Måhända har det något att göra med att jag just nu befinner mig i Tokyo på uppdrag, hjärnan skvalpar över med japanska kulinariska upplevelser…när jag funderade på vad jag skulle tipsa om i New York dök det upp en skön hemlis: Sakagura. Det är en underbar japansk krog ett stenkast från Grand Central Station. För att hitta hit måste du gå genom en anonym entré i en gråtrist kontorsbyggnad; fulmarmor, en halvhjärtad reception, en gapande hissdörr. Ta till vänster innan hissen, gå nerför trappan, på källarplanet ligger Lilla Tokyo. Sakagura är en enkel biljett till den neongalna japanda huvudstaden, visserligen en karbonkopia, men icke förty ett fiffigt substitut. Restaurangen har New Yorks längsta sakelista, om du gillar den fermenterade risdrycken. Spänn fast säkerhetsbältet och ta en alkoholstins tur! Maten på Sakagura är genuint japansk, här handlar det om smårätter, det finns ingen sushi men väl sashimi och en uppsjö andra läckerheter. Prova den miso marinerade s.k. ”black cod”, en köttig bit grillad ”torsk”. Den är mästerlig. Missa inte heller den friterade kycklingen, ”karaage”, det må låta banalt men det är en nyanserad rätt med doft av ingefära. Beställ sedan deras ”chawanmushi”, en eterisk, lätt och himmelsk ångad äggrätt med munsbitar av kyckling, räkor, svamp och ginkonöt. ”Itadakimasu” säger japanerna, det betyder ungefär ”smaklig måltid”.
211 East 43rd Street
Maybe it has something to do with the fact that I’m currently in Tokyo on assignment, there are so many culinary experiences sloshing around in my brain…when I was thinking about what sort of New York tip I could share with you, a little secret popped into my head: Sakagura. It’s an amazing Japanese restaurant, a stone’s throw from Grand Central Station. To find it you must go through an anonymous entrance to a gray-boring office building; ugly marble, a half-assed reception desk, a gaping elevator. Hang a left before the elevator, go downstairs, in the basement you’ll find Little Tokyo. Sakagura is a one way ticket to the neon-crazy Japanese capital. Sure, it’s a carbon copy but it’s a great substitute for the real thing. The restaurant boasts the city’s most extensive sake list, if you happen to like that fermented rice drink. Buckle up and take an alcohol soaked ride! The food at Sakagura is genuinely Japanese, this place is all about small shared plates, there is no sushi but they do offer a fine sashimi and a slew of other dishes. Try the miso marinated black cod, a meaty piece of grilled fish, it’s masterful. Don’t miss the frie chicken ”karaage”, it might sound banal but it’s a nuanced dish with a ginger aroma. order the ”chawanmushi”, it’s an ethereal, light and perfectly heavenly steamed egg-concoction with bits of chicken, shrimp, shiitake and ginkgo nuts. ”Itadakimasu” is what the Japanese say, it sort of means ”bon appétit”.
211 East 43rd Street