New York

Excellent birds

Hua mei 2 Hua mei 3

En fågelcirkus i Chinatown?  Jag trodde det var en sån där råttan-i-pizzan vandringssägen, en ”urban legend” som det så fiffigt heter på engelska.  Jag hade hört talas om den men aldrig klurat ut var den låg, tills jag en dag för länge sedan, av en slump upptäckte det magiska fenomenet.  Helt sanningsenligt är det väl inte en cirkus, men det är ett nog så underhållande och udda inslag som förtjänar att skrivas om.

Varje lördags- och söndagsmorgon, året om samlas en brokig skara kinesiska fågelentusiaster i en park mitt i Chinatown.  De släpar med sig sina skönsjungande hwamei sångfåglar i intrikat snidade, lackerade bambuburar, ekiperade med små små matskålar som ser ut att vara Ming dynasti dyrgripar.  Gubbarna (kvinnor verkar definitivt inte välkomna i denna säregna gubbklubb) småmuttrar tyst sinsemellan medan de färggranna sparvarna trallar högt med varandra.  Ju längre fåglarna sitter där ute desto mer exalterade blir de av att umgås, de piskar upp stämningen och agiterar tills de börjar göra frivolter och upprymda småflygningar i sina begränsande burar.

Mitt på Manhattan, vid en asfaltsgrå gatukorsning, i en park som knappast är mer än en anemisk träddunge, där kvittrar det som i självaste djungeln.  Avgaser och oljud försvinner raskt i detta förtrollade hörn av vår stad.

De flesta kineser i djupaste Chinatown talar inte engelska, jag lyckades dock hitta en karl som jag kunde kommunicera med, jag vill veta mer om hwamei:erna.  När jag påpekade att jag också vill ha en sådan här fågel skrattade han åt min naivitet.  Det krävs mycket träning och speciell kost för att få dem att vissla och göra sina akrobatiska konster, dessutom kostar burarna mer än nyrikt bling-bling i Peking.

Kanske inte denna gång då…men jag tittar fortfarande förbi hos ”ornitologerna” då och då, om jag blundar och lyssnar på fågelsången kan jag drömma mig bort en stund. Prova du med!

Sara D. Roosevelt Park: på södra sidan av korsningen Chrystie och Delancey Street.

eggsGinger ale

A bird cirkus in Chinatown?  I thought it was an urban legend.  I had heard of it but never managed to figure out exactly where it was, until one day a long time ago when, by chance, I stumbled upon this magical phenomenon.  Truthfully it’s not really a circus, but it’s entertaining and odd enough to merit a mention.

Every Saturday and Sunday morning, year round, a bunch of random Chinese bird enthusiasts gather in a park in the middle of Chinatown.  They bring along their hwamei song birds in intricately carved, lacquered bamboo cages equipped with tiny food bowls that look like Ming Dynasty rarities.  The men (Women definitely are not invited to this exotic boys club) keep quiet conversations while their colorful winged buddies warble up a storm.  The longer the birds stay out, the more excited they get about chatting with each other.  They fluff their feathers and coo like kids in a candy shop until they start doing back flips and exuberant little flights in their confined cages.

In the middle of Manhattan, next to a cement gray street crossing, in a park that is hardly more than an anemic gathering of wispy trees, there is a wild, Amazonian cacophony.  Cars, trucks and noise disappear in this enchanted little corner of our city.

Most Chinese people in deepest, darkest Chinatown don’t speak English, I did however manage to find a man I could communicate with, I wanted to know more about the hwameis.  I naively told him I’d love to have a hwamei of my own, to which he just laughed.  They require huge amounts of training and a very specific diet, getting them to whistle and perform their acrobatics is no child’s play, additionally the cages cost more than new money bling-bling in Beijing.

Ok then, maybe not this time…but I do check in on the ”ornithologists” once in a while, if I close my eyes and listen to the bird song I can dream myself into another dimension for a moment.  You try it!

Sara D. Roosevelt Park: on the south side of the interaction of Chrystie and Delancey Street.

sugarcaneKids

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Excellent birds, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Detta inlägg postades i Birds, Chinatown, Gör som lokalbefolkningen, I heart NY, Local, New York, Non-tourist, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *