New York

Billighetsshopping/Shopping on the cheap

Century 21. Ett fenomen, en svordom. Att shoppa kläder och accessoarer på detta billighetstempel är ungefär lika kul som att operera blindtarmen. Det spelar ingen roll att de totalrenoverat stället, det är fortfarande ungefär lika trivsamt som en akutmottagning på en drucken fredagsnatt. Och ändå vallfärdar turisterna ner till Financial Districts utkant för att plocka upp prisvärda märkesgrejer i det sunkiga varuhuset där den surmulna personalen ger kunderna ”stinkögat” för att de ber om hjälp. Och ändå ser man de där kassarna över hela stan, fyllda med rabatterade skatter som inte finns där hemma. Century 21 öppnar kl. 07.45 på morgonen något jag finner lite småkul. Är det månne för att sälja rena skjortor och blusar till finansfolket som haft borta match och måste byta om på väg till jobbet?!

Om du prompt måste handla på Century 21 är det på den tidiga morgonen som det är drägligast att vistas i detta hetsiga shoppinghelvete. Ett annat tips är att besöka varuhusets filial vid Lincoln Center, det är som om turisterna inte hittat dit än, du slipper de vassa armbågarna och de tröstlöst långa köerna till kassorna.

Vi är många New Yorkare som aldrig handlar till fullt pris. Det finns alltid en ”sample sale” (kollektionsutförsäljning) på gång där du kan hitta den där 500 dollarströjan för cirka 50 buck. Jag kom alldeles precis hem från en jeansutförsäljning, tre par hittade jag, de kostade mindre än ett par till reguljärt pris. Mitt bästa kap är en galavacker Vivienne Tam klänning som jag provade i chica SoHo boutiquen, den bellade närmare $2 000, med is i magen väntade jag på att den förhoppningsvis skulle hamna på en sample sale, vilket den gjorde sex månader senare, då köpte jag den för $180, det verkade mer lagom för en sidenskapelse som man kanske bär en gång om året på en galafest i Karibien.

Googla ”sample sales NYC” och du får en massa information om var och när designer-storreorna sker. En liten varning: det finns oftast inga riktiga omklädningsrum på dessa jippon utan bara provisoriska hörn bakom skynken där man slåss om plats vid spegeln, somliga proffs-shoppare klär sig i slimmade tajts och t-shirts för att på så vis prova kläderna utanpå de egna och slippa näcka framför främlingar. Oftast måste man checka in handväskan, så bär ett plagg med fickor som du kan stoppa plånboken och mobilen i. Om det är ett riktigt kändisnamn som rear ut föregående säsongens prylar är det garanterat kö för att komma in, då kan du lätt få vänta i ett par timmar på att bli insläppt. Ta med en bok eller en underhållande kompis. Och var beredd på att brottas med slipade New Yorkare som gjort sample sale shopping till en olympisk sport. Det kan det vara värt när man ibland sparar ungefär 90% av butikspriset.

 

Century 21.  It’s a phenomenon, it’s a curse.  To shop for clothes and accessories at this Temple of Cheap is about as fun as getting an appendectomy.  It doesn’t matter that they renovated the place, it’s still as enjoyable as the emergency room on a sloshy Friday night.  And yet the tourists continue to go on pilgrimages to the Financial District’s outer edges to pick up affordable designer duds in the ghetto department store where the surly staff give customers the stink eye.  And yet you spot those shopping bags all over town, filled with discounted treasures that cannot be found back home.  Century 21 opens at 7.45 in the morning, something I find vaguely amusing.  Is it perhaps to sell clean shirts and blouses to people going directly to work after pulling an all-nighter?!

 

If you really have to shop at the hell that is Century 21 it’s definitely more pleasant to do so in the early AM hours.  Another tip is to visit the department store’s Lincoln Center store, it’s as if the tourists haven’t found their way here yet, you avoid the sharp elbows and the ridiculously long check-out lines.

There are a lot of us New Yorkers who refuse to buy anything retail.  There’s always a sample sale going on where you can find that $500 sweater for around $50.  I just got back home from a denim sale, I found three pairs that set me back less than one pair at normal price.  My best steal is a Vivienne Tam gown that I tried on in the chic SoHo boutique, it had a price tag just south of $2000, I waited and hoped I’d find it at a sample sale, which I did six months later, I took it home for $180, a far more reasonable price for a silk number that, if I’m lucky, I’ll be wearing once a year at some fancy Caribbean barefoot, beach party.

Google ”sample sales NYC” and you’ll find plenty of information about where and when these designer sales happen.  A warning: most often there aren’t any real fitting rooms at these fandangos, just makeshift areas behind flimsy curtains where you will be fighting for room in front of the mirror.  The pros dress in leggings and t-shirts in order to just slip the clothes on top of their own and thus avoid exposing themselves.  Most often you have to check your purse, so wear something with pockets for wallet and cell phone.  If it’s a real big-wig designer sample sale expect to wait on line forever to get access to the loot.  Bring a book or an entertaining friend to keep busy.  And be prepared to wrestle with shrewd New Yorkers who have made sample sale shopping an olympic sport.  It’s worth it when you save up to 90% off the retail price.

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Detta inlägg postades i Okategoriserade den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *