New York

Mitt nya vardagsrum

Judd

Terrace

Det har väl inte undgått någon att vi för en vecka sedan fick ett nytt museum för amerikansk modern konst.  The Whitney har flyttat in i spektakulärt glänsande lokaler i Meatpacking distriktet.  Museets ikoniska, Marcel Breuer designade hem på tjusiga Upper East Side blev för trångt, den brutalistiska, uppochnedvända zigguraten på närmare 3 000 kvm har bytts mot superarkitekten Renzo Pianos senaste kreation (hans 25e museum) med 4 645 kvm galleriytor.  Den ankrar sig fast i Highlines södra slut, lite som ett kantigt fartyg på nio våningar, med fönster från golv till tak som sträcker sig västerut mot Hudsonfloden och terrasser som räcker åt öster och Manhattans taggiga inre.

Populistiskt så det förslår, nya Whitney sticker inte under stolen med att det vill bli stadens mesta vardagsrum.  Bring it on!  Jag tänker absolut göra detta till min alldeles egna salong, det är luftigt, lekfullt och opretentiöst.  Första utställningen, America is Hard to See är tagen helt och hållet från museets förträffliga samling på ca 22 000 verk.  En härlig exposé som spänner ett helt århundrade.

Det vilar en närmast tivoli-artad stämning här, till och med vakterna har kul på jobbet och interagerar med besökarna.  ”Det skadar ingen att vi pratar med er”, porlar en av dem muntert.  I sommar ska jag ta med mig en bok och sitta ute på en av terrasserna och bara såsa i solen.  Nya Whitney är sannerligen mer än bara ett museum.

Om du gillar konst och kommer hit ofta kan det vara värt att skaffa ett medlemsskap, det kostar inte mer än $50 per år för dem som bor utomlands.  Jämfört med $22 per entré är det en ”bargain basement” investering.

HopperI don’t suppose anybody’s missed the fact that we got a new museum for modern American art a week ago.  The Whitney has moved into a spectacularly gleaming new  space in the Meatpacking District.  The museum’s iconic Marcel Breuer designed home on the tony Upper East Side became cramped, the brutalist, upside-down ziggurat of nearly 3 000 square meters has been swapped for starchitect Renzo Piano’s latest creation (His 25th museum) with 4 645 square meters of gallery space.  It anchors the Highline’s southern end, somewhat like a boxy, nine story ship with floor-to-ceiling windows that stretch west toward the Hudson River and terraces that reach east, facing Manhattan’s jagged skyline.

Sure it’s populist, the new Whitney doesn’t hide the fact that it wants to be the city’s grandest livingroom.  Bring it on!  I am definitely making this my own personal parlor, it’s airy, playful and unpretentious.  The first exhibit, American is Hard to See, is drawn entirely from the museum’s stellar collection of about 22 000 artworks.  It’s a delightful exposé that spans a whole century.

There’s a sort of funfair vibe here, even the guards are having a good time and interact with the visitors.  ”It doesn’t hurt anyone that we talk to you”, says one of them gleefully.  This summer I am going to bring a book and sit out on one of the terraces and just chill in the sun.  The new Whitney is definitely more than just a museum.

If you like art and come here often you might want to consider getting a membership, it doesn’t cost more than $50 per year for those of you who live abroad.  Compare that to the $22 entrance fee and it all of a sudden seems like a bargain basement investment.

Chairs

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Mitt nya vardagsrum, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *