Finansiera en bil med ett lån eller välja en hyrbil?

Finansiera en bil med ett lån eller välja en hyrbil?

När det kommer till finansieringsalternativ för en bil så finns det flera val. Du kan finansiera en helt ny bil med ett lån eller välja en hyrbil. 

Tyvärr är det lätt att bli förvirrad, eftersom man sällan vet huruvida den ena alternativet faktiskt lämpar sig bättre jämfört med den andra. 

I många fall så ställs man inför valet huruvida man bör finansiera ett bilköp med ett lån, eller huruvida man bör använda sig av en hyrbil. 

I denna artikel så kommer vi att diskutera båda förekomsterna samt ställa de mot varandra för att försöka besvara frågan vad som lämpar sig bäst för ditt specifika behov.  

Varför ska du hyra din bil?

När man hyr en bil eller privatleasar som det ofta heter så innebär det en form av långtidshyra där du som konsument betalar en specifik månadsavgift för att under en tidsbestämd period ha tillgång till fordonet utan att för den delen behöva ansvara för reparation, underhåll, byte av däck och andra associerade kostnader som kan tänkas uppkomma med ett fordon.

I denna specifika månadsavgift så ingår det oftast försäkringar, underhåll, garanti, vägassistans samt en förutbestämd körsträcka som man får avverka. 

Det är också viktigt att komma ihåg att alla eventuella förmåner beror helt och håller på vilket företag som man använder sig av för att finansiera själva bilen med. Du bör således alltid bekanta dig med vad som gäller. När själva hyresperioden är slut så återlämnar du tillbaka fordonet. 

Dock så måste bilen vara i ett skick som anses vara rimligt i partiet med den körsträcka som du avverkat samt perioden som du haft bilen i ditt ägo. På Hyrbilguiden.se hittar du mer info om hyrbil och vilka regler du borde veta.

Om fordonen är i ett dåligt skick att företaget som äger hyrbilen anses att det förekommer befogad samt onormalt slitage så finns det risk att du behöver stå för de extra kostnader som eventuellt företaget ansåg sig behöva repetera. 

De huvudsakliga fördelarna med hyrbil kan således sammanfattas med följande punkter:

  • Skippa kontantinsatsen när du väljer att hyra bilen

  • Du får allt inkluderat för en fast månadskostnad

  • Undvik att stressa och uppleva ångest över värdminiskingen på fordonet

När det kommer till nackdelar så ter sig dessa främst i form av:

  • Du måste vara medveten om att varje liten buckla eller dylikt kommer kosta dig när du återlämnar bilen

  • Du kan glömma att ge dig ut på längre turer eftersom du kommer att ha en begränsad körsträcka.

Varför ska du köpa din bil med ett lån?

När du tar bestlutet att köpa ditt fordon så har du med största sannolikhet sparat en del för kontantinsatsen eller väljer att ta ett lån för att finansiera köpet. 

Rent konkret så kan det innebär stora kostnader men eftersom du kommer äga bilen gör att du kan göra vad du än känner för. Dock så har du också ett större ansvar eftersom du kommer att behöva bekosta allt själva i form av en försäkring, service och underhåll. När bilen passerar tre ålders gräns så måste du även börja besikta den också. 

Som du förstår så kommer du behöva en betydligt större plånbok eftersom du får bekosta hela kalaset själv. Just därför så behöver du ha en buffert för om bilen går sönder så kommer du inte kunna åtgärda felet såvida du inte kan bekosta själva reperiatonen som ibland kan uppgå till många tusenlappar.

Om du väljer att finansiera bilen bör du välja ett lån med säkerhet. Lån utan säkerhet kostar mycket mer med räntor som snabbt kan överstiga 10%. (källa: Billigeforbrukslån.no)

De huvudsakliga fördelarna med att finansiera vid lån kan således sammanfattas med följande punkter:

  • Anpassa fordonet på det sätt som du önskar och strävar efter

  • Gör vad du vill med fordonet utan att reflektera över konsekvenserna

  • Kör så mycket som du vill utan att behöva fundera över körsträckan

När det kommer till nackdelar så ter sig dessa främst i form av:

  • Bilen kommer att sjunka några tusenlappar så fort du kör ut den från garaget hos bilförsäljaren

  • Omkostnaderna kan susa iväg om du har oturen att råka ut för ett fel som inte täcks av försäkringen såsom motorhaveri 

Vad bör du välja?

Nu när vi beaktat både för- och nackdelarna med lån til bil vs. hyrbil, så kan vi dra slutasen att det faktiskt inte går att säga vilken alternativ lämpar sig bättre än det andra. 

Det spelar ingen roll vilka alternativ du väljer utan vad som är viktigt att ha i åtanke vilka kostnader som kan uppstå. Du bör helt enkelt välja det som passar dig och din nuvarande livssituation. Vissa personer föredrar att hyra bilen eftersom de då kan enklare kontrollerar kostnaderna. 

Andra personer vill äga bilen själva för att det ger de en större frihetskänsla. I grund och botten så är det du själva som måste avgöra, och ingen annan!

Mer information om lån och hyrbil: 

Billån - Swedbank

9 fina tips till dig som funderar på att hyra bil under semestern - priset kan stiga och du kan få en sämre bil än vad du bokat - Svenska Yle.