New York

Dr. Shakshuka

DSC_3175

 

Jag bor på översta våningen med utsikt över Tel Avis playa, nedanför kan jag höra ljudet av förbi-susande bilar och partysugna filurer.  Jag orkar knappt hålla ögonen öppna, det skvalpar alldeles för många intryck i skallen och solen har sugit varenda uns energi ur min kropp.  Men jag måste berätta om min middag…

Han kallar sig för Doktor Shakshuka.  Visst, för alla er som besökt Tel Aviv tidigare kan hans etablissemang te sig som en turistfälla, men skit i det, han må stå med i alla guideböcker, det finns en anledning till det, den gode doktorn kan även tituleras professor Shakshuka, själv vill jag kalla honom Ers nåd.  För en karl som lagar sådan god mat förtjänar vördnad.  Hans restaurang ligger i Jaffa.  Styr kosan dit och låt den påpassliga personalen duka fram tallrik efter tallrik av läckerheter.  Hummus kommer förstås segla ner på bordet, men det är okran, merguezen, aubergineröran, shawarman och framförallt shakshukan du måste smaka på.  Shakshuka är ägg som kokas i en lätt pikant tomatröra.  Bryt en bit bröd och gör såsom italienarna säger; ”fare la scarpetta”,  vilket ordagrant betyder ”göra den lilla skon”, skopa upp sås med brödet som vore det en högklackad pumps.  Och så gör samma sak igen, och njut av att du sitter på en underbar krog som är en institution.  Strunta i att det finns andra turister här, alla hittar till farbror doktorn, till och med lokalbefolkningen.

DSC_3186

I’ve got a room on the top floor, with a panoramic view of Tel Aviv’s beach, down below I can hear the swishy sound of cars and swank partygoers.  I can hardly keep my eyes open, there are too many impressions sloshing about in my head and the sun has sucked every ounce of energy from my body.  But I still have to tell you about my dinner…

He calls himself Dr. Shakshuka.  Sure, for all of you who’ve visited Tel Aviv before his establishment might come across as a tourist trap, but forget about that for a moment, he might be in all of the guidebooks, there’s a reason for that, the good doctor could also be categorized as Professor Shakshuka, personally I want to call him HIs Highness.  Anyone who cooks food as good as this deserves to be revered.  His restaurant is in Jaffa.  So get thyself there now and let the attentive staff serve plate after plate of delicacies.  Hummus will inevitably land on your table, but it’s the okra, the merguez, the baba ganoush, the shawarma and first and foremost the shakshuka that you must try.  Shakshuka is an egg dish, cooked in a vaguely spicy tomato sauce.  Break off a piece of bread and do what the Italians call ”fare la scarpetta”, which word for word means ”make the little shoe”: scoop sauce with the bread as if that bread was a high heeled pump.  Then do it again and enjoy the fact that you’re sitting at an amazing restaurant that is an institution.  Forget about the other tourists that are there, everyone finds his way to the good Doctor, even the locals.

DSC_3187

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Detta inlägg postades i Do as the locals, Gör som lokalbefolkningen, Israel, Local, Mat, Non-tourist, Okategoriserade, Resor, Tel Aviv, Tidningen RES, Travel, Utanför NY den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *