New York

Helgens fyrverkerier, här ser du dem bäst/The weekend’s fireworks, here’s where to watch them

malave_4thofjuly_72

På lördag firar vi USAs självständighetsdag.  Det betyder flaggviftande och självklart fyrverkerier.  Lämmeltåget ut ur stan har redan börjat, jag älskar NYC när det är långhelg, det blir lite tystare, lugnare, nästan lite folktomt på sina håll.  De som blir kvar brukar hitta upp på hustak och ner i trädgårdar där de obligatoriska grillarna går på högvarv, att fira 4th of July utan en rejäl BBQ är inte att tänka på.  Om du råkar vara här är det bara att hoppas att någon bjuder in dig till kalas, vill du se fyrverkerierna finns ett antal alternativ.

Runt 21.00 snåret kommer de skjutas upp från ett antal pråmar i East River,  en dubbelpråm precis söder om Brooklynbron samt fyra till mellan 23e och 42a gatan.  Det betyder att stråket utmed Brooklyn Heights (The Promenade) och Brooklyn Bridge Park, Queens stadsdelen Long Island City samt merparten av Manhattans sydöstra sida blir firandes första parkett.  Roosevelt Islands sydspets lär också vara en prima utkiksplats.  Biltrafik stängs av, det blir huggsexa om ståplatserna, somliga pinkar in sina revir redan tidigt på eftermiddagen.  Om du inte vill trängas med andra går det utmärkt att köpa (dyra) biljetter till mer exklusiva tillställningar:

Empire State Building, 350 Fifth Avenue.  $185 ger dig möjlighet att bli riktigt tjenis med fyrverkerierna från skyskrapans  86e våning.  Observatoriet håller öppet från 20.00 till 22.00, det lär dock bli sardinburkspackat där med.  www.esbnyc.com

Berry Park, 4 Berry Street, Williamsburg.  Krogen har en trivsam takterrass med utsikt över Manhattan, fast här lär det nog mer handla om partyt än om fyrverkerierna.  Bänka dig tidigt om du vill ha en sittplats mot East River.  www.berryparkbk.com

The Water Club, 300 East 30th Street.  Det här etablissemanget ligger på vattnet, så närmare festligheterna kan du inte komma.  Det är vuxenvarning på matsalen, men baren på takterrassen lär vara lite mer avspänd.  Ring för biljettinfo och bordsbokning, 212.683.3333.  www.thewaterclub.com

Clipper City Tall Ship, 1 Battery Place.  Att sitta och guppa på ett gammalt segelfartyg, inom  räckavstånd från fyrverkerierna lär ju vara en kunglig upplevelse.  Men smakar det så kostar det,    $350 för vuxna, $275 för barn.  Klockan 17.30 går det bra att mönstra på för BBQ och öppen bar.  www.manhattanbysail.com

Long Island City Flea & Food, 5-25 46th Avenue.  Vill du hellre shoppa kan du styra kosan till loppisen i LIC som för första gången kommer hålla en nattmarknad, öppen till 22.30.  Mat, handgjorda grejer, loppisfynd och ett öl- och vinhak.  www.licflea.com

liberty-fireworks-1-buffaloworks-photography

Saturday is Independence Day.  Bring on the flag-waving and fireworks!  The general exodus has already started, I love NYC on a long weekend, it gets a bit more quiet, more peaceful and, in places,  almost a little desolate.  Those of us who stick around usually find our ways up to roof decks or down to gardens where the obligatory BBQs will be sizzling, you can’t celebrate the 4th of July without a proper BBQ.  If you happen to be around, let’s hope you get invited to someone’s shindig, if you want to see the fireworks there are plenty of options.

They’ll be fired off from a number of barges in the East River, a double barge just south of the Brooklyn Bridge and four more between 23rd and 42nd Street.  The Promenade in Brooklyn Heights and the Brooklyn Bridge Park, Long Island City in Queens, and most of the southeast side of Manhattan will become your own private first row orchestra seat.  The southern end of Roosevelt Island is sure to be a prime viewing spot as well.  Car traffic will come to a halt, it’ll be a free-for-all along the riverside, some people stake their territories already in the early  afternoon.  If you’re not into that scene there are options, albeit more pricey ones:

Empire State Building, 350 Fifth Avenue.  $185 gives you the opportunity to get up close and personal with the fireworks.  The 86th floor observatory will be open between 8 and 10pm, it will no doubt get pretty crammed though.  www.esbnyc.com

Berry Park, 4 Berry Street, Williamsburg.  This restaurant/bar has a fine roof terrace with a great view of the City but it’ll be more about the party than the fireworks up here.  Get here early if you want to nab one of the East River-facing tables.  www.berryparkbk.com

The Water Club, 300 East 30th Street.  Right on the water, so you won’t any closer to the action.  The dining room is a bit grown up and stuffy, but the bar on the roof could be a fun place to hang out.  Call for ticket info and pricing, 212.683.3333.  www.thewaterclub.com

Clipper City Tall Ship, 1 Battery Place.  To be bopping around on a tall ship in the NY harbor, within reach of the fireworks, has got to be a pretty regal experience.  But it doesn’t come cheap, $350 for adults, $275 for the kids.  The boat boards at 5.30pm, there’s BBQ and an open bar.  www.manhattanbysail.com

Long Island City Flea & Food, 5-25 46th Avenue.  If you’d rather spend your time shopping, head to the LIC flea which, for the first time, will host a night market, open until 10.30.  Food, crafts, flea market finds and a beer- and wine garden. www.licflea.com

Photo credits: George Malave, Buffaloworks Photography

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Helgens fyrverkerier, här ser du dem bäst/The weekend's fireworks, here's where to watch them, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Detta inlägg postades i Brooklyn, Chinatown, Do as the locals, Eat, Food, Gör som lokalbefolkningen, I heart NY, Local, Mat, New York, Non-tourist, Okategoriserade, The Big Apple, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *