New York

Brunch par excellence

20120806-mission-chinese-food-02

Mission Chinese är ingen nyhet på kroghimlen, men deras fabulösa brunch har smugit sig in under de flestas radar.  Haussad, vida omtalad, rock n’ rollig så det förslog, när restaurangen först öppnade på Orchard Street  köade foodies i timtal för att bänka sig i den lilla matsalen med den gigantiska draken som ringlade från taket.  Det var högljutt och trångt, menyn var exotiskt bastardiserad kinesisk.  Och pepperstark.  Det var kitschigt och kul men det varade inte så länge.  Hälsovårdsmyndigheterna stängde krogen när de fann råttor i den knappa källarlokalen, superstjärnan bakom konceptet, den ypperligt talangfulla kocken Danny Bowen tog en paus och ägnade sig åt att stämma hyresvärden, det skrevs spaltkilometer om rått-soppan.  Och sedan slog Danny upp portarna i en större lokal, några kvarter söderut.  Alla läste de positiva recensionerna, äventyrliga Upper East Side bor tog Uber-färder ner till Lower East Sides sjavigare baksida för att äta edgy-kreativ sichuanpeppar-eldiga rätter, matnördar från när och fjärran tyckte till.  Hypen håller fortfarande i sig, det är knökfullt varje kväll men vad få verkar ha upptäckt är att Mission Chinese numera serverar brunch, en helt fantastisk sådan.  Från 11.00 till 15.00 på helgerna dukar de fram ett annorlunda, mäkta kreativt dim sum påhitt.  Somliga rätter rullar fram på de där traditionella dim sum vagnarna, andra beställer man från en kortare meny av konstfulla skapelser.  Här finns varianter av de vanliga dim sum rätterna; shumai och kycklingfötter bl.a.men Danny Bowen har tagit konceptet ett steg vidare, han tänjer på det kinesiska kökets kulinariska gränser och skapar förbluffande goda smårätter såsom råbiff med soyamarinerad laxrom på salladsblad, ålrullar med tofuskinn samt rökt kyckling på en svag syrlig bädd av julienne-grönsaker.  Matsalen är stimmig utan att vara lika spretigt centralstations-kaotisk som den var på Orchard Street, inredningen leker med kinesrestaurangs-estetiken, tacky kristallkronor och fejkade jadestatyetter pryder den luftiga lokalen, personalen är skönt tillbakalutad, krogens websajt är en ironisk Myspace sida.  Maten smakar mer!  Det här är stans roligaste brunch, om än kanske inte den billigaste.  Ät här nu!  171 East Broadway.

20120806-mission-chinese-food-07

Mission Chinese is no newcomer on the restaurant scene, but their fabulous brunch has snuck in under most people’s radar.  Hyped and hip, when the place first opened on Orchard Street every foodie and their mother would stand on line for hours to get a seat in the tiny dining room with the giant dragon that looped around the ceiling.  It was loud and crowded, the menu was an exotically bastardized version of Chinese food.  And it was spicy.  It as kitschy and quirky but it didn’t last long.  The Department of Health shut the joint when they found rats in the minimal basement premises, the superstar behind the concept, supremely talented chef Danny Bowen took a break and sued his landlord, the rat debacle was all over the news.  And then Danny opened a new place, in a larger space, a few blocks south.  Everyone read the positive reviews, adventurous Upper East Siders took Uber rides down to the Lower East Side’s shadier corners to eat edgy-creative sichuan pepper fiery dishes, food nerds from near and far chimed in with their five cents worth.  The hype is still going strong, the restaurant is slammed every night but what very few people seem to have discovered is that Mission Chinese now serves brunch, a fantastic brunch.  During the weekends, from 11am to 3pm, they offer a phenomenally creative version of dim sum.  Some of the dishes are interpretations of your standard dim sum fare; shumai and chicken feet, but Danny Bowen has taken the concept to another level, he stretches the culinary boundaries of the Chinese cuisine and creates astoundingly delicious small dishes like lettuce boats with beef tartar and soy marinated salmon roe, tofu skinn eel rolls and smoked chicken on a bed of slightly vinegary julienned vegetables.  The dining room is buzzing without being as Grand Central Station-chaotic as it was on Orchard Street, the decor is a riff on that Chinese restaurant esthetic; tacky crystal chandeliers and fake jade statuettes, the staff is laid back and the restaurant’s website is an ironic Myspace page.  The food is addictive, this is the city’s most entertaining brunch, though perhaps not the cheapest.  Eat here now!

171 East Broadway

 

Photographs: J. Kenji Lopez-Alt/Serious Eats

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Detta inlägg postades i Brunch, Eat, Food, I heart NY, Mat, New York, Non-tourist, The Big Apple, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *