New York

Japanska Katter/Japanese Cats

IMG_6278 IMG_6280

Ja, jag är en ”crazy cat lady”, jag erkänner det villigt.  Efter orkanen Sandy trillade katten Jesus in i mitt liv, en liten randig grej på två månader som villat bort sig i stormens öga, Jesus och jag är numera bästisar.  Leonardo da Vinci hade rätt, även den minsta katt är ett mästerverk.

Fram till den 7e juni pågår en fabulös, humoristisk utställning på Japan Society, Life of Cats är en studie i katter med över 120 enastående s.k. ukiyo-e träsnitt från Edo perioden, 1615-1867.  De graciösa pälsdjuren introducerades i  Japan på 1500-talet, fripassagerarna tassade in i landet ombord på fartyg som transporterade heliga, buddistiska skrifter från Kina.  Sedan dess har de varit närmast kultförklarade där borta, det finns hela öar där katterna är långt överlägsna människor i antal och där hundar är förbjudna.  Life of Cats är en kärleksförklaring till katten.  Och även om du inte är kattfanatiker är utställningen väl värd att se för de utsökta träsnitten som ger en liten glimt av ett förgånget, japanskt vardagsliv.

IMG_6277

Sure, I’m a crazy cat lady, I’m the first one to admit it.  Jesus the cat came into my life after hurricane Sandy, a little striped two month old thing that had gotten lost in the eye of the storm, Jesus and I are now BFF.  Leonardo da Vinci was right, even the smallest feline is a masterpiece.

There’s a fabulous, humorous exhibit at the Japan Society, up until June 7th, Life of Cats is a study in (Umm, yeah, what else?!) cats with over 120 outstanding ukiyo-e woodblock prints from the Edo Period, 1615-1867.  Felines first came to Japan during the 16th century, the stowaways tiptoed into the country aboard ships that transported holy, Buddhist scriptures from China.  Since then the Japanese have more or less idolized them, there are whole islands where cats outnumber humans and where dogs are banned.  Life of Cats is a declaration of love to the cat.  And even if you’re not a cat fanatic, the show is well worth a visit just to see the exquisite woodblock prints that offer a glimpse into the daily life of a bygone Japan.

Japan Society, 333 East 47th Street.

10461933_10152398210316298_6119139445598190758_nChillin’ like a villain!

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Japanska Katter/Japanese Cats, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Detta inlägg postades i art, cats, Gör som lokalbefolkningen, I heart NY, katter, konst, Local, New York, Non-tourist, The Big Apple, Tidningen RES och märktes , , , den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *