USA

Min stad: New Orleans

Sep 04, 2014

Kacey Chaos, alias Foxy Flambeaux, bidrar till att hålla den långa burlesktraditionen i New Orleans vid liv. Vi stämde träff med henne för att få reda på vilka platser man inte får missa när man är i The Big Easy.

Foto: Kaylin Idora

Hotell i New Orleans

New Orleans betyder olika saker för olika människor. För många är det USA:s främsta musikstad och ett gastronomiskt mecka, med exotisk arkitektur och varm lokalbefolkning. Men lika många kommer till New Orleans för att supa sig redlösa på ökända Bourbon Street, för att därefter vingla in på någon av gatans många strippklubbar och köpa sig en lapdance eller mer. Det är den mindre smickrande sidan av New Orleans turistindustri, men den mest lukrativa. Det fanns dock en tid då Bourbon Street hade en mer smakfull konnotation, trots att den även då kretsade runt lättklädda kvinnor. Mellan 1945 och 1960 var New Orleans burleskscen som mest prunkade, med ikoniska dansöser som Lilly Christine, Cat Girl och Evangeline the Oyster Girl. Klassisk burleskdans – erotisk men elegant och framförd i ett varietéformat med komiker och musik, liksom nyburlesk dans med rötter i 50-talet, men med referenser till nutida populärkultur och subkulturer, inte sällan försatt i en feministisk och queer kontext – har i dag huvudsakligen flyttat till andra delar av staden.

Till exempel till rockbaren Siberia i det icke-gentrifierade men hipstertäta området St. Roch, en bit från centrum, som kör varieteshowen Bits & Jiggles. Det är ett av flera ställen i New Orleans där man med jämna mellanrum kan se Foxy Flambeaux förtrolla sin publik, män som kvinnor. Egentligen heter hon Kacey och är en Michiganbördig 34-åring, som har tagit New Orleans till sitt hjärta. Artistnamnet valde hon hastigt samma kväll som hon uppträdde första gången. – Jag ville ha med något obskyrt i mitt artistnamn som är en koppling till kulturen i New Orleans. En flambeaux är en stor fackla som man brukade bära för att lysa upp paraderna på kvällarna under Mardi Gras-karnevalen, innan man började använda sig av moderna lyktor. Precis som många av hennes inflyttade vänner är Kacey väldigt lokalpatriotisk, där New Orleans har blivit en livsstil. Hon älskar staden, trots dess många problem och utmaningar. – New Orleans har mestadels återhämtat sig efter Katrina. Före och efter orkanen är en tidsmarkör vi nämner nästan varje dag. Staden blomstrar verkligen på många sätt. Livet här är bra. Musiken, maten, sevärdheterna. Doften av jasminblommor som genomsyrar de heta nätterna, medan svetten rinner. Det spelas alltid bra jazz och blues på Frenchman Street, och punk och hårdrock på St. Claude Avenue. Man dansar bara vidare, med en cocktail i handen.

Mer från RES

Foto: Redaktion93 / Shutterstock.

Topplista

Topp 20: Bäst ölstäder i Europa

Vad definierar en bra ölstad? Bland annat utbud, kvalitet, pris och hur mycket det snackas om det på sociala medier. Det här är 20 europeiska städer som är särskilt kul för öldrickare.

Tre nycklar har Four Seasons George V i Paris fått. Foto: Pressbild.

Nyhet

Michelinguiden delar ut sina första nycklar till hotell

I 124 år har Guide Michelin rekommenderat restauranger åt matintresserade resenärer. Nu har de gett sig in i hotellens värld – som får nycklar i stället för stjärnor. Först ut är guidens hemland Frankrike.

Rado Restoran. Foto: Rado Restoran Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 krogar du inte får missa i Tallinn

I fjol listade Michelinguiden i Estland 34 krogar. Inklusive landets första tvåstjärna, i Tallinn. Innan årets regn faller i maj passar vi på att lista fem matupplevelser i den estniska huvudstaden som inte bör missas – från finkrogar och ramenhak till marknadshallar med gatumat.

Bertmans. Foto: Bertmans Facebook.

Handplockade tips

Vårweekend: 5 favoriter i Rotterdam

De senaste tio åren har nederländska Rotterdam gått från bortglömd industristad till lockande weekenddestination med gott om kul upplevelser. RES listar fem favoriter just nu, häng med!