New York

The Strand

Boklådan som stoltserar med att de har mer än 29 kilometer böcker i hyllorna är 90 år gammal.  Det är en institution på hörnet av Broadway och 12th Street, precis nedanför Union Square.  En dammig, härligt rörig butik, en labyrint av över 2,5 miljoner titlar, somliga antikvariska, andra sprillans nya.  Personalen är skönt glasögon-nördig och (för det mesta) inställsamt hjälpsam, de kan allt, de har läst allt och det de inte kan eller vet letar de raskt rätt på ifall du frågar.  Andra våningen är en så kallad ”thief of time”, en tidsbandit som ofta snor mina eftermiddagar utan att jag märker att jag spenderat (slösat?!) timtal bland konstböckerna.

Patti Smith jobbade här, liksom Tom Verlaine.  Joyce Carol Oates har skrivit en novell om boklådan, Steely Dan har sjungit om den, Tom Waits brukade handla böcker här, The Strand har även figurerat i flertalet filmer.  Det är en sann NY attraktion, minus turisterna.  Deras priser är för övrigt ofta bättre än hos konkurrenterna och chanserna att du hittar den där skriften som gick ur tryck för 20 år sedan är hyfsat stor, The Strand är ett adoptivhem för rariteter och sällsynta godbitar.

Tre andra boklådor som är värda en omväg:
Taschen i Soho, för konstböcker och Three Lives i West Village som är döpt efter en Gertrude Stein roman och är en klassisk boklåda tillika en social klubb för grannskapets bokmalar, samt Forbidden Planet vid Union Square för anime, manga och serietecknat.  (Våga vägra Barnes & Noble!)

 

The book shop that boasts having more than 29 km of books on their shelves is 90 years old.  It’s an institution on the corner of Broadway and 12th Street, just south of Union Square.  A dusty, fabulously chaotic store, a labyrinth of over 2.5 million titels, some of them antiquarian, others brand new.  The staff is delightfully spec-nerdy and (mostly) ingratiatingly helpful, they know everything,  they’ve read everything and if they don’t know it they’ll still find it for you.  The second floor is a real their of time, it has stolen many of my afternoons without me noticing that I’ve spent (wasted?) hours among the art books.

Patti Smith worked here, as did Tom Verlaine.  Joyce Carol Oates wrote a short story about the book shop, Steely Dan has sung about it, Tom Waits used to buy books here, The Strand has also had cameos in various movies.  It’s a true NY attraction, minus the tourists.  Their prices are often better than the competitions’ and the chances of you finding that  out of print title are pretty good, The Strand is an adoptive home to rarities and real nuggets.

Three other book stores worth the detour:
Taschen in Soho, for art books and Three Lives in the West Village, it’s named after a Gertrude Stein novel and functions as a social club for the neighborhood’s book worms.  Then there’s also Forbidden Planet by Union Square for anime, manga and all sorts of graphic novels.  (Dare to refuse Barnes & Noble!)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Detta inlägg postades i Boklådor, Book shops, New York, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *