New York

Gansevoort Market & Meatpacking District

 

Gansevoort MarketTacombi

Hungrig?  Är det dags för lunch?  Vill du vila fötterna en stund eller är du bara sugen på en fika?  Har du kanske vandrat igenom hela Whitney museet och är redo för en glass?  Ett stenkast från konstens nya vardagsrum vid Highline parken finns en sympatisk liten saluhall som längtar efter ditt sällskap.  Gansevoort Market är din vän, en kosmopolitisk vän som bjuder på mat från jordens alla hörn.  Tacos, sushi, arepas, pad thai och crêpes.  Macarons, gelato, vegan-vänliga snacks, och rart hembakta cookies.  Min favorit?  Ed’s Lobster roll, en klassiker från Maine,  lite som en skagenröra gjord på hummer, serverad i ett korvbröd.

Gansevoort Market är en uppsvassad version av originalet som bodde på samma adress under det sena 1800-talet då slakterierna började flytta till nejden – därav namnet Meatpacking District.  År 1900 fanns här 250 slakterier, 2003 kunde vi räkna till 35 stycken, idag är det enkom en eller två tappra slaktare kvar.  Det började halka utför på 60-talet, 20 år senare var det rena rama vilda västern, droger och prostitution, sexklubbar som kontrollerades av maffian, en subkultur som höll i sig ända till slutet på 90-talet.  Dagtid rann det blod från slakterierna i rännstenen, stora tråg med djurben och hönsfjädrar kantade trottoarerna, nattetid var det transorna som gjorde detsamma.  Meatpacking var stadens HBTQ högkvarter.  Det var livligt, lortigt, stundom lugubert.  Underbara krogen Florent höll öppet 24 timmar om dygnet, där hamnade vi alla efter sena, sviriga aftnar som aldrig ville sluta.  Vi armbågades med läderbögar, klubbkids och sagda transor i tornande peruker.  Det var hur kul som helst.  Nu är det fortfarande (något) kul, men på ett helt annat sätt.  När Highline parken invigdes 2009 hade Meatpacking blivit en städad shoppinggalleria med glammiga boutiquer, hotell och dyra restauranger.  Det var bättre förr…

Flower GirlCoffe guy

 

Gansevoort Market, 52 Gansevoort Street, www.gansmarket.com

Hungry?  Is it time for lunch?  Do you want to rest your feet or are you just in need of caffeine?  Perhaps you’ve meandered through the whole Whitney Museum and are jonesing for an ice cream?  A stone’s throw from that new livingroom of modern art lies a quaint little market that is longing for your company.  Gansevoort Market is your friend, a cosmopolitan friend that offers food from all over the world.  Tacos, sushi, arepas, pad thai and crêpes.  Macarons, gelato, vegan-friendly snacks and homemade cookies.  My favorite?  Ed’s lobster roll, a classic dish from Maine, lobster salad stuffed into a hotdog bun.

Gansevoort Market is a spiffed up version of the original that lived at the same address during the late 1800’s when the butcheries started to move into the neighborhood – hence the name Meatpacking District.  In 1900 there were 250 butcheries here, in 2003 they had whittled down to 35, today there are only one or two brave butchers left.  It started to go south in the 60’s, 20 years later it was the wild west, drugs and prostitution, sex clubs controlled by the mob, a subculture that remained until the late 90’s.  During the day there was blood in the gutter from the butcheries, troughs filled with animal bones and poultry feathers lined the sidewalks, at night the trannies took their place.  Meatpacking was the city’s LGBT headquarters.  It was lively, lewd and at times lugubrious.  The fabulous restaurant Florent was open 24 hours a day, we all ended up there after late, debauched evenings that refused to end.  We rubbed elbows with leather fetishists, club kids and said trannies in towering wigs.  It was awesome.  Today it is also (somewhat) awesome, though in a totally different way.  When the Highline park was inaugurated in 2009 the Meatpacking had become a tidy shopping mall with glossy boutiques, hotels and expensive restaurants.  We miss the old times…

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Gansevoort Market & Meatpacking District, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
Detta inlägg postades i Eat, Food, Gör som lokalbefolkningen, I heart NY, Local, Mat, New York, Non-tourist, The Big Apple, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *