New York

Julskyltfönster / Holiday windows

Rockefeller Center 1Rockefeller Center

Idag tände de ljusen i den 30 meter höga julgranen vid Rockefeller Center, för en vecka sedan avtäcktes julskyltfönstren hos de stora varuhusen som alla försöker överträffa varandra med galet påkostade installationer.  Pressen att leverera mer, bättre, större, ”wow-igare” blir mer och mer påtaglig för varje år.  Om du vill kika närmare på spektaklen gör du bäst i att börja Midtown och sedan vandra söderut.

Bloomies smallBloomies

Hos Bloomingdales är fönstren utmed Lexington Avenue fyllda med bling och blommor.  Metalliskt Jeff Koons:iga pingviner, nallar och snögubbar minglar med allsköns rosor, hortensior m.m.  I ena skyltfönstret finns en attrapp som spottar ut godis, i ett annat kan man ta selfies.  På varuhusets baksida är det Star Wars som gäller.

Barneys 1

Barneys 3

 

På Madison Avenue  har Barneys har installerat frysskåp i sina skyltfönster, här växer ett fantasi-palats av is, tillverkat av 2 000 liter vatten och lika många handstöpta istappar, i en miljö som håller -25 grader.  Mellan kl. 12.00 och 19.30 varje dag bjuder ett par isskulptörer på en motorsågs-fingerfärdig show där de mejslar fram arktiska djur och annat lättsamt.  Glasskulptören Dale Chihuly har installerat ett konstverk av 700 munblåsta istappar som briljerar ikapp med Debussys Claire de lune.  Barneys vill alltid vara klassens värsting.

Bergdorf 8Bergdorf 2Bergdorf

Runt hörnet, ett par kvarter ner på Fifth Avenue blänker Bergdorf Goodman med en kavalkad av dryg sju miljoner handklistrade Swarovski kristaller och pärlor.  Poseidon är pärlklädd, en chihuahua bländar i grönt glitter, här finns en apa som spår framtiden i en kristallkula och mer glitter än vad som platsar i en Barbievärld.  Bergdorgfs skyltfönster är alltid en explosion av färger och kreativitet.

Anthropologie 1

Promenera vidare nerför Fifth Avenue till Rockefeller Center och piazzan som leder till isrinken nedanför den enorma granen, här doftar det mer jul än någon annanstans i stan.  Stanna till och kika på Anthropologies fönster vid 50e gatan, de är fyllda av hela pepparkaksbyar, bagerifantasier samt kompositioner med vispar, kakformar och stora mjölsäckar.

Saks 3

Saks Fifth Avenue bjuder på ljusshow varje kväll då varuhusets fasad lyser upp som ett vinterpalats.  ”The Winter Palace” heter årets tema som bjuder på en majestätisk, tillika märklig resa där jordens alla underverk är täckta av gnistrande snö. Till och med Taj Mahal har fått sig ett lager vitt puder samt, helt ofattbart, diskokula. Eiffeltornet står på sniskan, ovanför Colosseum hägrar en kvinnlig gladiator, alltsammans är lätt psykedeliskt frostnupet och isigt blankt.

SaksLord & T 1

Längre ner på Fifth Avenue bor Lord & Taylor, ett något traditionsbundet varuhus där årets julskyltning också inkluderar bakverk, sötsaker och dansande pepparkaksgubbar.  Här finns tillräckligt med sockerdrömmar för att skruva upp en hel skock dagisungar. Bildspel flimrar förbi, ett gökur leker tittut och digitaliserade hägringar blinkar till med adventsönskningar.

Macys 7Macys 8

Gå vidare till 34e gatan där Broadway korsar Sixth Avenue och Macys tronar.  Deras skyltfönster är en hyllning till Charlie Brown och den tecknade filmen från 1965, ”A Charlie Brown Christmas” (nya filmen hade premiär lagom till Thanksgiving). Alla huvudingredienser finns med, den taniga julgranen, Snobben och hans hundhus, Linus med filten, Lucy och de andra ungarna samt den där feldimensionerade flygen som Schroeder spelar jazziga toner på, denna gång i en interaktiv version som låter de förbipasserande lira med.

Härifrån är det inte långt till Union Square och den välbesökta julmarknaden.  Då har du effektiv traskat cirka 50 kvarter utan att ens tänka på det.

Rockefeller Center 2

The Rockefeller Center Christmas tree is now twinkling, a week ago the big department stores unveiled their holiday windows, all of which try to outdo each other with costly installations.  Every year the pressure to deliver bigger and better displays seems to become more and more tangible.  If you want to take a closer look at the spectacles you should start Midtown and work your way south.

At Bloomingdales the windows along Lexington Avenue are filled with bling and flowers.  Metallic, Jeff Koons:ian penguins, teddy bears and snowmen mingle with roses and hydrangeas. In one of the windows there’s a contraption that spits out candy, in another you can take selfies.  The department store’s backside is dedicated to Star Wars.

On Madison Avenue Barneys has installed giant freezers, there’s a fantasy ice palace made of 2 000 liters of water and just as many hand cast icicles.  Every day between 12pm and 7.30pm a pair of ice sculptors show off their skills using various power tools as they chisel arctic animals in in a chilly -25 degrees Centigrade.  The glas artist Dale Chihuly has installed an artwork comprised of some 700 glass icicles that shine to the tune of Debussy’s Claire de Lune.  Barneys   is definitely the class clown.

Around the corner, a couple of blocks down Fifth Avenue you’ll find Bergdorf Goodman’s gleaming bonanza of over seven million hand-glued Swarovski crystals and pearls.  Poseidon is dressed in beads, a chihuahua dazzles in green glitter, there’s a tiny fortune telling monkey and more bling than could possibly fit in Barbie’s world.  Bergdorf’s holiday windows are always an explosion och color and creativity.

Continue down Fifth Avenue to Rockefeller Center and the piazza that leads to the ice rink below the enormous Christmas tree, this is the City’s epicenter of holiday spirit.  Stop and take a look at Anthropologie’s windows on 50th Street, they’re filled with whole gingerbread villages, baked fantasies and compositions with whisks, cookie cutters and bags of flour.

Every night Saks Fifth Avenue’s facade lights up like a winter palace.  ”The Winter Palace” is also this year’s theme, it offers up a majestic yet bizarre journey where the seven wonders of the world are covered in pristine snow.  Yes, even the Taj Mahal has a dusting of white powder, and, incongruously, a disco ball.  The Eiffel Tower is crooked, there’s a female gladiator above the Colosseum, everything is frosty and slightly psychedelic.

Further down Fifth Avenue is where you’ll find Lord & Taylor, a rather stodgy department store where this year’s holiday windows also include baked goods, sweets and dancing gingerbread men.  There’s enough sugar coated apparitions here to jolt even the most jaded kid.  Images flicker by, a cuckoo clock plays peekaboo and a various other digitalized fandangos dance across the displays.

Walk another 10+ blocks south to 34th Street where Broadway crosses Sixth Avenue, this is where you’ll find Macy’s.  Their holiday windows are a tribute to Charlie Brown and the animated movie from 1965, ”A Charlie Brown Christmas” (The new version opened during Thanksgiving.)  All the main ingredients are here, the wimpy Christmas tree, Snoopy and his dog house, Linus with the blanket. Lucy and the other kids as well as that strangely tiny grand piano that Schroeder plays jazzy tunes on, this time in an interactive version that allows passersby to play along.

From here it’s a hop-skip to the holiday market in Union Square.  At which point you will have strolled about 50 blocks without even thinking about it.

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Detta inlägg postades i Christmas, Do as the locals, Gör som lokalbefolkningen, I heart NY, Jul, New York, Non-tourist, The Big Apple, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *