Grekland - att vandra i naturen

Grekland - att vandra i naturen

Mt Pelion svävar som en sömnlös väktare över staden Volos och är underbart vacker hela året runt. Annars skulle den inte ha valts ut av kentaurerna för att trava genom dess skogar, av nymferna för att bada i dess rinnande vatten, av krigare för att korsa dess välvda broar. Mt Pelion är oemotståndligt attraktivt och lockar besökare från Grekland och utomlands för alla typer av aktiviteter, inklusive vandring.

För allmän information om att resa till Grekland, se här:

https://travel.gov.gr/#/ och https://greecehealthfirst.gr/

För information om pandemisituationen i Grekland, se kartan här:

https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Zagora – Chorefto: 3 km / mycket lätt rutt / 1,5 timmar

Eftersom att det är den enklaste av dem alla är det den perfekta vandringen för familjer. Avgår från byn som är känd för sina äpplen, ner mot den underbara stranden Chorefto, platsen varifrån äpplena skulle börja sina internationella exportresor förr i tiden. 

Pelion, Zagora Photo: GNTO/ Y.Skoulas

Se mer: Land activities Pelion

Bergsbestigning på gudarnas boning

Olympus underbara natur med rik flora (över 1700 arter, varav mer än 20 endemiska) och fauna (mer än 30 arter av däggdjur, 100 arter av fågel, 18 arter av reptiler) gjorde att de moderna grekerna inte hade något annat val än att utropa den till den första nationalparken 1938. Lättfärdiga leder:

Litóhoro – Golna – Castana source – Litóhoro

Litóhoro, den närmaste staden och hem för 7 000 människor, är utgångspunkten för dagsturer och turer runt området och på berget. Mycket lättillgänglig med bil eller tåg, denna söta lilla stad med traditionella hus med sadeltak och träportar erbjuder billigt och bra boende.

Pieria, Litochoro Photo: GNTO/S.Mourelatou

Macedonia, Mount Olympos Photo: H.Kakarouhas

Läs mer: Mountaineering on Olympos

Möt utmaningen att bestiga de skogsklädda sluttningarna av berget Taýgetos!  

Det finns många stigar och klätterleder som leder till bergstopparna, men också vandringsleder längs gamla flockdjursstigar som börjar vid låglandsbyarna och når andra byar högt uppe i bergen. Vandrare kan följa den europeiska leden E4, eller kombinera en stigning uppför Taýgetos östra sluttningar med en nedstigning genom de stora ravinerna på de västra sluttningarna ("Vyrós", "Ridomo", "Rema Vidoli" och "Koskárakas"-ravinen). Det tar två eller tre dagar att nå toppen.

Taygetos mountain Photo: Municipality of Sparta

Läs mer: Mountaineering in Taygetos och ladda hem: Spartan Mountain Trails

Bergsklättring på Kalymnos

Klättra till sjunde himlen!

Kalymnos, en liten ö som ligger i sydöstra Dodekanesos skärgård, erbjuder bergsklättring och bouldering under hela året. Speciellt i september kan du njuta av behagliga klättringstemperaturer i kombination med varmt vatten för simning. Klättrare började att vallfärda till Kalymnos i mitten av 1990-talet när ryktet spreds om gigantiska klippor och en atmosfär vid havet.

Kalymnos, Photo: GNTO.N.Smalios

Läs mer: Climbing on Kalymnos

Cykla runt Alexis Zorbas stigar

En cykelled i hjärtat av Aristotelian Mountain, som redan är grönt och skuggigt, leder dig från de traditionella gränderna i Paleochori Village till Aristoteles Park i Stagira. Det är det enda tematiska området i Halkidiki, tillägnat Aristoteles upptagenhet med naturen genom hans studie som heter «Ta Physika».

Aristotelian Walk-Chalkidiki Photo: GNTO Archive

Se mer och ladda hem: Paths of Alexis Zorba

Grevena - National Forest Park of Valia Kalda

Inom ett avstånd av 45 km från Grevena stad erbjuder traditionella pensionat eller förstklassiga hotell trevligt och lyxigt boende. Ge dig av på en vandring i nationalparken Valia Kalda. Gå med i en forsränningsfest för att utforska floden Venetikos, eller delta i jeepsafari-utflykter. Besök staden Grevená, det så kallade "svamparnas land", och följ en herde, som vallar sin flock, för att upptäcka den vilda skönheten i Samarina, en by som är byggd i amfiteater på de östra sluttningarna av Pindos högsta topp. bergskedja.

Valia Kalda National Forest Park, Photo: Municipality of Grevena

Läs mer: Grevena

Utforska Mainalo Trail

I Peloponnesos, Arcadia-området, har en imponerande stig "återupplivats" som kommer att guida er som kommer att korsa den på underbara platser, i hisnande klippor, i raviner, i grönskande sidor, i traditionella kluster av hus byggda med klippor - en resa i naturen på de grekiska bergen. Vi hänvisar till «Mainalo Trail», en lång vandring på bergen, där du springer över platser av exceptionell naturskönhet, Lousios-flodens ravin, Mainalos västra relief, Mylaontasflodens dal och Gortyna-områdets sydöstra berg. Stigen går genom 75 km! Största delen av denna stig har bildats sedan antiken. Forntida greker använde dessa stigar för att överföra produkter och för att gå från by till by. Mainalo-leden passerar förbi byarna Stemnitsa, Dimitsana, Zygovitsi, Elati, Vytina, Nymfasia, Magouliana, Valtetsiniko, Lagadia.

Dimitsana, Peloponnese Photo: GNTO/K.Kouzouni

Läs mer: Vytina

Naturen när den är som bäst

Epirus anses internationellt vara en idealisk plats för alla typer av alternativ turism. Dess orörda bergsmassa av Pindos med sina stora urskogar, bergssjöarna (drakolimnes - draksjöar) och de otämjda sluttningarna ger en uppsjö av aktiviteter (bergsbestigning, klättring, skidor, vandring, mountainbike etc.) i ett unikt landskap skönhet, såväl som floderna i Epirus som erbjuder andra aktiviteter som kajak, forsränning, kanotpaddling etc. Aoos, särskilt, anses vara en av de vackraste och mest utmanande floder för kajakpaddling, medan Voidomatis rinner genom den imponerande ravinen Vikos.

Epirus, Voidomatis River Photo:GNTO/Y.Skoulas

Läs mer: Epirus