New York

Matmecka / Food Mecca

Zabar 1

Av någon outgrundlig anledning spenderar jag aldrig så värst mycket tid på Upper West Side, kanske för att det känns lite för vanilj-boring-städat där uppe, men om jag råkar hamna i nejden kan jag inte låta bli att ta en tur genom den ikoniska matbutiken Zabar’s.  Det är som att stiga in i en Woody Allen rulle, gamla gardet som shoppar här kan ibland te lika ängsligt neurotisk som Isaac i filmen Manhattan, de navigerar bryskt sina kundvagnar förbi tunnor med oliver, ost-torn och dignande diskar där de blockerar vägen och snackar öppet om terapeuter och kibbutzupplevelser.  Just judiska delikatesser är vad du ska leta efter här; chopped liver (grov kycklingleverpastej med lök och kokt ägg), rökt stör, sill, gefilte fisch, pastrami, pickles och ”schema” – cream cheese blandad med exempelvis hackad rökt lax som man ”schmearar” på bageln.  En trappa upp finns också en välsorterad avdelning för köksredskap, här kan du finna praktiska, batteridrivna pepparkvarnar bl.a.Zabars 1

For some obscure reason I never spend much time on the Upper West Side, maybe because it feels a bit too vanilla-boring-clean up there, but if I do end up on that side of town I definitely stop by the iconic food shop Zabar’s.  It’s like walking into a Woody Allen flick, the old timers who shop here can sometimes come across as being just as anxious and neurotic as Isaac in the movie Manhattan, they brusquely navigate their carts past barrels of olives, towers of cheese and over-packed counters where they block the way and chat openly about therapists and kibbutz experiences.  It’s the Jewish delicacies you want to concentrate on; chopped liver (Coarse chicken liver with onions and boiled egg), smoked sturgeon, herring, gefilte fisch, pastrami, pickles and ”schemer” – cream cheese mixed with chopped, smoked salmon for example that you schmear on bagels.  One flight up is a well-stocked kitchen gadget-department, they’ve got nifty batteri operated pepper mills here, among other things.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Detta inlägg postades i bagels, Do as the locals, Eat, Food, Gör som lokalbefolkningen, Mat, New York, Tidningen RES den av .

Om argotnewyorksecrets

Världen är mitt vardagsrum, New York är mitt hem. I 17 år har jag utforskat det Stora Äpplet, från skal till skrutt, det finns idel godbitar som jag vill dela med mig av. Jag skriver om mode, konst, design, resor, mat och dryck för diverse tidskrifter, både svenska och internationella. Här på bloggen dukar jag upp ett smörgåsbord av New Yorks mest smakliga företeelser. "From soup to nuts", som det heter på engelska. Följ mig på Instagram: @argotius The world is my livingroom, New York is my home. I have been nibbling at the Big Apple for the past 16 years, from peel to core. There are plenty of sweet tidbits I want to share with you. I write about fashion, art, design, travel, food and drink for various Swedish and international magazines. On this blog I serve a smorgasbord of New York's tastiest phenomena. From soup to nuts, as they say over here. Follow me on Instagram: @argotius. X


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *