Amsterdam

Svenskt mode på The Pelican Studio

Nude of scandianviaNi vet hur det är. Man är aldrig så entusiastisk över allt som är svenskt som när man är utomlands. Och därför slog mitt hjärta några dubbla slag när jag upptäckte att den trevliga butiken The Pelican Studio just nu samarbetar med Visit Sweden och fokuserar på svenskt mode. Skandinaviska märken har varit poppis i flera år ute i världen och det är nästan en standard att butiker säljer danska och svenska kläder, men på Pelican finns just nu ett lite roligare utbud än det vanligaste förekommande skandiplaggen från ACNE och Malene Birger. Märken som Wood Wood, House of Dagmar, Norse Projects och andra fina designers delar utrymme med bl a nytolkningar av nostalgiväskor från Palmgrens och nordiska dofter. Just dom där väskorna känns så otroligt fina, och jag minns att min moster hade en sån och att hon såg så elegant ut  i sina lediga stil. Jag var väldigt nära att köpa en väska, tills jag vaknade upp och kom ihåg mina prioteringar för dagen. Det blev en parfym från Nude of Scandinavia istället! MICROB heter den, så nu har jag doften av Skandinavien på flaska med andra ord.The Pelican Sudio

 

Pelican studio ligger centralt, nära Westerkerk (och Anne Franks hus) på Raadhuisstraat 35

The Pelican Studio
Raadhuisstraat 35
www.thepelicanstudio.com

Save

Save

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Amsterdams bästa matbutiker

Stach-6987

Ett skepp kommer lastat med.. Ja vad vill du ha? Det finns säkert i Amsterdam!
Shopping är inte svårt i den här staden. Amsterdamborna har varit bortskämda med spännande varor och godsaker från hela världen ända sedan ”De Gouden Eeuw” (Nederländeras Guldålder under 1600-1800-talet), då Holländska Ostindiska Kompaniet importerade kryddor, kaffe, choklad textil och annan lyx från Sydostasien och Indien. Amsterdam har en lång historia av små och välsorterade butiker.
Jag älskar att handla mat, kanske ovanligt mycket. Jag tar verkligen lång tid på mig när tittar, läser på förpackningar, klämmer, känner och luktar på frukt och grönsaker. När jag hittar en bra butik blir jag förälskad och vill handla där så ofta jag kan, jag blir exalterad av konceptbutiker och superhappy av att gå igenom en ambitiös avdelning med urval som slår allt annat. Sa ni ovanliga chilisorter och frukter? Då är jag där och scannar vare product medan jag drömmer upp vad jag vill laga. Förmodligen undrar personalen vad det är för mysko kvinna som spenderat en halvitmme på grynavdelningen mellan freekeh och rostat bovete!

Eftersom julen är på gång och du kanske är lika eller i alla fall nästan lika intresserad av att handla mat som jag är, delar jag med mig av mina favoritbutiker i Amsterdam här.
Butiken på bilderna är Stach på Nieuwe Spegelstraat. Scrolla längst ner i posten för adresser och webbsidor.


AMSTERDAMS BÄSTA MATBUTIKER

 1. Marqt
  Snygg konceptbutik med ekologisk inriktning. Ost och brödavdelningen är himmelsk!
  Här säljer man typiska holländska favoriter som flerkornsbröd med torkad frukt och på ostavdelningen finns både holländska och franska ekologiska ostar. Missa inte det stora utbudet av ekologiska viner på vägen ut.
 2. Bilder en de Clerq
  Den här butiken I västra Amsterdam är lösningen för den som vill äta riktigt god hemlagad mat men inte har tid att bläddra i kokböker ellr tidningar när inspirationen tryter. Bilder en de Clerq säljer måltider och kallar sig för ätbutik. Här väljer man mellan 14 rätter utvecklade av kockar och får sedan receptkort och ingredienser i ett paket så att man kan laga hemma själv.
 3. Organic for you
  Här hittar du biodynamisk mat av högsta kvalitet, karma-mat med andra ord, och precis som med Marqt gäller devisen ”smakar det så kostar det” här. Men vad det är värt det. OFY har det bästa av olivolja, balsamvinäger, vin, handbakade ekologiska bröd, choklad och färsk frukt. Här köper jag alltid den urgoda ”Tony’s” Fair trade choklad och och nötter. OFY finns på flera platser i Amsterdam. Jag handlar gärna på deras butik i det trevliga området Oud Zuid.
 4. Ekoplaza
  Ekoplaza är den största och äldsta biodynamiska butikskedjan i Nederländerna. Kött och mjölkprodukter som säljs här är från gårdar där djur är frigående och behandlas väl. Ekoplaza har också ett av de bästa urvalen för specialdieter, hälsokost och vegetarisk mat, allt från superfood som bipollen och spirulina, till glutenfria mjölsorter och pasta, veganostar, tempeh och seitan. Som butik känns Ekoplaza lite mer myskofta, sandaler och rökelse än de två chicare och dyrare Marqt och Organic for You, trots de är Ekoplaza inte billigt att handla på. Men har man väl kommit in i vanan av handla där är det svårt att sluta. Här vardagsshoppar jag grönsaker och vegoprodukter.
 5. Stach
  Jag har skrivit om Stach i RES förut, men det är värt att repeteras. Jag älskar att ta en snabblunch i butiken eller köpa med mig deliprodukter. Stach är en traiteurbutik, en blandning av delibutik-kiosk och cafe. Här kan köpa färdiga måltider att ta med eller äta på plats med en  cappucino eller juice. Mycket charm och en rolig blandning av syndiga sötsaker, bakverk, vin, snacks och hälsosamma sallader i en salig blandning, alltid inramat av de fina handskrivna texterna på skyltfönstren.
 6. Foodmarkt Amsterdam
  Nyöppnad butik i saluhallsstil som satsar på prisvänlig lokalproducerad mat i norra Amsterdam. Foodmarkt drivs av lågpriskedjan Jumbo i Nederländerna men konceptet är väldigt annorlunda än kedjans vanliga generiska butiker. Foodmarkts läge i norra Amsterdam, ett blommande och kreativt område med en genomsnittligt lägre inkomst än centrala Amsterdam är intressant. Det här området är spännande nu. Det här är nåt förframtiden, lokalproducerat till bra priser, för alla!

 

Stach-Nina Olsson 1

 

Stach-7001 Stach-7015Marqt
marqt.com
Overtoom 21

Bilder en de Clerq
bilderdeclercq.nl
De Clercqstraat 44

Organic for You
organicfoodforyou.nl
Cornelis Schuytstraat 26/28

Ekoplaza
ekoplaza.nl
Haarlemmerdijk 164

Stach
stach-food.nl
Nieuwe Spiegelstraat 52

Foodmarqt
jumbo.com/winkels/jumbo-amsterdam-foodmarkt-amsterdam/
Gedempt Hamerkanaal 223

Save

Save

Save

Save

Save

Save

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Sukha!

Sukha 1

I Nederländerna dyrkar man naturen. Kanske  beror romantiseringen av allt som är vildvuxet och obebott på att Nederländerna är Europeas mest tätbefolkade land efter Monaco. Här finns ingen allemansrätt och en enkel vandring i naturen är bland de bästa stunderna i livet för den holländska själen.

Inte så konstigt förstås att livet handlar om att hitta naturlighet i olika former. Obehandlade material och hantverk är populära i design och form.
En av mina favorit butiker – Sukha på Harlemmerstraat är en himmel för naturromantiker, med handgjorda möbler i bästa Peter Pan stil och ekologiskt mode. Sukha driver en egen design atelje och samarbetar med hantverkare i Nepal genom sin ”Sukha Foundation”. Efter senaste årens jordbävningar i Nepal är det en god sak att handla på Sukha. Det är en lite dyrare butik, men om din filosofi är att konsumera genom färre men mer väl genomtänka köp är det en både hållbar och smart affär.

Sukha 2Får man fresta med en gunga?

sukha3sukha4Sukha betyder, glädje på sanskrit.

Besök Sukha på Harlemmerstraat, på gångavstånd från Centralstationen. Harlemmerstraat är superb gata för shopping med många fina butiker.

Sukha Amsterdam
Haarlemmerstraat 110
www.sukha-amsterdam.nl

Save

Save

Save

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)

En plats i solen

street people-7965Sommaren har kommit till Amsterdam och terasserna runt kanaler och populära stråk är fulla av livsnjutare i solen. Själv sitter jag inomhus och jobbar med att skriva klart manuset till kokboken jag jobbar på. Men så fort tillfälle ges tänker jag strosa runt i stan med nära och kära och dricka Koffie Verkerd (kaffe med mjölk på holländska) eller Spritzer (vin & soda mix) på någon av våra favoritställen. Här tipsar jag om några av mina bästa uteserveringar i Amsterdam.

PRINSENGRACHT
Lite norr om Rosengracht och Anne Franks hus ligger ett gäng kafeer med utsikt över Prinsengracht. Roem serverar goda  sallader och smörgåsar och har platser med skydd från direkt sol. Vägg i vägg serverar Cafe de Prins typiskt holländsk mat och dryck som öl och ”bitterballen”  med en trevlig solskyddad uteservering att glassa på. På Rainarai sitter du skönt på en persiskt matta och kuddar och äter fantastiskt god meze när båtar och folkliv passerar förbi.

HARLEMMERSTRAAT
På charmiga shoppingstråket Harlemmerstraat ligger flera cafeer med mysiga uteplatser. På Stout och Teun är det extra trevligt om man som jag gillar uteserveringar som vinklas med hörn.

VONDELPARK
’t Blauwe Theehuis är kanske inte en kulinarisk upplevelse men det är en klassisk mötesplats i Amsterdam, platsen där många par ses för en första dejt eller där du möter vänner på väg igenom Amsterdam på cykel. Lummigt grönt och mitt i parken.

OUD ZUID
Söder om Museumplein i vackra Oud Zuid, är det gott om kvalitetsrostat kaffe på kafeer, samt stenungspizzerior och toppresturanger. På George W.P.A. är det modemedvetet och stans versioner av Blake Lively och Serena van der Woodsen (har du koll på Gossip Girl ? 🙂 skulle definitivt ses på lunch här. Ett stenkast över gatan ligger eleganta klassiska Bistron Joffers där interiören känns som hämtad från The Great Gatsby. Men nu gäller det uteserveringen och där sitter du skyddat från solen tillsammans med Amsterdams grädda när du dricker dit High tea eller brunchar i stil.

DE PIJP
Livliga är fullt av uteserveringar och barer, Wasserette bjuder på många platser och riktigt goda mackor. På kafe Krull serveras härliga kakor och tårtbitar på en rymlig uteservering. De Pijp är en pärla för uteserveringar, bege dig dit och slå dig ner.

 

A place in The Sun-7954

ADRESSER

Roem
Jordaan
Prinsengracht 126

Cafe de Prins
Jordaan
Prinsengracht 124

Rainarai
Jordaan
Prinsengracht 252

Teun
Haarlemmer buurt
Haarlemmerdijk 61

Stout
Haarlemmer buurt
Haarlemmerstraat 73

’t Blauwe Theehuis
Vondelpark
Vondelpark 5

George W.P.A
Oud Zuid

Willemsparkweg 74

Joffers
Oud Zuid
Willemsparkweg 163

De Wasserette
De Pijp

Cafe Krul
De Pijp
Sarphatipark 2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Hiding in plain sight

Hidinginplainsight1Det finns något väldigt lockande med barer som känns lite hemliga, gömda pärlor som bara ett fåtal invigda hittar till. Hiding in Plain Sight är ingen direkt doldis, utan flitigt omskriven som en av Nederländernas bästa coctailbarer, även utsedd till en av världens 50 bästa barer av  Sunday Times (Times UK). Det är en av mina favoritbarer, främst för att dom har så goda drinkar men även för att det är både avslappnat och snyggt på samma gång. Att HPS kör hela ”speak easy” konceptet går inte att ta miste på. ”Speak easy” är en klubb och -bartrend som hämtar inspiration från USA och 1920 och -30-talets gömda barer under den tid när va det förbjudet att sälja alkohol och lokaler höll en låg profil för att inte bli stängda.

Stilistiskt har HPS ramat in sig med en air av svunnen tid. Vi sippar på otroligt goda och kreativa drinkar medans ett brassigt live band spelar musik som hämtad från det glada 20 talet. Det är litet och mysigt med stil. Personalen som alltid är lika personliga och trevliga, tar coctails med största vänliga allvar, det är en stor spännvid på tekniker och blandningar. En dans för smaksinnet och farligt gott. Vi kommer tillbaka hit snart igen.

Hidinginplainsight2Hidinginplainsight3Hidinginplainsight4

Hiding in Plain Sight ligger väldigt centralt men på en lite undangömd gata.
Ett perfekt läge för en hemlig hotspot.


Rapenburg 18
Centrum
www.hpsamsterdam.com

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Hangar – ny hotspot

Hangar Amsterdam Olsson-7589Vad är nytt i Amsterdam? – Restaurangen Hangar i Noord har seglat upp som en ny hotspot att besöka. Strategiskt placerad nästan vägg i vägg med ikoniska Goudfazant med en stor utservering och glassterass vid kajkanten. Hangar äger alla förutsättningar att bli en riktig favorit i Amsterdam.

Gänget bakom Hangar har kopplingarna till holländska modelabeln  Schotch & Soda och den märks i den stilfulla sfären i lokalen.

Interiören är magnifik i den råa hangaren. ”Industriell chic” möter tropisk romantik och med utsikten över vattnet och centrala Amsterdam är det en perfekt plats för en helkväll med vänner eller en romantisk middag för två.

Köket i Hangar bjuder på högklassig sydeuropeisk mat. Min tryffeltortellini med pumpa var helt underbar och dessertlistan bör du inte missa. Fylld av oemotståndliga franska och italienska patesserier.

Hangar Amsterdam Olsson-7658Hangar Amsterdam Olsson-7643

Amsterdam Noord nås med några minuters färja från Centralstationen. Nyligen flyttade filmmuseet Eye till stadsdelen. Ij som området vid vattnet heter har fått nytt liv efter att varvet stängdes ner för några år sedan. Nu öppnar fler och fler restauranger, konstgallerier och festivaler upp i IJ. Hangar är i sig ett gott skäl att besöka Amsterdam Noord.

Hangar Amsterdam Olsson-7561Hangar Amsterdam Olsson-7700Hangar Amsterdam Olsson-7522Hangar
Aambeeldstraat 36

www.hangar.amsterdam

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Nescio – en hotellbar och kafépärla

NesciNu finns det ytterligare ett gott skäl att besöka Amsterdams bubblande östra stadsdel – Oost. Generator Amsterdam slog upp sina portar i Oosterpark för två veckor sedan och jag hade förmånen att kolla in lokalerna och prova både mat och barmenyn tillsammans med ett gäng journalister och instagramprofiler. Generator är prisvärt och ett koncept där känsla för detaljer genomsyrar helheten. Jag tog så mycket bilder som jag gillade att jag bestämde mig för att dela upp min Generatorpost i två delar, och i det här första inlägget vill jag gärna puffa extra för baren och kaféet Nescio.

Pizza nescisNescio bjuder på modern enkel mat i updaterad stil, En hel del hipsterfavoriter listas på menyn, allt från en underbart god hembakad granola till min senaste frukost-crush – pocherade ägg med avocado och sriracha sås på toast! Vi njöt av pizza med truffeltapenade och mascarpone, rostad aubergine med pommegranate kärnor, friterad bläckfisk och den holländska snackfavoriten ”Bitterballen” (helt ätbara krokettbollar med senaspmajonäs)!

NesciroomBaren kommer med all säkerhet bli en hotspot kvällstid, man bjuder på klassiska coctails och vassare smalare sorter öl och cider. Här satsar man på samarbeten lokala microbryggerier och både kaffebönor och bakverk hämtas från lokala producenter. Helt perfekt när man spejar på parklivet en solig dag på terassen med andra ord.

444A7086 Nescio barVill du se mer inifrån generator Amsterdam? Kika in här på bloggen snart för inlägget med del två i den här storyn. Önskar du att det här stället låg närmare dig. ”Your wishes are being heard”! Generator Stockholm öppnar också snart!

Generator Amsterdam
Mauritskade 57
www. generatorhostels.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Scandinavian Embassy

exteriorAtt resa kan vara omtumlande, och att bosätta sig utanför sveriges gränser kan vara en balansgång mellan spännande upptäckter och att tappa bort sig i översättningar och sammanhang. Oasen för den utmattade svensken som behöver en paus från alla nya intryck har hittills varit Ikea. Runt om i världen ser det svenska varuhuset betryggande likadant ut. Dit vallfärdar jag och andra svenskar för att köpa lingonsylt och godisbilar och annat som vi förmodligen inte skulle vara lika exalterade över om vi var hemma i Sverige. Men nu är det äntligen slutdrucket med billigt automatkaffe från småland, there’s a new kid in town!

När Scandinavian Embassy öppnade vid Sarphati park i Amsterdam blev det snabbt en magnet för nordbor och skandi-fans. Och det är så mycket bättre än Ikea förstås! Nordisk mat och gourmetkaffe, helt underbart! Speciellt bryggkaffet är något att prova, ägarna har vunnit priser för sitt kaffebryggande och utbudet består av finsmakarkvalitet att njuta av. Lokalen är minimal med ett leende. Blont trä och vita väggar känns så in i norden skandinaviskt. Enkelt, avskalat och utan krusiduller, med Amsterdams bästa kaffe, och en personal som pratar svenska. Brunch, lunch eller en kaffe och people watching in De Pijp, för kaffälskare och svenskar med hemlängtan. Don’t miss out. I won’t.
Scandinavian Embassy, Sarphatipark 34
www.scandinavianembassy.nl

cofffe

Interior Interior2

 

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

The Food Soul festival! Food trucks – Amsterdam

English translation below
All images courtesy of Food Soul festival.

Den 29-31 Januari 2016 har food truck festivalen Soul food parkerat på Kromhouthal. Det här vill jag inte missa och det tycker jag inte du ska göra heller om du är matintresserad och i krokarna i slutet av janauri! Det kommer att finnas massvis av inspirerande , god mat och lokala favoriter på plats. Räkna med tacos, korvar, burgare, etniska kök och massvis med konstfärdiga grepp på ”streefood” att smaka på. Entren är gratis festivalen har öppet från 12.00 till midnatt.

Informationen på Facebook och hemsidan är på holländska, men det är busenkelt att hitta dit. På Centralstationens baksida går det gratis färjor till IJ, väl framme är det några minuters promenad. Hitta dit med den här kartan.

Länkar:
www.foodsoulfestival.nl
www.facebook.com/foodsoulfestival

In english

On the 29-31 of January , the food truck event ”Soul food Festival” is parked and open at De Kromhouthal, only a few minutes from the Centralstation.

I’m not missing out on this event and you shouldn’t either if you’re interested in food and around town. There’ll be plenty of inspiring and tasty food to try and local favorites on the spot. Expect lots of tacos, sausages, burgers, ethnic kitchens and experimental takes on street food.

The festival is free to enter and is open between noon and midnight. the information on the Home page and face book is in dutch, but it’s dead easy to find. There are ferries behind the central station that will take you to IJ in only a few minutes, from there it’s a short walk. Find it easily with this google map.

Links
www.foodsoulfestival.nl
www.facebook.com/foodsoulfestival

 

Kromhouthal

Kromhouthal

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)