New York

Spökstationen / The ghost station

title_ny_eastside_cityhall

Images via nycsubway.org

Som en tidsbubbla.  Den har stått öde i exakt 70 år, sedan nyårsafton 1945, den vanvettigt vackra tunnelbanestationen vid City Hall invigdes i oktober 1904, den är ett halv-hemligt New York fenomen, vi vet att den finns där men det är få av oss som faktiskt satt fot i den.  Blyinfattat glas, valvbågar med fiskbensmönstrat kakel, ljusinsläpp, en bastant biljettkur av ek, takkronor, steampunk känsla så det förslår.  Om man sitter kvar på 6-tåget, efter sista downtown stationen, Brooklyn Bridge City Hall, vänder tåget tillbaka uptown genom tunneln och stationen där ingen får kliva av.  Man får sålunda en glimt av härligheten men problemet är ju att man egentligen inte ser så värst mycket (dessutom var det en hugad passagerare som åkte dit och fick böta för sin sightseeing tur för något år sedan).  New York City Transit Museum erbjuder ibland guidade turer av stationen, tyvärr är de omåttligt populära och helt omöjliga skriva upp sig på om an inte är museimedlem.  Enda sättet att verkligen uppleva denna spökstation är sålunda att bli medlem samt att hänga på låset när de annonserar nya turer.  Här finner du mer info:

http://web.mta.info/mta/museum/

img_139356 img_95279

It’s like a time warp.  It’s been abandoned for the past 70 years now, since New Year’s Eve 1945, the insanely gorgeous subway station at City Hall was inaugurated in October 1904, it’s a semi-secret New York phenomenon, we know it’s there but very few of us have ever actually set foot in this place.  Stained glass, vaulted ceilings with fishbone patterned tiles, skylights, a sturdy ticket bouth made of oak, chandeliers, it’s a steampunk extravaganza.  If you stay on the downtown-bound 6 train, after the last stop, Brooklyn Bridge City Hall, the train turns back uptown through the tunnel and the station where nobody is allowed off.  you get a glimpse of the whole thing but  the problem is you don’t really see that much (Additionally there was an intrepid passenger who got busted and fined for his sightseeing adventure a couple of years ago.)  The New York City Transit Museum offers guided tours of the station, unfortunately they’re very popular and rather impossible to sign up for if you’re not a museum member.  The only way to really experience this ghost station is to sign up for membership and immediately register for the guided tours the minute they’re announced.  Here’s where you find more info:

http://web.mta.info/mta/museum/

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Detta inlägg postades i I heart NY, Local, Museum, New York, Non-tourist, The Big Apple, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *