New York

Länk

 

 

 

DSC_8317”Aldrig i livet” sa min bror när jag föreslog att vi skulle ta med hans två kids upp till toppen av nya World Trade Center.  ”Det kan omöjligen vara värt 120 USD för två vuxna och två barn att se den utsikten.  Trams!” var Charles utlåtande.  Men jag hade ju fortfarande inte varit där uppe, jag var lite nyfiken och tänkte dessutom att det närmast var min plikt att upplysa er läsare om denna (nästan nya) turistattraktion.  Dessutom tyckte jag det kunde vara kul för mina brorsbarn att faktiskt förstå vilken underbart bisarr stad de precis landat i.  Så jag plockade fram kreditkortet och lät det svida lite.  Morgonen därpå stod vi nedanför den där skinande kolossen medan brorsan fortfarande morrade om att det var en regelrätt rip off.

Vi föstes genom en metalldetektor, vidare till hissen via ett videomontage av hur skyskrapan växte, en helt enastående installation, erkänner jag villigt.  Tillsammans med en handfull icke-New Yorkare fortsatte vi mot himlen till 102a våningen, 37 sekunder tar resan som även den är ett visuellt fyrverkeri.  Hissväggarna förvandlades till en filmduk där vi fick följa stadens utveckling.  Det började i berggrunden och allteftersom vi klev högre och högre såg vi Manhattan med omnejd växa i en hisnande animation.  När vi spottades ut där uppe möttes vi av ytterligare ett filmklipp, en kavalkad av New York scener rullade fram till typiska stadsljud.  Likaså mäktigt och snyggt gjort på ett o-turistigt sätt.  Överraskningsmomentet efteråt tänker jag inte ta ifrån er.  Det räcker att säga att det här var 120 väl spenderade dollar.

Om du aldrig varit i New York, om du har med dig barn, om du vill se staden från ovan så är One World Observatory långt mycket roligare än Empire State Building och Top of the Rock tillsammans.  Spara in på något annat, men se för all del denna nya attraktion.

 

DSC_8306

DSC_8302

”No way”, said my brother when I suggested we take his two kids to the top of the new World Trade Center.  ”It can’t be worth the 120 USD for two adults and two children to see that view.  Nonsense!”, was Charles opinion.  But I still hadn’t been up there, I was rather curious and I also thought I kind of owed it to you readers to enlighten you about this (Almost new) tourist attraction.  Additionally, I figured it would be fun for my niece and nephew to understand what a wonderfully bizarre city they had just landed in.  So I pulled out the credit card and let it sting a little.  The morning after we were standing at the bottom of this shiny colossus while my brother was still harping about how it was a total rip off.

We were swept through a metall detector, on to the elevator via a video montage about the making of this skyscraper, I’ll willingly admit, a completely phenomenal installation.  Together with a handful non-New Yorkers we continued up toward the sky, to the 102nd floor, a journey that takes 37 seconds and also includes a visual fireworks display as the elevator walls become a film screen where we could follow the city’s development.  It started in the bedrock and as we climbed higher and higher we witnessed Manhattan and the boroughs grow in a breathtaking animation.  When spat out up there we were greeted by yet another video clip, a cavalcade of New York scenes accompanied by typical city sounds.  Also impressive and well done in a non-touristy way.  I’m not going to spoil the next surprise for you, suffice to say that it was 120 well-spent dollars.

If you’ve never been to New york, if you’re bringing kids, if you want to see the city from above, One World Observatory is way more fun than the Empire State Building and Top of the Rock put together.  Pinch your pennies elsewhere, but go see this new attraction.

 

IMG_7396

www.oneworldobservatory.com

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *