New York

Summer Streets

Park copy

Vad gör du i NY på en lördagsmorgon i augusti?  Jo, du promenerar från City Hall, hela vägen till Upper East Side utan att en enda gång behöva stanna för rödljus.  Över 11km citygator, från Lafayette Street vid Brooklyn Bridge, upp till Park Avenue och 72nd Street stängs för trafik så att fotgängare, joggare, cyklister och allmänt nyfikna individer kan ta över asfaltsdjungeln för en kort stund.  Utmed denna bilfria väg har staden och ett antal sponsorer ordnat med diverse underhållning samt riggat en vattenrutschkana och en zipline.  Yoga, crossfit, fotboll, dansklasser, gratis rollerblade utlåning, teater, matlagningsdemonstrationer är bara några av aktiviteterna du kan testa.

Två lördagar till: den 8e och den 15e, mellan kl. 07.00 och 13.00.  Det drog igång i lördags, då var jag ute och spatserade.  Det är en underlig känsla, tystnad, mitt på Manhattan. Utan bilar är New York trivsammare.  Inga tutande fartidioter, inga brölande lastbilar, inget oväsen alls.  Bara ljudet av förbisvischande cyklister samt en och annan rollerbladare.  Stillsamt, vackert, udda.  Folk flanerade istället för att maraton-halvspringa som de vanligtvis gör här, ge alla varsin cykel och förbjud bilarna en gång för alla!

Första pris för originalitet gick till gubben i den gula kostymen som cyklade om mig vid Grand Central Station.  Han hade riggat en manick som spottade såpbubblor från cykelkorgen.  En gnutta magi.  Jag kan inte låta bli att undra hur han resonerade när han steg upp: ”Idag ska jag svida på mig den stiliga gula kostymen och ge allmänheten en dos bubblor. Det blir finfint.”

Andra pris för cyklande publikfrierier gick till den ståtliga karln som surrat fast en trafikkon på sin pakethållare.  En trafikkon med en bandspelare inuti och ett stort hål för högtalaren som gav oss en högljudd dos funk.  En trafikkon som även dekorerats med plastblommor.  Vad han tänkte när han steg upp på morgonen har jag ingen aning om, men jag vet att han åt en riktigt groovy frukost.

 

What do you do in NY on a Saturday morning in August?  You take a walk from City Hall, all the way to the Upper East Side without even once having to stop at a red light.  Over 11km city streets, from Lafayette Street at the Brooklyn Bridge, up to Park Avenue and 72nd Street is closed for traffic so that pedestrians, joggers, bicyclists and curious individuals can take over the asphalt jungle for a short moment.  The city and their sponsors organize various forms of entertainment along this car free route, this year there’s a water slide and a zipline.  Yoga, soccer, free rollerblade rental, theater, cooking demos are just a few of the activities that you can try.

It’s happening another two Saturdays: the 8th and the 15th, between 7 am and 1 pm.  It all started last Saturday, that’s when I went for a walk.  It’s a strange sensation, silence, in the middle of Manhattan.  The city is so much nicer without the cars.  There are no speed demons, no loud trucks, no noise at all.  Just the sound of cyclists and the odd rollerblader.  Peaceful, beautiful, bizarre.  People actually stroll about instead of marathon-sprint like they normally do here, give everyone a bike and ban the cars once and for all!

First prize for originality went to the man in the yellow suit who biked past me at Grand Central Station.  His bicycle basket was rigged to a contraption that spat out soap bubbles.  A little piece of magic.  I can’t help but wonder what he was thinking when he got up: ”Today I’m going to don that dapper yellow suit and give the general public a spray of bubbles.  It’s going to be dandy!”

Second prize for biking extravaganzas went to the swank guy who had attached a traffic cone  to the back of his two-wheeler.  A traffic cone stuffed with a boom box, blaring a healthy dose of  funk.  A traffic cone that, additionally, was decorated with plastic flowers.  God only knows what he was thinking when he got up that morning, but I do know he ate something very groovy for breakfast.

http://www.nyc.gov/html/dot/summerstreets/html/home/home.shtml

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Detta inlägg postades i Do as the locals, Gör som lokalbefolkningen, I heart NY, Local, New York, Non-tourist, Okategoriserade, The Big Apple, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *