Express lanserar ny, hållbar och näringsriktig frukostmeny i 1 klass Plus, signerad krögaren Pontus Frithiof.

Missa inte de bästa tipsen – prenumerera på vårt nyhetsbrev i dag!

Då blir du först med de senaste nyheterna och mest initierade tipsen, får genvägarna till de nyaste guiderna och full koll vilka weekendstäder som gäller framöver och vart din nästa långresa bör gå. Ett fullkomligt nödvändigt nyhetsbrev för dig som vill få ut mer av dina resor, men andra ord.